Kaj bodo delali zdaj, ko ne bodo več ministri?

Slovenija 27. Apr 202211:41 > 28. Apr 2022 17:00 9 komentarjev
Hojs, Kustec, Simoniti
BOBO

Če se bo oblikovanje koalicije odvilo po željah nove vladajoče stranke Gibanje Svoboda, se bo morala aktualna ministrska ekipa posloviti že čez približno mesec dni. Premier Janez Janša in mnogi ministri so bili nedeljskih volitvah izvoljeni za poslance, zato se predvidoma selijo v državni zbor. Vendar ena ministrica ter štirje ministri na volitvah niso bili uspešni, druga ministrica in pet ministrov pa sploh niso kandidirali. Kaj bodo počeli odslej?

Med aktualnimi ministri, ki se niso uvrstili v naslednji sklic državnega zbora, je notranji minister Aleš Hojs. Za SDS je kandidiral v Ljubljani in dobil dobrih 15 odstotkov glasov.

Se bo Hojs vrnil v državno inženirsko podjetje?

Po koncu mandata se bo lahko Hojs vrnil na Družbo za razvoj infrastrukture (DRI), državno družbo za upravljanje investicij in največje inženirsko podjetje v Sloveniji.

Ker se 37. člen zakona o poslancih uporablja tudi za ministre in ministrice, imajo ti pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe, so nam odgovorili z DRI. Če bo Hojs pravico do vrnitve uveljavljal, mu bodo na DRI to omogočili, so sporočili iz podjetja. Nazadnje je Hojs tam opravljal delo direktorja področja cest in razvoja infrastrukture, vendar so na DRI s spremembo sistemizacije v začetku leta to delovno mesto ukinili. To pomeni, da bi mu morali ponuditi drugo službo s podobnimi pogoji.

Zaenkrat ni znano, ali bo 60-letni Hojs, ki po izobrazbi gradbeni inženir, možnost izkoristil. Na naša vprašanja ni odgovoril. Je pa v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da se bo po koncu mandata vrnil v gospodarstvo. “V slovenski politiki sem od leta 1989, še naprej bom krmaril med politiko in gospodarstvom. V tem trenutku sicer nimam izhoda in se bom vrnil v gospodarstvo,” je povedal.

Hojs Aleš policija
Nebojša Tejić/STA

Ob službi na DRI je bil Hojs tudi izvršni direktor podjetja NTV24.si, ki izdaja televizijske programe Nova24TV. Tudi to funkcijo, za katero je imel soglasje DRI, je zapustil ob zasedbi ministrskega položaja.

Koritnik: Imam ponudbe iz tujine

Ministra za javno upravo Boštjana Koritnika čaka delovno mesto na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je bil pred nastopom mandata ministra tajnik in asistent ter direktor Založbe Pravne fakultete. “Imam sicer nekaj ponudb iz gospodarstva, tudi iz tujine, tako da si bom vzel nekaj časa za razmislek,” nam je sporočil 42-letni Koritnik. “V vsakem primeru pa bom vestno opravljal svoje naloge kot minister za javno upravo do nastopa nove vlade.”

Odločitve glede koriščenja pravice do nadomestila po koncu mandata še ni sprejel. “To je odvisno od tega, za katero od možnosti se bom odločil in od potrebnega časa za njeno izpeljavo,” je pojasnil. Koritnik je bil sicer minister iz kvote SMC. Stranka se je pred nekaj meseci preoblikovala v Konkretno in na volitve odšla v koaliciji Povežimo Slovenijo, ki na volitvah ni dosegla uvrstitve v državni zbor. Na volitvah Koritnik ni kandidiral.

Boštjan Koritnik
Borut Živulović/BOBO

Simona Kustec bo po oddihu spet profesorica in raziskovalka

Tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki je za Povežimo Slovenija kandidirala v Kamniku, je zagotovila, da bo funkcijo odgovorno opravljala do konca mandata. Nato si bo, kot je povedala, vzela prvi krajši oddih, potem pa bo nadaljevala s pedagoško-raziskovalnim delom.

Vlada Kustec Hojs Simoniti
Tamino Petelinšek/STA

45-letna Simona Kustec je zaposlena na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Njeno strokovno področje je predvsem analiza politik. V času, ko opravlja delo ministrice, je na fakulteti zaposlena 20-odstotno.

Poklukar se vrača v zdravstvo

Minister za zdravje Janez Poklukar nam je sporočil samo, da se vrača v zdravstvo. “Z veseljem bom odgovoril, ko bodo stvari bolj jasne,” nam je dejal po telefonu.

43-letni Poklukar, ki je po poklicu zdravnik internist, je minister postal februarja lani. Sodil ni v kvoto nobene od strank in na volitvah ni kandidiral.

Janez Poklukar
Nebojša Tejić/STA

Preden je bil imenovan za ministra, je bil generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra. Ker morajo zdravniki opravljati zdravniško službo, da ne izgubijo licence, je tudi v času vodenja ministra delal v ljubljanskem kliničnem centru ter v splošni bolnišnici Jesenice.

Iz UKC Ljubljana nam še niso sporočili informacij o obliki sodelovanja s Poklukarjem. V jeseniški bolnišnici pa so pojasnili, da ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. “Sprva je bil zaposlen 0,1-odstotno in kasneje za 0,2-odstotno, iz razloga nadomeščanja porodniške odsotnosti. Glede na pomanjkanje zdravnikov njegove specialnosti nam je bilo to v veliko pomoč,” so poudarili.

Bo Podgorškov GRM ob njegovi vrnitvi del univerze?

Kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je neuspešno kandidiral na listi NSi, pa bi se lahko vrnil v službo na centru za biotehniko in turizem GRM. Ko smo ga vprašali o načrtih, še ni vedel, ali bo izkoristil možnost vrnitve na omenjeni center. “Zaenkrat sem še vedno minister,” je dejal.

48-letni Podgoršek, ki je pred kratkim ponudil odstop, je na ministrsko mesto prišel z mesta dekana visoke šole GRM, a se na to funkcijo ne more vrniti, vsaj ne takoj, saj je voljena. Visoka šola GRM je v solastništvu občine Novo mesto ter centra za biotehniko in turizem GRM, kjer Podgoršek dela tudi v času ministrovanja. V GRM je zaposlen 20-odstotno, kot visokošolski predavatelj.

Jože Podgoršek
Luka Dakskobler/Bobo

Visoko šolo GRM so poslanke in poslanci pred pol leta preoblikovali v javni zavod in ji torej zagotovili financiranje iz državnega proračuna. V postopku je tudi združitev GRM s še dvema fakultetama v novomeško univerzo.

Mark Boris Andrijanič
Nebojša Tejić/STA

Andrijanič morda v Veliko Britanijo

“Če ne bom imel priložnosti, da nadaljujem z digitalizacijo Slovenije, bom kariero nadaljeval v Veliki Britaniji,” pravi 38-letni Mark Boris Andrijanič, minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo. Andrijanič je zadnji minister, ki se je pridružil tretji vladi Janeza Janše. To se je zgodilo julija lani, prej pa je bil pet let zaposlen v ameriški multinacionalki Uber, ki upravlja platformo za prevoze potnikov. Andrijanič je kandidiral na listi NSi in mu do uvrstitve v parlament ni zmanjkalo veliko.

Šircelj in Počivalšek kmalu v pokoj?

Minister za finance Andrej Šircelj na volitvah ni kandidiral. Pred kratkim je v intervjuju za N1 pojasnil, da bo prihodnje leto izpolnil pogoje za upokojitev. “Vsekakor mislim, da sem sposoben še kaj delati. A če ima nekdo pogoje za pokojnino, verjetno takšno pokojnino sprejme,” je dejal Šircelj, ki je bil pred ministrovanjem devet let poslanec SDS.

Zdravko Počivalšek
Nik Jevšnik/BOBO

Šircelj je star 63 let, leto dni starejši pa je minister za gospodarstvo in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek. Na naša vprašanja, kaj bo Počivalšek počel po koncu mandata, z ministrstva še niso odgovorili. Počivalšek je minister že od leta 2014, pred tem pa je bil 15 let direktor Term Olimia.

Minister za kulturo, 72-letni član SDS Vasko Simoniti pa je bil upokojen, še preden je zasedel ministrsko mesto. Pred upokojitvijo je bil redni profesor za zgodovino novega veka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na volitvah ni kandidiral.

Andrej Vizjak
Nebojša Tejić/STA

Se Vizjak vrača v HESS?

Na naše prošnje se nista odzvala niti minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki na volitvah ni kandidiral, in Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu. 57-letni Vizjak je bil minister tudi v prejšnjih dveh Janševih vladah, pred zadnjim imenovanjem za ministra zaposlen v podjetju Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), ki je v posredni javni lasti. 44-letna Jaklitsch, ki tako kot Vizjak sodi v kvoto SDS, je pred marcem 2020 delala na direktoratu za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo.

Še najmanj presenetljivo je, da načrtov ni razkril minister za pravosodje, 40-letni Marjan Dikaučič. Zanj se še vedno ne ve, v kateri odvetniški pisarni je delal, preden ga je SMC predlagala na ministrski položaj. V njegovi pretekli karieri je tudi sum kaznivih dejanj in še nekaj skrivnostnih epizod, zaradi odlašanja s plačilom komunalnega prispevka pa je razburjal celo podpornike vlade.

Kaj pa Šarec in Bratušek?

V parlament se na volitvah ni uspelo prebiti tudi vidnima članoma opozicije, dvema predsednikoma opozicijskih strank. Brez mesta v državnem zboru je ostal 44-letni Marjan Šarec, predsednik opozicijske LMŠ, ki je na volitvah ostala zunaj parlamenta. Na vprašanje, kaj bo počel po izteku sedanjega poslanskega mandata še ni znal odgovoriti. “Zgodaj je še, ničesar pametnega vam nimam povedati,” nam je dejal.

Šarec je diplomirani igralec. Že v času študija je honorarno delal na RTV Slovenija, nato pa se je tam zaposlil in ostal do leta 2010, ko je bil uspešen na kamniških županskih volitvah. Leta 2014 je dobil še drugi županski mandat, štiri leta pozneje pa je bil izvoljen v državni zbor. Nato je bil dobro leto dni predsednik vlade, od marca 2020 pa je poslanec.

MArjan Šarec Alenka Bratušek
Borut Živulović/BOBO

Neuradne informacije, da ga še vedno čaka zaposlitev na RTVS, Šarca ni mogel ne potrditi, ne zanikati. “Ne vem, kako je s tem,” nam je dejal. “Z RTV sem odšel leta 2010 in ne spomnim se, kako smo takrat uredili, ali smo podpisali dogovor ali ne.” Za točno informacijo smo prosili tudi RTVS, vendar so nam sporočili, da si bodo za odgovor vzeli čas.

Šarčevi nekdanji sodelavci pri satirični oddaji Radio GAGA so ga že povabili, da se jim spet pridruži.

Poleg tega še ni mogoče povsem izključiti možnosti, da bil Šarec del prihodnje vlade. Predsednik Gibanja Svoboda, ki je zmagalo na volitvah, je namreč dejal, da bi lahko v vladi sodelovali tudi kadri sedanjih opozicijskih strank LMŠ in SAB, ki sta na nedeljskih volitvah ostali pod parlamentarnim pragom.

To bi lahko pomenilo tudi, da bo po koncu poslanskega mandata delo v vlado vstopila 52-letna Alenka Bratušek, predsednica SAB. Bratušek na naša vprašanja ni odgovorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje