Po strmoglavljenju drona v Zagrebu našli še enega, tokrat v Romuniji

Svet 15. Mar 202206:46 > 08:34 1 komentar
Dron Orlan-10
Fotografija je simbolična. (Foto: Profimedia)

Mlajši moški je na polju v bližini svoje hiše v romunskem okrožju Bistrita-Nasaud našel dron, ki so ga identificirali kot Orlan-10 in je ruske izdelave. Romunski tožilci so začeli kazensko preiskavo.

Za zdaj izvor brezpilotnega letala, ki ga je našel moški na polju v bližini svoje hiše, še ni bil ugotovljen, so sporočili romunski tožilci iz okrožja Cluj. “V teku je preiskava, da bi ugotovili pot letala in identificirali, kdo ga je upravljal,” so dodali.

Dron so identificirali kot Orlan-10, ki se ga uporablja za različne naloge, od zbiranja obveščevalnih podatkov do elektronskega bojevanja in določanja ciljev za strelske in letalske napade.

Brezpilotnik ni imel oznak ali identifikacijske številke. Edini znani upravljalec te vrste brezpilotnih letal je Ruska federacija, saj so ga razvili v Centru za posebno tehnologijo za rusko vojsko.

Ta najdba se je zgodila le nekaj dni po tem, ko je brezpilotno letalo čez Romunijo in Madžarsko vstopilo na Hrvaško in v četrtek pozno zvečer strmoglavilo. Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj zvečer potrdil, da je bila na strmoglavljenem brezpilotnem letalu bomba. Šlo je za dron TU-141.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje