N1 SOOČENJE: Razčiščevanje preteklih potez in prvi ostri dvoboji (VIDEO)

N1 volilna soočenja 11. Okt 202218:00 7 komentarjev

V prvem od štirih predsedniških soočenj na N1 smo soočili mnenja štirih predsedniških kandidatov. V N1 STUDIO so prišli Nataša Pirc Musar, ki kandidira s podpisi volilcev, ima pa podporo Piratske stranke in Stranke mladih - Zeleni Evrope; Anže Logar, ki kandidira s podpisi volilcev, podpirata pa ga stranki SDS in SLS; Miha Kordiš, kandidat stranke Levica; Janez Cigler Kralj, kandidat stranke Nova Slovenija - Krščanski demokrati.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da sta na prvih dveh mestih še vedno Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Logar, poslanec in nekdanji zunanji minister, na predsedniških volitvah sicer kandidira s podporo volilk in volilcev, vendar sta ga podprli tako njegova stranka SDS kot tudi SLS. V javnosti se sicer že vse od začetka predsedniške kampanje predstavlja kot neodvisen kandidat, tudi do nekaterih tem, ki jih je kot poslanec SDS nekoč goreče zagovarjal, se ne želi opredeliti direktno. To mu je očitala tudi njegova najresnejša protikandidatka Nataša Pirc Musar, ki pravi, da Logar ni neodvisen kandidat.

To stališče je Nataša Pirc Musar na soočenju ponovila, saj je Anže Logar vendarle član stranke SDS, je poslanec te stranke in je še vedno predsednik sveta stranke. “To, da je previden v svojih izjavah seveda razumem, ker je vendarle kandidat za predsednika republike in je kampanjo zastavil na tak način,” je v soočenju razložila nekdanja informacijska pooblaščenka.

Logar pa je ponovil, da se je za kandidaturo za predsednika republike odločil po modelu neodvisnosti s podporo volilk in volilcev, kar je po njegovem mnenju “najbolj pristen način kandidature”. Na vprašanje voditelja soočenje Mihe Orešnika, ali je še vedno predsednik sveta stranke SDS, pa je Logar odgovoril, da je, vendar od vključitve v predsedniško tekmo sej sveta stranke ne vodi več.

Čeprav je Anže Logar v preteklosti praviloma vedno glasoval tako, kot so glasovali ostali poslanci SDS, ob tem pa nikoli ni javno komentiral najbolj spornih odločitev njegove stranke, pa je v predsedniški kampanji več kot očitno ubral drugo taktiko, s katero se na nek način dejansko distancira od stališč SDS. V zanj neznačilnem slogu je v tokratnem sklicu državnega zbora velikokrat tiho, prispeval ni niti podpisov pod dve vloženi interpelaciji s strani SDS, vzdržan je bil tudi pri glasovanju o družinskem zakoniku, ki so mu vsi preostali poslanci SDS nasprotovali.

Anže Logar, Nataša Pirc Musar
Jan Gregorc/N1

Logar je na te navedbe odgovoril, da je v predsedniško kampanjo vstopil z idejo, da bo na volitvah zmagal in da se z ostalimi možnostmi niti ne poigrava. “Vse prilagajam zmagi na volitvah, v kampanji predstavljam to, kar mislim in zdi se mi prav, da se v času trajanja kampanje ne ukvarjam z dnevno politiko,” je pojasnil Logar.

Logar je v soočenju poudaril, da imata z Janšo dober odnos, srečujeta pa se po službeni dolžnosti, največkrat na sejah državnega zbora in sejah poslanske skupine SDS.

Janša je na srečanju odborov SDS v Bovcu tudi uradno podprl “neodvisnega kandidata Anžeta Logarja” za predsednika republike z besedami: “Po zatemnitvi, ki je nastala v državi po državnozborskih volitvah, lahko velik korak k jutru, ki bo po tej zatemnitvi čim prej nastopilo, naredite, da podprete neodvisnega kandidata za predsednika republike Anžeta Logarja.”

Logar je na te Janševe besede, ki jih je mogoče razumeti tudi kot jasna pričakovanja predsednika SDS do morebitnega bodočega predsednika republike, odgovoril, da bo on “poskrbel za jutro, ne glede na to, kdo mi pravi, da naj poskrbim za jutro”.

Predsedniški kandidat Levice Miha Kordiš pa Anžeta Logarja ne vidi kot neodvisnega kandidata, saj je po njegovem le “pribočnik gospoda Janeza Janše”, in ga sam obravnava kot predsedniškega kandidata stranke SDS kljub “vsem tehnologijam osredinjenja, ki jih SDS uporablja za zmago na teh volitvah”.

Miha Kordiš se je že večkrat v svoji politični karieri moral soočiti z očitki, da je njegova komunikacija v državnem zboru in na sejah delovnih teles pogosto žaljiva, nesramna in arogantna. Proti njegovi retoriki so večkrat protestirali v Novi Sloveniji, k umiritvi komunikacije pri vodenju parlamentarnega odbora za delo pa ga je pozvala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič iz koalicijske partnerice Gibanje Svoboda. Kordiš je na vprašanje, kako gleda na to, da očitki o njegovi komunikaciji ne prihajajo le s strani političnih nasprotnikov, ampak tudi zaveznikov, odgovoril, da ob vsem, kar se dogaja v državi, politični diskurz ne bi smela biti ključna tema.

“Ali se vam res zdi, da je komunikacija v politiki tisti bistveni problem v državi, s katerim se moramo ukvarjati? Ali ni bolj bistveno vprašanje, kaj politika dela in kako predsednik republike nastopa,” meni Kordiš. Ob tem je še navedel, da je sam v preteklosti zelo jasno pokazal “hrbtenico za prave družbene prioritete”. “Opozarjam na podnebni zlom, borim se za varno starost, borim se za stanovanja za mlajše generacije in zagovarjam javno zdravstvo,” je Kordiš naštel ključne družbene probleme.

O tem, da je prejšnjo vlado, v kateri sta sodelovala tudi njegova protikandidata Anže Logar in Janez Cigler Kralj, označil za fašistoidno, pa je Kordiš poudaril, da sta Logar in Cigler Kralj kot vladna funkcionarja v času vlade Janeza Janše “sodelovala v poskusu mehkega udara stranke SDS, da si v celoti podredi to državo”.

Miha Kordiš, Janez Cigler Kralj
Jan Gregorc/N1

Kandidat NSi Janez Cigler Kralj je v odgovoru na Kordiševe besede povedal, da on vidi največji problem sodobne družbe v tem, da politične sile s skrajno levimi ali desnimi pogledi zastrupljajo družbeni prostor. “To so pripeljali tako daleč, da je iskren domoljub že označen kot nacionalist. Tisti, ki nasprotujejo ilegalnim migracijam oziroma jih želijo omejiti, pa je po mnenju takšnih sil fašist. Tisti, ki zagovarjajo tradicionalno družino, pa so označeni za homofobe,” je povedal Cigler Kralj. Ob tem je še dejal, da se je v predsedniško tekmo vključil prav zato, da sam razgali tovrsten besednjak, da se mu upre in da postane glas iskrenih domoljubov.

Na vprašanje, ali je po njegovem mnenju Cigler Kralj homofob, je Kordiš odgovoril, da je poslanec NSi odigral neko vlogo, kjer brani temeljni premik političnega prostora, kot smo mu bili priča v zadnjih treh desetletjih v Sloveniji. “Pa saj ljudi v naši družbi ne ogrožajo begunci, ne ogroža jih skupnost LGBT, kot se to želi prikazati. Kaj jih ogroža? To, da ne vedo, kako bodo lahko plačali položnice,” je odgovoril poslanec Levice.

Ali so predsedniški kandidati cepljeni s poživitvenim odmerkom in kako pogosto se testirajo?

Nataša Pirc Musar se je pred dobrim tednom dni četrtič cepila proti covidu-19, testira pa se vsakič, ko začuti nekoliko slabše počutje. Vsaj enkrat tedensko se testira Anže Logar, ki se je tudi že prijavil na cepljenje s četrtim odmerkom cepiva. Miha Kordiš še ni cepljen z drugim poživitvenim odmerkom, testira pa se v primeru, da je bil v rizičnem stiku, ali pa v primeru slabega počutja. Zase je sicer rekel, da je “zdrav kot dren”. “Cepljen sem s tremi odmerki, nisem se še prijavil na četrtega, saj čakam na priporočilo stroke,” pa je povedal Janez Cigler Kralj. Hitre teste opravlja po potrebi.

Kordiš: Cigler Kralj se je v predsedniško tekmo vključil le zato, da skače name

Janez Cigler Kralj je vlado Roberta Goloba, katere članica je tudi stranka Levica, obtožil, da dela povsem nerazumljive poteze, saj da bodo v času hude krize znižali minimalno plačo za 100 evrov, povprečno plačo pa za 200 evrov. “Mislim, da se je gospod Cigler Kralj vključil v predsedniško tekmo zato, da dela špetir in skače name,” mu je odgovoril Kordiš in dodal, da bi veliko raje videl, da se kandidati v predsedniški kampanji ukvarjajo z dejanskimi problemi ljudi.

Kordiš je še povedal, da se je javno oglasil ob sprejemanju proračuna za naslednji dve leti, da bi morali pokojnine za leto 2023 zvišati za 50 evrov in ne le za 5 evrov. “To tudi pričakujem od te vlade,” je še dodal. Cigler Kralj pa mu je odgovoril, da se od političnih parol ne da živeti.

Na to se je ob koncu oddaje odzval tudi Anže Logar, ki meni, da je vlada Roberta Goloba s svojim delom pustila prebivalce Slovenije na cedilu. Omenil je primer iz sosednje Avstrije, kjer da so prebivalci na svoje račune prejeli kar 500 evrov draginjskega dodatka in ne zgolj 5 evrov, ki jih vlada namenja slovenskim upokojencem.

“Z draginjo se je treba spopasti na dva načina. Pomagati ljudem tukaj in zdaj, da napolnijo hladilnike in kot drugo, je treba odpravljati razloge za inflacijo in draginjo. Saj ta ni padla iz neba in se tudi ni začela z vojno v Ukrajini,” mu je odgovoril Kordiš in spomnil na naraščajoče cene položnic lani jeseni. Kot razlog za to je navedel kapitalizem.

Janez Cigler Kralj pa je ponovil svoje stališče, da se od političnih parol ne da živeti, in spomnil na film “Moj ata socialistični kulak”, kjer je po njegovem razgaljen tak način vladanja in mišljenja.

Kako Miha Kordiš zagovarja svoje besede do katoliške cerkve?

Miha Kordiš je kot predsednik pristojnega odbora DZ razpravo o družinskem zakoniku izrekel kar nekaj ostrih besed na račun katoliške cerkve. Kordiš je na vprašanje, ali bo takšno retoriko gojil tudi kot predsednik republike, odgovoril, da verniki z njegovimi izjavami ne bodo imeli velikih problemov, tega pa vidi predvsem v skrajni desnici, ki želi “vdirati v spalnice ljudi”. Dodal je še, da bo vedno zagovarjal in branil človekove pravice, pa naj si bo to pred “Vatikanom ali pred kom drugim”.

“Sam kot vernik lahko rečem, da je bilo na tej seji izrečeno vse, kar nima mesta v javnem diskurzu. Izrečene so bile žalitve, napadi in vrednostne sodbe. S takšnim načinom drsimo v totalitarizem enoumja,” pa se je na Kordiševe besede odzval Janez Cigler Kralj.

Anže Logar je povedal, da ga žalosti, ko sliši takšno razpravo v državnem zboru. “Takšna razprava je neprimerna in ne pritiče prostorom državnega zbora. Vsi si moramo prizadevati k dvigu kvalitete dialoga. Absolutno se ne strinjam z besedami gospoda Kordiša glede komunikacije, saj nas le komunikacija razlikuje od živali. Deliti znajo vsi, povezovati znajo pa le redki,” je opozoril Logar. Voditelj soočenja Miha Orešnik ga je povprašal, ali je tudi predsednika stranke SDS Janeza Janšo kdaj opozoril na to, kako se izraža. Logar je odgovoril, da vedno opozarja na pomen spoštljive komunikacije, tudi v primeru Janeza Janše.

“Ta retorika, ki jo izvaja gospod Kordiš, je ravno tako agresivna kot retorika kakšnega vašega poslanca. Ta agresija govora se na skrajni levici in skrajni desnici sreča,” se je odzvala Nataša Pirc Musar in poudarila, da se bo kot predsednica države borila za kulturo dialoga.

Nataša Pirc Musar o besednem spopadu z Erikom Brecljem in pritiskih na medije

Na soočenju so govorili tudi o nedavnem besednem spopadu med Natašo Pirc Musar ter priznanim kirurgom in onkologom Erikom Brecljem, o čemer smo pred nekaj tedni poročali tudi na N1. Brecelj je takrat izjavil, da Pirc Musar na predsedniških volitvah ne bo podprl, saj je “pravi obraz pokazala z grozilnimi pismi, ki mi jih je pošiljala in v katerih je dobesedno grozila”, Pirc Musar pa mu je med drugim odgovorila, da je “Brecelj orodje nekaterih oseb, ki si na vsak način želijo preprečiti njeno kandidaturo”.

Nekdanja informacijska pooblaščenka in odvetnica je sprva povedala, da je po njenem mnenju Erik Brecelj odličen kirurg, ki pa da je v svojih izjavah šel še nekoliko dlje, saj je izjavil, da bi morali funkcijo predsednika republike ukiniti, če bi na to funkcijo bila izvoljena ona. Ob tem je še dodala, da Brecljeve besede kažejo na njegovo osebno zamero in da sam ne razume odvetniškega poklica.

“Vsak se ima pravico braniti, odvetništvo je ustavna kategorija. In odvetniki moramo v skladu z etičnimi načeli in pravnim znanjem stranki pomagati. To je vse, kar sem jaz v tem primeru naredila. Ne gre za nikakršna grozilna pisma, šlo je za opozorilo, ker je širil neresnice. Teh, na moje veselje, po tem ni več,” je razložila Pirc Musar in dodala, da je Breclja kasneje tudi javno pozvala, naj te dopise tudi objavi. Jo pa močno čudi, da se je Brecelj ob ta pisma obregnil dve leti kasneje, prav v času, ko sama kandidira za predsednico republike. Dodala je še, da ji je žal, da so takšni odvetniški dopisi oziroma opozorila razumljeni narobe, a da gre tukaj zgolj za opravljanje odvetniškega dela, ki pa se razlikuje od običajne komunikacije.

Nataša Pirc Musar pa se je morala soočiti tudi z očitkom, da je svojega moža Aleša Musarja, nekdanjega vodjo njenega volilnega štaba, poslala na sestanek s Tomažem Veselom, direktorjem iz skupine Media24, imenovane tudi “Odlazkovi mediji”. V oddaji Tarča je izjavila, da je moža prosila, da se z Veselom pogovorita, ali bo ta predvolilna kampanja čista in če jo lahko speljejo brez metanja polen pod noge. Očitno ta sestanek ni bil uspešen, saj je bila po tem deležna več negativnih člankov v Reporterju in na portalu Necenzurirano, je dodala.

Ali gre pri tovrstnem dogovarjanju za pritisk na medije? Miha Kordiš je odgovoril, da se mu kaj takega zdi povsem nesprejemljivo in zavržno ter da to dejanje zelo spominja na “sicer obsežnejšo in bolj sistematično prakso discipliniranja in rušenja medijske svobode, ki jo prakticira stranka SDS”.

“Absolutno me ne enačiti s SDS, to je popolnoma deplasirano,” pa je na Kordiševe navedbe odgovorila Nataša Pirc Musar. Anže Logar pa je na to temo dodal le, da je odvisno od medija, ali je na tovrstne pritiske sploh dovzeten. Novinarji in uredniki z visoko mero integritete tovrstnih pritiskov ne dopuščajo, še meni Logar. Voditelj soočenja je ob tem spomnil še na pritiske, ki jih je na medije vršila vlada Janeza Janše.

Nataša Pirc Musar je še povedala, da bi morali v javnosti več razpravljati o medijski svobodi in pritiskih na novinarje in dodala: “Novinarji bi pa o tem vprašanju morali razčistiti tudi med seboj, v svojem cehu. Se mi pa zdi, da se znotraj novinarstva, novinarji med seboj premalo pogovarjate.”

Beseda v studiu pa je nanesla tudi na odločanje o družinskem zakoniku v državnem zboru in spoštovanju ustavnih odločb. Kaj so povedali predsedniški kandidati, si lahko preberete tukaj.

O tranzicijskem kapitalu, o odnosih med SDS in NSi in o človečnosti

Skupni predsedniški kandidat Gibanja Svoboda in SD Milan Brglez je nedavno za Natašo Pirc Musar ocenil, da je odvisna od tranzicijskega kapitala. Nataša Pirc Musar mu je v današnjem soočenju odgovorila, da to vsekakor ne drži in da sta z možem, Alešem Musarjem, vse imetje pridobila na legalen način. “Aleš ni ničesar kupil od države, nič v privatizaciji, vsi posli so zakoniti, v Sloveniji plačuje davke in je družbeno odgovoren. To so zame najpomembnejše stvari,” na očitke odgovarja Nataša Pirc Musar.

Kordiš Natašo Pirc Musar razume kot kandidatko politične sredine, nikakor pa ne kot kandidatko levega pola. Pravi, da je že pojasnil, kako je Nataša Pirc Musar v preteklosti delovala. “V imenu tega ali onega kapitala je obračunavala z delavskimi pravicami,” je povedal Kordiš, ki mu je Pirc Musar odvrnila, da ne razume odvetniškega poklica.

“V državi imamo zelo veliko odvetniških pisarn, ki ne obračunavajo z delavskimi predstavniki v tako velikem obsegu,” je dejal Kordiš. Pirc Musar je ponovila, da Kordiš njenega poklica več kot očitno ne razume in da naj “ne opleta” s tremi primeri iz njene odvetniške pisarne. “Zagotovo nisem odvisna od tranzicijskega kapitala,” je poudarila Pirc Musar.

Soočenje Nataša Pirc Musar, Anže Logar, Miha Kordiš, Janez Cigler Kralj
Jan Gregorc/N1

Janez Cigler Kralj je na vprašanje Večera, zakaj bi volilci podprli njega in ne Logarja, odgovoril: “Ključna razlika je ta, da želim v politiko pripeljati več človečnosti.” Te besede je podkrepil s tem, da je človečnost ena izmed njegovih močnih točk, saj je v preteklosti živel v deprivilegiranih okoljih in se je moral za veliko stvari v življenju boriti. “Razumem boj ljudi. V politiki potrebujemo več človečnosti in manj obkladanja. Kar se pa tiče Logarjeve človečnosti … Rekel sem, da je ključna razlika med nama, da želim na mesto predsednika republike pripeljati več človečnosti,” je še dejal predsedniški kandidat Nove Slovenije

Kot smo pred dnevi poročali na N1, so se odnosi med NSi in SDS po aprilskih državnozborskih volitvah močno ohladili. Pred dnevi pa se je predsednik SDS Janez Janša zapletel v besedni spopad na Twitterju z vidnim članom Nove Slovenije Janezom Pogorelcem. Cigler Kralj je odgovoril, da je zaradi takšnih besednih dvobojev večkrat zelo vznemirjen in da ne mara tovrstnih twitterskih preigravanj. “V politiki ni potrebno, da smo najboljši prijatelji, prav pa je, da smo korektni partnerji. Ko smo skupaj v koalicijski ekipi, smo bolj tesno povezani, zdaj, ko smo pa v opoziciji, imamo vsak svoj program in pozicijo. Nova Slovenija gre s svojimi cilji naprej,” je še dodal Cigler Kralj. Logar pa je zgolj odgovoril, da se sam ne prepira.

Ali stranka Levica s predsedniško kandidaturo Mihe Kordiša le malce eksperimentira? Kordiš odgovarja, da je bil sam, preden je sedel v poslanske klopi, aktivist, ki se je že dolgo časa zavzemal in se boril za pravice delavcev. “Imamo opravka z dejstvom, da je establišment pustil ljudi na cedilu,” je kot razlog za kandidaturo navedel Kordiš.

“Vsakega kandidata je treba jemati resno in spoštovati. Spoštujem tudi gospoda Kordiša,” je v odgovoru na vprašanje, ali kandidaturo Mihe Kordiša vidi kot resno, odgovorila Nataša Pirc Musar.

Podkast: soočenje lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.