Putin odredil prevzem jedrske elektrarne v Zaporožju

Svet 05. Okt 202207:16 > 19:09 3 komentarji
jederska elektrarna Zaporožje
REUTERS/Alexander Ermochenko

Predsednik Vladimir Putin je z odlokom odredil prevzem jedrske elektrarne v Zaporožju. Odlok o prevzemu je izdal kmalu po tem, ko je zaključil formalni postopek priključitve štirih ukrajinskih pokrajin. Rusija sicer nad priključenimi ozemlji nima popolnega nadzora, saj so ukrajinske sile tam v zadnjih dneh vzpostavile nadzor nad številnimi naselji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izdal odlok, s katerim je ukazal vladi, naj prevzame lastništvo največje evropske jedrske elektrarne v ukrajinski regiji Zaporožje. “Ruska vlada bo sprejela ukrepe za vzpostavitev zveznega lastništva jedrske elektrarne Zaporožje in drugih objektov, ki so potrebni za njeno delovanje,” je zapisano v Putinovem odloku. Vsa dovoljenja, izdana jedrski elektrarni in njenim zaposlenim pred 30. septembrom, bodo ostala veljavna, dokler ne bodo izdana nova v skladu z ruskimi zakoni, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom pa je, potem ko je bilo operativno podjetje nuklearke prestavljeno v Moskvo, opozoril, da Rusija ustvarja psevdopodjetja z imeni ukrajinskih podjetij. “Škoda, da poskušajo vpletati tudi ukrajinske jedrske strokovnjake, ki so več kot sedem mesecev junaško delali pod okupacijo v elektrarni v Zaporožju,” je Energoatom zapisal na družbenih omrežjih.

Putinov odlok prihaja v času, ko generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi potuje v Kijev, kjer bo razpravljal o vzpostavitvi varnostnega območja okoli omenjene jedrske elektrarne. Elektrarna trenutno ne deluje, zaposleni pa naj bi po poročanju Guardiana kmalu zagnali enega izmed reaktorjev, ki bo deloval v omejenem obsegu. Zaporoška nuklearka je pod ruskim nadzorom že od marca, obstreljevanje okoli nje pa vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.

Putin je pred tem ponovno podpisal dokumente o aneksiji štirih ukrajinskih pokrajin in s tem je zaključil formalni postopek priključitve. Zakoni o priključitvi drugim določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile sedanja imena, uradno ustanovljene 30. septembra. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so “obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji”.

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Mednarodna skupnost pa ruske priključitve štirih ukrajinskih regij ne priznava. Generalna skupščina ZN bo o priključitvi razpravljala na izrednem zasedanju prihodnji ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Članice Evropske unije pa so danes dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji, ki je bil napovedan kmalu po izvedbi referendumov o priključitvi.

ukrajinska vojska
REUTERS/Zohra Bensemra

Vendar ruska vojska priključenih pokrajin ne nadzoruje v celoti. V zadnjih dneh je namreč ukrajinska vojska na jugu in vzhodu države dosegla pomembne vojaške uspehe in osvojila več naselij v omenjenih regijah.

Vojaška napredovanja je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da so njihove sile vzpostavile nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Doneck, poročajo tuje tiskovne agencije. Po njegovih besedah so samo v hersonski regiji na jugu v zadnjih urah zavzeli osem krajev. “Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja,” je še dejal ukrajinski predsednik.

Kot smo poročali, so v torek ukrajinske sile prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, nadaljevale so tudi protiofenzivo na vzhodu. Že v soboto so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck.

Okolico Kijeva napadli z iranskimi droni

Ruska vojska pa naj bi danes po navedbah Kijeva z brezpilotnimi letali napadla cilje v bližini ukrajinske prestolnice. V napadu z droni iranske izdelave je bila južno od Kijeva ranjena ena oseba, je sporočil guverner kijevske regije Oleksij Kuleba, poročajo tuje tiskovne agencije. Po njegovih navedbah so v kraju Bila Cerkva, ki leži sto kilometrov južno od Kijeva, zabeležili “šest eksplozij”. Ena oseba je bila ranjena, poškodovanih je bilo več infrastrukturnih objektov, je povedal na družbenem omrežju Telegram, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ukrajinskih zračnih sil je iz južne smeri proti ciljem poletelo skupno 12 iranskih brezpilotnih letal, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinska vojska je zatrdila, da so sestrelili šest dronov, pri čemer ni navedla njihove natančne lokacije. Teh informacij po poročanju dpa sicer ni mogoče neodvisno preveriti. Tarča napada naj bi bila vojašnica v Bili Cerkvi.

Iran je po navedbah medijev kljub opozorilom ZDA, dostavil Rusiji na stotine svojih brezpilotnikov, na kar so reagirali tudi v Kijevu. Dostavo dronov so označili za “neprijazno dejanje” in zmanjšali osebje na iranskem veleposlaništvu, veleposlaniku pa odvzeli akreditacijo. Teheran je sicer uradno zanikal dostavo dronov Rusiji.

Putin čečenskega voditelja povišal v generalpolkovnika

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov, sicer tesen zaveznik Putina, je danes sporočil, da ga je vrhovni poveljnik ruskih sil povišal v generalpolkovnika. Prav tako se je pohvalil, da se je vpisal v rusko knjigo rekordov, saj naj bi postavil svetovni rekord v številu sankcij, uvedenih proti posamezni osebi. “Predsednik Rusije mi je podelil čin generalpolkovnika. To je zame povišanje,” je Kadirov zapisal na Telegramu in dodal, ga je Putin osebno obvestil o odločitvi. Prav tako naj bi mu ruski predsednik posredoval čestitke ob dnevu mesta Grozni, dnevu učiteljev in dnevu čečenske mladine.

“Predsednik me je poklical in prosil, naj v njegovem imenu vsem prebivalcem Čečenije zaželim blaginjo, srečo in uspeh! Kljub svoji obremenjenosti vrhovni poveljnik nikoli ne pozabi na pomembne datume v naši regiji,” je še dodal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Generalpolkovnik je tretji najvišji poveljniški čin v ruski vojaški hierarhiji. Do povišanja Kadirova prihaja v času, ko ukrajinska vojska dosega uspehe na bojiščih v štirih regijah, ki jih je Kremelj razglasil za ruske.

V luči tega je Kadirov poudaril, da bo storil vse, da se “posebna vojaška operacija” v Ukrajini hitro konča. Čečenske enote – vključno s Kadirovo lastno milico – se v Ukrajini že dlje časa borijo skupaj z rednimi ruskimi silami. V ponedeljek pa je napovedal, da bo na fronto v Ukrajino poslal tudi svoje tri najstniške sinove.

Medtem je čečenski voditelj postavil svetovni rekord v številu sankcij, uvedenih proti posamezni osebi, je razvidno iz potrdila, ki ga je Kadirovu izročil glavni urednik ruske knjige rekordov Stanislav Konenko. Teh sankcij naj bi bilo kar 15. Na Telegramu je zapisal, da je sedaj prehitel voditelja Severne Koreje Kim Džong Una beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka in sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje