Robert Golob: Nič drugega sploh ne pride v poštev (VIDEO)

Slovenija 24. Okt 202216:25 16 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bo njegova stranka Gibanje Svoboda v drugem krogu predsedniških volitev podprla Natašo Pirc Musar. "Seveda bomo podprli kandidatko leve sredine. Nič drugega sploh ne pride v poštev," je poudaril. Koordinator Levice Luka Mesec pa je dejal, da se o tem, koga bo v drugem krogu podprla njihova stranka, še niso dogovorili.

Na nedeljskih predsedniških volitvah sta se v drugi krog uvrstila Anže Logar, ki je dobil 33,96-odstotno podporo, in Nataša Pirc Musar, ki so ji volivci namenili 26,86 odstotka glasov. Med sedmerico predsedniških kandidatov je bil največji poraženec volitev zagotovo kandidat SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez.

Predsednik vlade Robert Golob se je danes odzval na ocene, da je bila podpora Brglezu taktična napaka in da bi moralo Gibanje Svoboda, potem ko je od predsedniške kandidature odstopila njihova kandidatka Marte Kos, podpreti Pirc Musar. Poudaril je, da je bil sam vedno za povezovanje.

“Ko se je naša edina kandidatka Marta Kos odločila, da se iz predsedniške tekme umakne, smo iskali način, kako povezovati sile. Dobili smo predlog stranke Socialnih demokratov za skupnega kandidata in v duhu povezovanja smo ga tudi podprli,” je dejal. Dodal je, da te odločitve ne obžaluje, saj da so imeli volilke in volilci na levi sredini na razpolago dva enakovredna kandidata – vsakega s svojimi vrlinami. “Na koncu so se državljani odločili, koga od njiju si želijo. Vedno zagovarjam moč izbire in da so državljani tisti, ki naj izberejo,” je poudaril.

V Levici se o podpori Pirc Musar še niso izrekli

Odločitev, da bi imeli v predsedniški tekmi samo enega kandidata, ki bi zastopal levosredinski politični pol, in ljudem ne bi dali izbire, bi bila po Golobovih navedbah napačna. “Nismo se odločili napačno, saj so državljani tisti, ki so izbrali, ker so imeli izbiro. In to je tisto, kar šteje,” je izpostavil.

Ob tem je dodal, da nikoli niso skrivali možnosti,  da bodo v drugem krogu podprli kandidatko leve sredine, torej Natašo Pirc Musar, če se Brglez vanj ne bo uvrstil. “Seveda bomo v drugem krogu podprli kandidatko leve sredine. Nič drugega sploh ne pride v poštev. To počnemo zato, ker verjamemo, da si delimo iste vrednote, in ker si želimo predsednico, ki živi iste vrednote kot mi,” je še povedal.

Nataša Pirc Musar
BOBO

Socialni demokrati se bodo o tem, koga bodo podprli v drugem krogu predsedniških volitev, izrekli v prihodnjih dneh, tudi oni pa naj bi se odločili za Natašo Pirc Musar. “Zagotovo bomo podprli kandidatko, ki prihaja iz leve sredine, in ne kandidata, ki predstavlja SDS in temne sile Slovenije,” je že v nedeljo napovedala predsednica SD Tanja Fajon.

Koordinator Levice Luka Mesec je bil tudi danes redkobeseden. Dejal je le, da v Levici odločitve, koga bodo podprli v drugem krogu, še niso sprejeli. Iz dosedanjega delovanja Levice in tudi iz Meščeve nedeljske izjave pa je jasno, da bo najmanjša koalicijska stranka, tudi če ne bo odločno podprla Pirc Musar, jasno nastopila proti izvolitvi Anžeta Logarja za predsednika republike. Mesec je namreč po zaprtju volišč poudaril, da bo prihodnji predsednik države v svojem mandatu predlagal šest ustavnih sodnikov in bo imel precejšen vpliv na to, kako je Slovenija predstavljena v tujini. “Mislim, da sem s tem povedal dovolj,” je zaključil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje