V Rusiji naj bi strmoglavilo letalo z ukrajinskimi talci. Ukrajina to preverja

Svet 24. Jan 202411:03 > 18:24 18 komentarjev

V ruski regiji Belgorod je strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo s 74 potniki. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so bili na letalu ukrajinski vojni ujetniki, njihovi spremljevalci in posadka. Vsi potniki so umrli, navajajo ruski mediji. Ukrajina ruske informacije zdaj še preverja, svetovalec v kabinetu slovenskega ministra za obrambo generalmajor Dobran Božič pa je za STA podvomil o tem, da so na letalu bili vojni ujetniki.

Rusko vojaško transportno letalo Iljušin Il-76 je okoli 9. ure strmoglavilo v ruski regiji Belgorod, poročanje ruske državne tiskovne agencija RIA povzema Reuters. Na posnetku, ki ga je na Telegramu objavil kanal, povezan z ruskimi varnostnimi službami, prikazuje veliko letalo, ki pada proti tlom in eksplodira. Reuters je potrdil, da je posnetek nastal danes in v bližini ruskega kraja Jablonovo.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je bilo na krovu 74 ljudi. Med njimi 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, ki naj bi jih izmenjali. Ujetnike so spremljali trije spremljevalci in šest članov posadke, navedbe moskovske agencije Tass povzema Guardian. Po navedbah ruskih virov so vsi potniki umrli.

Rusko zunanje ministrstvo je krivdo pripisalo Ukrajini. Dejanje so označili za “barbarsko”, agencijo Tass povzema Reuters. Ministrstvo ni navedlo nobenih dokazov za to trditev.

Član ruske dume in upokojeni general Andrej Kartapolov pa je dejal, da so rusko letalo sestrelile tri rakete, ki so jih Ukrajini dobavile države Zahoda. Vira informacij član dume ni navedel, poroča Reuters.

V ruski regiji Belgorod strmoglavilo vojaško letalo
V ruski regiji Belgorod je strmoglavilo vojaško letalo (Foto: Omar Zaghloul/Anadolu/PROFIMEDIA)

Lokalni guverner Vjačeslav Gladkov je povedal, da se je severovzhodno od mesta Belgorod zgodil nedoločen “incident”. Guverner je sporočil, da so vsi potniki umrli. Po njegovih besedah so na kraju dogodka že preiskovalci in reševalci.

Iljušin Il-76 je vojaško transportno letalo, namenjeno prevozu vojakov, tovora, vojaške opreme in orožja. Običajno ima petčlansko posadko, prevaža pa lahko do 90 potnikov, še piše Reuters.

Kraj Jablonovo, kjer je strmoglavilo letalo
Kraj Jablonovo, kjer je strmoglavilo letalo (Foto: Pavel Kolyadin/TASS/PROFIMEDIA)

Ukrajina informacij o talcih še ni potrdila, o njih dvomi tudi slovenski generalmajor

Ukrajinske službe preiskujejo okoliščine nesreče, prav tako pa preverjajo ruske trditve, da so bile na letalu ukrajinski ujetniki, je danes dejal predstavnik obveščevalne službe GUR Andrij Jusov. Kot poroča britanski BBC, trenutno ni mogoče preveriti, kdo je bil na krovu letala in kaj je bil vzrok nesreče. Uradnega odziva Ukrajina še ni poslala.

Jusov je v izjavi za Radio Svobodna Evropa potrdil, da je bila za danes načrtovana izmenjava vojnih ujetnikov, do katere sedaj ne bo prišlo, povzema BBC. “Danes naj bi prišlo do izmenjave ujetnikov, vendar do nje ni prišlo. Po navedbah ruske strani se je to zgodilo zaradi sestrelitve letala Il-76, ki naj bi prevažalo naše ujetnike. Trenutno pa nimamo zanesljivih informacij o tem, kdo je bil na krovu letala in v kakšnem številu,” je sporočil GUR.

Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec je ob tem po poročanju ukrajinskega časnika Kyiv Independent pozval državljane Ukrajine, naj ne delajo prenagljenih zaključkov in naj zaupajo le uradnim virom. Ruske oblasti so zatrdile, da naj bi ukrajinske ujetnike prepeljali v Belgorod, ker naj bi jih danes izmenjali za zajete ruske vojake. Ob tem so za sestrelitev letala obtožile Ukrajino.

Kot je za STA ocenil svetovalec v kabinetu ministra za obrambo generalmajor Dobran Božič, je rusko letalo dejansko strmoglavilo, a sodeč po eksploziji, ki je bila vidna, verjetno ni bilo sestreljeno. “Ko gre za raketne napade, običajno letala bolj razpadejo,” je še pojasnil. Dodal je tudi, da se tovrstna letala običajno ne uporabljajo za prevoz ujetnikov.

“Kar poznam iz misij, na katerih sem sodeloval, so letala iljušin oziroma C130 in C17, letala, ki so strateškega pomena za vsako operacijo in vsako državo. Pri tem pa se poraja vprašanje, ali bi se tovrstno letalo dejansko uporabilo za transport ujetnikov,” je dejal in poudaril, da se običajno za ujetnike ne izbere takšnega načina potovanja.

Po ukrajinskih navedbah je umrlo 65 potnikov. Ukrajina sicer trdi, da je letalo dostavljalo protiletalske rakete S-300. Takšne rakete so nedavno ruske sile uporabile pri napadih na ukrajinsko mesto Harkov.

Regija Belgorod meji na Ukrajino. V zadnjih mesecih je bila ta regija pogosto tarča ukrajinskih napadov. V decembrskem raketnem napadu je bilo ubitih 25 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje