Ko so luščili koruzo in varovali mrliča

Kultura 14. Okt 202305:30 0 komentarjev

Zakaj se nekatere zgodbe na Primorskem srečno končajo? Kakšni so v folklori, literaturi in kulturi medved, volk, lisica, golob, pes, mačka in kača? Zakaj so tri lisičice svobodne in srečne? Kaj nam pripovedujejo kralj Matjaž, lepa Vida in dekle, zaprto v samostan ... Razlaga dr. Marjetka Golež Kaučič.

V pogovoru vas popeljemo med pesmi, zgodbe in like, ki jih dobro poznate, in tiste, ki jih morda še ne. Nekateri so postali mitski. Kaj je folklora in kaj ni? Katere balade so bile najbolj priljubljene? Zakaj jih je treba ne le brati, ampak jih je ključno tudi slišati? Kaj se je zgodilo ženski, če se je uprla očetu ali možu? Pa kakšen je pes v slovenski folklori in leposlovju? Zakaj nekaterim golobom dajemo medalje, druge pa sovražimo? Kako se odnos do živali odraža v slovenskem ljudskem pesništvu, folklori, literaturi? In zakaj je človek najhujša zver?

Folkloro se pogosto napačno zamenjuje z narodnozabavno glasbo in domačijskostjo, pripoveduje v N1 podkastu dr. Marjetka Golež Kaučič. Je redna profesorica za področje folkloristike, ena največjih poznavalk slovenske ljudske pesmi, balad, raziskovalka živali v folklori, literaturi in kulturi ter znanstvena svetnica z Glasbenonarodopisnega inštituta. Celoten N1 podkast lahko poslušate ali gledate v zgornjem posnetku. V njem boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Spodaj pa dodajamo nekatere pretekle podkaste, ki jih tudi priporočamo v poslušanje in/ali ogled.