Ukrajina sestrelila več ruskih dronov, Rusija za požar na terminalu krivi Kijev

Svet 22. Jan 202408:09 > 18:25 10 komentarjev
zračna obramba ukrajine
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je napadla Ukrajino z osmimi droni, ki pa so jih ukrajinske sile sestrelile, so sporočili iz Kijeva. Poročil o morebitni škodi zaradi ostankov sestreljenih zračnih plovil ni. Je pa Moskva Ukrajini danes pripisala tudi odgovornost za napad na terminal za zemeljski plin v bližini Sankt Peterburga v nedeljo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je očital Kijevu, da napada civilno infrastrukturo in ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zapisal, da je ruska oblast skozi zgodovino zaničevala Ukrajince na jugu in zahodu Rusije, kjer so ti v preteklosti živeli, in da to počne še danes. Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je v odzivu navedbe Kijeva označil za propagando in dejal, da so Ukrajinci Rusi.

“Sovražnik je iz ruske regije Primorsko-Ahtarsk napadel z osmimi brezpilotnimi letalniki tipa šahed 136/131,” so v izjavi sporočile ukrajinske zračne sile. Kot so dodali, je vse drone sestrelila zračna obramba v več regijah južnega in osrednjega dela Ukrajine.

Ukrajinske oblasti prevzem nadzora v zračnem prostoru izpostavljajo kot prednostno nalogo za letošnje leto ter Zahod pozivajo k dobavi več sistemov zračne obrambe. Novi ruski droni so sicer proti Ukrajini poleteli, potem ko je bilo več ruskih obmejnih regij v zadnjem času tarča napadov iz zraka. Cilj so bila večkrat skladišča nafte.

Tako Kijev kot ukrajinska vojska glede napadov ne dajeta izjav, čeprav so viri v ukrajinskih varnostnih silah za francosko tiskovno agencijo AFP prevzeli odgovornost zanje.

Požar plinskega terminala v Rusiji
Požar plinskega terminala v Rusiji. (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija okrivila Kijev za napad na plinski terminal

Moskva je nazadnje v nedeljo poročala o požaru na terminalu za zemeljski plin v pristanišču v Baltskem morju Ust-Luga blizu meje z Estonijo. Danes so odgovornost za napad pripisali Ukrajini.

“Režim v Kijevu še naprej kaže svoj zverinski obraz. Napadajo civilno infrastrukturo in ljudi,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ko so ga vprašali glede incidenta v pristanišču Ust-Luga v regiji Leningrad. Zagotovil je, da obrambno ministrstvo dela vse za zagotovitev zaščite pred tovrstnimi napadi.

Po navedbah največjega ruskega izvoznika utekočinjenega plina Novatek je požar izbruhnil zaradi zunanjega vzroka, podrobnosti niso podali. V požaru ni bilo mrtvih ali poškodovanih. Ukrajinski spletni portal Ukrajinska Pravda je v nedeljo ob navajanju virov blizu vodstva v Kijevu poročal, da je bila nesreča posledica posebne operacije ukrajinske tajne službe. Terminal naj bi napadli z droni.

Požar je bil sicer zadnji v seriji domnevnih ukrajinskih napadov na rusko energetsko infrastrukturo. Prejšnji teden je Kijev prevzel odgovornost za dva napada, med drugim enega v regiji Leningrad.

Zelenski: Rusija na svojem ozemlju zgodovinsko zatira Ukrajince

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v danes objavljenem odloku zapisal, da je ruska oblast zgodovinsko zaničevala Ukrajince na jugu in zahodu Rusije, kjer so ti v preteklosti živeli, in kar da počne še danes. “Rusija je stoletja sistematično izvajala in še vedno izvaja dejanja, katerih cilj je uničiti nacionalno identiteto, zatirati Ukrajince ter kršiti njihove pravice in svoboščine,” so sporočili z urada ukrajinskega predsednika. Ob tem so zatrdili, da so v ruskih regijah Belgorod, Brjansk, Krasnodar, Kursk, Rostov in Voronež nekoč živeli etnični Ukrajinci.

Po navedbah urada morajo ruske oblasti etničnim Ukrajincem v Rusiji omogočiti izobraževanje v ukrajinskem jeziku, dostop do ukrajinskih medijev ter svobodo zbiranja in veroizpovedi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji ruski predsednik in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je v odzivu navedbe Kijeva označil za propagando. “Nimamo kaj komentirati, saj so Ukrajinci Rusi,” je zapisal na omrežju Telegram in dodal, da je Mala Rusija, kot oblasti v Moskvi imenujejo Ukrajino, del Rusije.

Medvedjev sicer velja za enega najtesnejših zaveznikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je tudi sam v preteklosti že večkrat izjavil, da so Ukrajinci pravzaprav Rusi. V članku o “zgodovinski enotnosti Rusov in Ukrajincev”, objavljenem mesece pred začetkom invazije, je med drugim zatrdil, da zgodovinska podlaga za idejo o ukrajinskem narodu kot narodu, ločenem od Rusov, ne obstaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje