Na lokalnih volitvah v Domžalah kandidira tudi sin Nataše Pirc Musar

Slovenija 02. Nov 202214:17 > 03. Nov 2022 09:09 8 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Luka Dakskobler/BOBO

Maks Musar, sin predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, se podaja na lokalne volitve. Iz Piratske stranke Slovenije so sporočili, da bo njihov kandidat za občinskega svetnika v Domžalah. "Veseli smo lahko vsakega mladega, ki kaže zanimanje za politiko in aktivno vlogo v njej," je sinovo kandidaturo komentirala Nataša Pirc Musar.

Letošnja jesen politično ne bo delovna le za predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ampak tudi za njenega sina Maksa Musarja. 21-letni študent strojništva bo namreč kandidat Piratske stranke Slovenije za občinskega svetnika v Domžalah. “Zdi se mi, da se premalo mladih odloči za aktiven vstop v politiko. Mnenja sem, da lahko na lokalnem nivoju naredim nekaj dobrega za svojo občino in občane, ne da bi ob tem moje študijsko delo preveč trpelo,” pravi Maks Musar. “Poleg tega lahko pokažem mladim, da politika ni tak ‘bav bav’ in da je prav, da se tudi mi ukvarjamo s tem. Konec koncev gre za prihodnost in ta se nas še najbolj tiče.”

“Doma Maksa nismo aktivno spodbujali za delovanje v politiki. Je pa res, da zadnjih skorajda že pet mesecev politiko spoznava,” pravi Nataša Pirc Musar. “V stranki Pirati so nanj sami naslovili pobudo za kandidaturo in odločil se je, da bo odgovorno vključen. Veseli smo lahko vsakega mladega, ki kaže zanimanje za politiko in aktivno vlogo v njej. Vse študije in tudi statistike volivcev namreč potrjujejo, da mladih na splošno politika ne zanima. In vendar so samo skozi aktivno sodelovanje v družbi lahko oblikovalci svoje prihodnosti.”

Pa je dala ob vstopu v politiko svojemu sinu kakšen nasvet? “Predvsem je pomembno, da se vsi, ki vstopamo  v politiko, podamo iskreni, pristni, da se ne spreminjamo in prilagajamo interesom. Hkrati se je pomembno zavedati odgovornosti, ki nam jo s svojimi glasovi nalagajo volivci in volivke. Uresničevanje danih obljub je naloga vsakogar, ki vstopi v politiko,” pravi Pirc Musar.

21-letnega Maksa Musarja je javnost spoznala v zadnjih tednih, saj je bil gost nekaterih oddaj pred predsedniškimi volitvami, na katere se je podala njegova mama Nataša. Za POP TV je povedal, da živi na svojem in da si želi najprej izpolniti svoji ambiciji, to sta študij in zaposlitev v avtomobilski industriji. Poudaril je tudi, da bi – če bi njegova mama postala predsednica – zagovarjal, da v Sloveniji dobimo avtomobilsko dirkališče. “To je tudi pomemben vidik za varnost v prometu. Ljudje lahko gredo tja in sprostijo svoje frustracije. To je zame pomembno,” je dejal Musar.

maks musar aleš
Žiga Živulović, Bobo

Pirati prvič na lokalne volitve

“Naš pogled na razvoj občine je progresiven in usmerjen v prihodnost in ne v instant rešitve. Zagovarjamo kvaliteto nad kvantiteto. Občina Domžale potrebuje sveži veter v svoja jadra!” so zapisali Pirati, ki tokrat prvič sodelujejo tudi na lokalnih volitvah. V Domžalah se bodo Musar in njegovi strankarski kolegi med drugim zavzemali za pokrito tržnico s prodajnimi avtomati, kjer bodo na prodaj izdelki lokalnih pridelovalcev in obrtnikov, odkupe nepremičnin za občinska stanovanja, izgradnjo zbiralnikov deževnice za sanitarno vodo v zdravstvenem domu ter zalivanje mestnega zelenja ter center urbane in alternativne kultur, ki bo namenjen druženju in ustvarjanju.  “Osebno se zdi mi najbolj pomembna pobuda za ozelenitev Domžal. Prav tako me pritegne ideja o knjižnici stvari. V bistvu se strinjam z vsemi točkami našega programa, kar je tudi logično, saj sem sodeloval pri kreiranju le tega,” je dejal Musar.

Piratske liste se bodo za občinske svete potegovale v šestnajstih občinah. V največjih bodo imeli tudi županska kandidata, v Ljubljani Jasmina Feratovića, v Mariboru pa Nino Beyokol. Pirati bodo v predvolilni kampanji poudarjali potrebo po povečani preglednosti delovanja in poslovanja občin, pametnejšem zbiranju in rabi podatkov na ravni občin, spodbujanju podatkovne ekonomije in podatkovnega altruizma ter participacije občanov pri odločanju, potrebo po optimizaciji elektronskih portalov občin, trajnostni mobilnosti, energetski učinkovitosti in reševanju stanovanjske problematike.

Nataša Pirc Musar se je v prvem krogu za predsednico države potegovala kot neodvisna kandidatka s podporo Piratske stranke, torej tiste, za katero kandidira tudi njen sin. Pred drugim krogom volitev so jo podprli tudi Socialni demokrati. Da bodo v drugem krogu podprli Pirc Musarjevo, je na volilno nedeljo že napovedal prvak Gibanja Svoboda in premier Robert Golob, obeta pa si lahko tudi podporo Levice.

Da bi v popolnosti opravili svojo državljansko dolžnost, morajo volivci letos jeseni štirikrat ali celo petkrat na volišče. Prvi krog predsedniških volitev je že za nami, sledijo pa drugi krog prihodnjo nedeljo, 13. novembra; lokalne volitve bodo en teden pozneje, 20. novembra (prvi krog) in 4. decembra (morebiten drugi krog). Vmes pa bomo 27. novembra odločali še na treh referendumih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Musar sin Maks
Piratska stranka