Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo Šojguja in Gerasimova

Svet 25. Jun 202414:00 > 14:51 10 komentarjev
Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu
Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu (REUTERS)

Mednarodno kazensko sodišče je zaradi vojnih zločinov v Ukrajini izdalo nalog za prijetje nekdanjega ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) je danes izdalo nalog za prijetje nekdanjega ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in ruskega generala Valerija Gerasimova. Očita jima vojne zločine v Ukrajini.

Po mnenju sodnikov ICC sta oba odgovorna za neposredne napade na civilne cilje v Ukrajini. Obstaja tudi utemeljen sum, da oba nosita individualno kazensko odgovornost, bodisi zaradi odreditve izvedbe napadov bodisi zaradi neustreznega nadzora nad silami pod njunim poveljstvom, so zapisali na spletni strani sodišča.

Oba naloga za prijetje so izdali na podlagi zahtevkov tožilstva.

Domnevna mednarodna kazniva dejanja naj bi Šojgu in Gerasimov izvrševala v obdobju med 10. oktobrom 2022 in 9. marcem 2023, ko so ruske sile izvedle več napadov na energetske cilje v Ukrajini. “Obstajajo utemeljeni razlogi, da sta osumljenca odgovorna za raketne napade ruskih oboroženih sil na ukrajinsko električno infrastrukturo,” tudi piše na strani sodišča.

Sodišče je ocenilo tudi, da so bili domnevni ruski napadi usmerjeni proti civilnim objektom, pri čemer naj bi nastala “očitno pretirana škoda za prebivalstvo v primerjavi s pričakovano vojaško koristjo”.

“Obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da so osumljenci namerno povzročili veliko trpljenje ali hudo telesno poškodbo oziroma škodo na duševnem ali telesnem zdravju, in tako nosijo kazensko odgovornost za zločin proti človeštvu,” je tudi presodilo ICC. Naloge za prijetje je ICC izdalo tudi zato, ker so bile ključne obtožbe podkrepljene z dokazi in drugim ustreznim gradivom, so pojasnili.

Kakšen je odziv Ukrajine in Rusije?

Ukrajina je pozdravila “pomembno” odločitev. “Vsi bodo odgovarjali za zlo,” je dejal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija pa je odločitev o izdaji naloga za aretacijo za nekdanjega obrambnega ministra Šojguja označila za “nepomembno”, poročajo ruske tiskovne agencije, ki se sklicujejo na ruski varnostni svet.

ICC nima lastne policije za izvrševanje nalogov za prijetje. Pri njihovem izvajanju se zanaša na pravosodne sisteme svojih 124 članic, da mu izročijo osumljence, ko so na njihovem ozemlju. Niti Rusija niti Ukrajina sicer nista članici ICC.

Že marca lani je ICC izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je prav tako spoznalo, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok in njihovo premeščanje v Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje