Sindikati: Ministrstvo nam je pripravilo zasedo

Slovenija 15. Mar 202210:23 > 17:02 16 komentarjev
Sindikati
N1

Ministrstvo za izobraževanje je zavrnilo zahtevo sindikatov in vztraja pri neposrednem prenosu današnjega delovnega pogovora. Zato se sindikalisti sestanka niso udeležili. Ministrstvu očitajo, da je neiskreno in da je v resnici želelo sindikatom postaviti past oziroma zasedo.

Napovedanega sestanka ministrstva za izobraževanje in predstavnikov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju danes ni bilo. Ministrstvo namreč ni ugodilo zahtevi sindikatov, da se odpove neposrednemu prenosu sestanka. Zato so sindikati sestanek bojkotirali. Sindikat vzgoje in izobraževanja (SVIZ) je sporočil, da bo v začetku prihodnjega tedna odločal o nadaljevanju stavke.

“Očitno ta sestanek ni namenjen nam”

“Sprašujemo se, čemu je ta sestanek namenjen,” je pred tem v izjavi za javnost pred stavbo ministrstva povedal generalni tajnik Sviz Branimir Štrukelj, “Ministrica nikoli ni pojasnila, o čem bo tekla beseda. Ker pri sestanku vztraja tudi brez nas, je očitno, da je sestanek namenjen javnosti in ne nam.”

Predsednik visokošolskega sindikata (VSS) Gorazd Kovačič je sestanek ocenil kot zasedo, ki jo je pripravilo ministrstvo. “V to past ne mislimo iti,” je dejal. Štrukelj je spomnil, da je ministrica vabilo na sestanek prvič izrekla prejšnjo sredo, na dan stavke. “Verjetno je želela s tem spustiti nekaj pare iz kotla,” je dejal, “nato pa so dobili idejo, da lahko ta sestanek izkoristijo za diskreditacijo stavkajočih.”

Kovačič je pojasnil, da se ne bojijo transparentnosti, ampak dvomijo o korektni izvedbi režije prenosa. “Predvidevamo, da bo na začetku predvajan neki videoposnetek, ministrica pa bo imela monolog. Če bi protestirali proti morebitnim manipulacijam, nimamo nobenega zagotovila, da nas režiser ne bi odrezal. Tako bi bilo vse skupaj videti kot inkvizicijski proces proti sindikatom,” je dejal. Če bi ministrstvo režijo zaupalo neodvisni medijski hiši, bi morda sindikati na neposredni prenos pristali, je dodal. Ocenil je tudi, da ministrica Simona Kustec v resnici ni avtorica ideje o “zasedi”, saj je prepoznal “prstne odtise nekega drugega politika”.

Sindikat ravnateljev prišel, a sestanka ni bilo

Udeležbo so z odpovedjo prenosu pogojevali SVIZ, VSS in sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (VIR). Udeležbo je kljub prenosu napovedal samo sindikat ravnateljev, ki v nasprotju s tremi prej omenjenimi ne sodeluje v stavki. Vendar se na koncu sestanka ni udeležil niti ta sindikat. Njegov predsednik Anton Obreht je sicer prišel na ministrstvo in se na hodniku pogovoril z ministrico. “Ocenili smo, da nima smisla, da se sestanemo,” je dejal Obreht.

Simona Kustec
N1

Ministrstvo pripravilo gradivo o plačah

Malo po drugi uri je v veliki sejni sobi ministrstva, kjer je bil predviden pogovor s sindikati, nato ministrica podala svojo izjavo za javnost. Dodatnega gradiva pri tem ni predstavila, so pa pozneje z ministrstva medijem poslali nekaj tabel in podatkov. Z njimi želi ministrstvo med drugim pokazati, da so plače v slovenskih šolah in na fakultetah višje od povprečnih plač v državi ter da naj bi bile delovne obveznosti slovenskih učiteljev manjše od povprečja članic Evropske unije. Nekateri profesorji naj bi dobili visoka mesečna izplačila, na drugi strani pa številni zaposleni v vrtcih in šolah prejemajo minimalno plačo, izhaja iz podatkov, ki so jih pripravili na ministrstvu.

Hkrati so medijem poslali tudi gradivo, iz katerega je razumeti, da vodstvo ministrstva zagovarja dvig plač ravnateljev. Plače naj bi jim dvignili za dva do pet plačnih razredov oziroma za 9 do 22 odstotkov.

MIZŠ gradivo MIZŠ gradivo
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ
MIZŠ MIZŠ
MIZŠ

Kustec: Sindikati si ne želijo transparentnosti

Simona Kustec je v današnji izjavi naprej komentirala dejstvo, da so sindikati zaradi neposrednega prenosa odpovedali udeležbo na sestanku. “Sindikati so se odločili, da si tovrstne transparentnosti ne želijo,” je dejala. Zatrdila je, da se je želela konstruktivno in javno pogovoriti o vsem, kar želijo sindikati nasloviti. Če se to ne bo zgodilo kmalu, se bo zgodilo pozneje, je napovedala.

“Obžalujem, da sindikatov ni,” je dejala, “Če je bil njihov namen, da ponovno manipulirajo in ponižujejo nekatere od nas na ministrstvu, pa se jim zahvaljujem, da niso prišli.”

“Cel mandat smo delovali v izjemno zahtevnih razmerah. Iskali smo različne načine, da bi vzgoja in izobraževanje prestala obdobje epidemije čim bolj neboleče,” je povedala, “Ukrepi za pomoč, tudi finančni, so bili usmerjeni v zagotavljanje varnega in stabilnega delovnega okolja ter ohranjanje strokovne avtoritete zaposlenih. Vemo, da denar ne odtehta vsega, a tudi s tem smo dokazali, kako pomembna sta pedagoška stroka in delo z otroki.”

Plače v drugih delih javnega sektorja rasle hitreje

Ministrica je priznala, da v vzgoji in izobraževanju obstajajo plačna nesorazmerja in anomalije. Pri tem je omenila delovna mesta, ki imajo osnovno plačo, nižjo od minimalne. Vendar so se po njenih besedah ta nesorazmerja in anomalije razvijali čez desetletje in več.

Zatrdila je tudi, da ne držijo očitki sindikatov, ki trdijo, da jih ministrstvo ignorira. Po njenih besedah so bili sindikati tisti, ki niso pokazali dovolj zavzetosti za reševanje problemov na srečanjih ekonomsko-socialnega sveta in pogajalskih skupin. Ni pa naslovila ene od glavnih kritik sindikatov. Glasno so namreč začeli nezadovoljstvo izražati takrat, ko se je vlada ločeno dogovorila za dvige plač nekaterim drugim poklicnim skupinam v javnem sektorju. Tudi podatki, ki so jih danes z ministrstva poslali medijem, dokazujejo, da so plače v vzgoji in izobraževanju rasle počasneje kot v drugih delih javnega sektorja. Trendi so bili različni predvsem v zadnjih dveh letih.

Spodaj pa je tabela, ki prikazuje podatke, ki jih je vlada pred nekaj tedni poslala sindikatom v odgovoru na stavkovne zahteve.

Plače javni sektor
N1

Ministrstvo vztrajalo pri neposrednem prenosu

Včeraj je ministrstvo za izobraževanje prek vladne spletne strani predstavnike zaposlenih v vzgoji in izobraževanju povabilo na delovni pogovor. Danes ob dveh naj bi se ministrica sestala s predstavniki zaposleni v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah, ob pol petih pa še s predstavniki zaposlenih v visokem šolstvu. V vabilu je presenetila predvsem napoved, da namerava ministrstvo sestanek neposredno prenašati na spletnem omrežju Facebook. Na ministrstvu so pojasnili, da so se za to odločili zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti.

Sindikalisti so temu ostro nasprotovali. Danes zjutraj so ministrico pozvali, da najkasneje do 12. ure prekliče neposredni prenos sestanka na Facebookovi strani. 15 minut pred dvanajsto so nam z ministrstva za izobraževanje sporočili, da vztrajajo pri neposrednem prenosu.

Dvomijo o iskrenosti ministrice

V sindikatih, ki so danes protestirali, ne verjamejo ministrici, da je namen neposrednega prenosa v zagotavljanju transparentnosti. Pravijo, da dosedanje izkušnje, ki jih imajo z ministrstvom in vlado, kažejo, da želi ministrstvo prenos zlorabiti za “propagando” in “manipulacije”.

Branimir Štrukelj
N1

Spomnili so na nedavno objavo plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na spletnem portalu SiOL. Za ta seznam plač se je kmalu izkazalo, da številni podatki v njem niso povsem točni. Sindikalisti so ocenili, da je objavo plač spodbudilo ministrstvo za izobraževanje. S tem naj bi ministrstvo, kot pravijo sindikalisti, diskreditiralo stavko, zaradi katere so bili prejšnjo sredo zaprti vrtci, šole in fakultete.

Štrukelj: Enkrat je vlada prenos že zlorabila

Poleg tega je vlada enkrat že zlorabila neposredni prenos, pojasnjuje Štrukelj. To se je po njegovih besedah zgodilo na lanskem delovnem pogovoru o zaprtju šol. Tik pred začetkom sestanka, ki ga je gostil premier Janez Janša, naj bi vlada udeležence obvestila o prenosu. Janša naj bi imel nato daljši govor, v katerem naj bi za veliko število smrti zaradi covida-19 med drugim obtožil Štruklja. V tistem trenutku naj bi Janša udeležencem in javnosti, ki je gledala prenos, predvajal videoposnetek, kako si Štrukelj z obraza sname masko. Pri tem pa naj bi posnetek odrezal tako, da se ne vidi kontekst Štrukljeve poteze. To je namreč naredil, ker je želel opozoriti, da je to v državnem zboru storil notranji minister Aleš Hojs.

“Ministrstvo pripravlja zrežirano predstavo”

“Jasno je, da ministrstvo za izobraževanje pripravlja še eno zrežirano predstavo za javnost,” sta danes zjutraj sporočila Sviz in VSS. “Namen sestanka, ki ga želi MIZŠ prenašati prek Facebooka na način, da predstavniki sindikatov ne bodo imeli nadzora nad režijo prenosa, je očitno ta, da pripravi presenečenje s klevetami, pred katerimi se sindikalisti ne bi mogli učinkovito braniti, saj bo režija lahko skrila njihove odzive,” so pojasnili.

Sindikata ministrico Kustec pozivata, naj vendarle odgovori na vprašanje, ali se je pripravljena začeti pogajati o stavkovnih zahtevah. Hkrati pa javno dvomita, da bi lahko bil odgovor pritrdilen. Vlada je namreč sindikatom že pred časom odgovorila, da pred volitvami ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata. To je za sindikate dodatna potrditev, da je “sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje