Pomurska regija: kdo so novi župani?

Slovenija 20. Nov 202219:02 > 04. Dec 2022 21:52 0 komentarjev
Pomurska regija, zemljevid
N1

Občine, ki statistično spadajo pod pomursko regijo: kdo so izbrani župani in kje bo drugi krog?

Na spodnjem seznamu je 27 občin pomurske regije, ki so urejene po abecednem vrstnem redu. Seznam bomo sproti dopolnjevali s prvimi izidi ter odzivi kandidatov in novoizvoljenih županov.

1. Apače

V občini Apače sta kandidirala aktualni župan Andrej Steyer (SDS) in Renato Flisar (SD). Prepričljivo je zmagal Andrej Steyer, ki je prejel 83,35 odstotka glasov. Dobil je drugi mandat na čelu občine. Renato Flisar je prejel 16,65 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 57,76 odstotka volilnih upravičencev. 26 glasovnic je bilo neveljavnih.

2. Beltinci

V občini Beltinci se je za mesto župana potegoval zgolj en kandidat, in sicer zdajšnji župan Marko Virag (podpora skupine volilcev). Virag na čelu občine začenja svoj drugi mandat. Volitev se je udeležilo 40,85 odstotka volilnih upravičencev. 248 glasovnic je bilo neveljavnih.

3. Cankova

Tudi v občini Cankova je samo en kandidat – dosedanji župan Danilo Kacijan (podpora skupine volilcev). Kacijan z izvolitvijo nastopa svoj drugi mandat. Volitev se je udeležilo 45,01 odstotka volilnih upravičencev. 29 glasovnic je bilo neveljavnih.

4. Črenšovci

V občini Črenšovci so lahko volilci obkrožili le eno kandidatko, ki je tudi aktualna županja občine, Vero Markoja (skupina volivcev “Glas ljudstva – neodvisna lista”). Občino Črenšovci bo vodila še drugi mandat. Volitev se je udeležilo 41,19 odstotka volilnih upravičencev. 98 glasovnic je bilo neveljavnih.

5. Dobrovnik

Tudi v Dobrovniku so imeli volilci na voljo samo enega kandidata – zdajšnjega župana Marjana Kardinarja (podpora skupina volilcev). Kardinar bo na čelu občine nastopil že svoj osmi mandat. Volitev se je udeležilo 38,72 odstotka volilnih upravičencev. 77 glasovnic je bilo neveljavnih.

6. Gornja Radgona

V Gornji Radgoni so se volilci v prvem krogu odločali med petimi kandidati. Poleg Urške Mauko Tuš (podpora skupine volilcev) so kandidirali še Boris Jaušovec (podpora skupina volilcev), Marjan Žula (Gibanje Svoboda), David Roškar (podpora skupine volilcev) in Franc Fartek (SDS). V drugem krogu se bosta pomerila David Roškar, ki je dobil 43,45 odstotka glasov, in Urška Mauko Tuš, ki je prejela 35,23 odstotka glasov. Marjan Žula je prejel 12,10 odstotka glasov, Boris Jaušovec je prejel 5,49 odstotka glasov, Franc Fartek pa 3,72 odstotka glasov. Dosedanji župan Stanislav Rojko ni kandidiral za nov mandat. Volitev se je udeležilo 46,13 odstotka volilnih upravičencev. 25 glasovnic je bilo neveljavnih.

V drugem krogu je bil izid tesen, saj je z 51,95 odstotka glasov zmagala Urška Mauko Tuš. Volilna udeležba v občini je bila 40,01-odstotna.

7. Gornji Petrovci

V občini Gornji Petrovci je znova kandidiral t. i. večni župan Franc Šlihthuber (NSi), njegov protikandidat je bil Bojan Potočnik (podpora skupine volilcev). Franc Šlihthuber si je priboril še svoj osmi mandat na čelu občine. Prepričal je 65,75 odstotka volilcev. Volitev se je udeležilo 64,88 odstotka volilnih upravičencev. 13 glasovnic je bilo neveljavnih.

8. Grad

V občini Grad sta se za županski stolček ponovno potegovala zdajšnja županja Cvetka Ficko (podpora skupine volilcev), njen izzivalec pa je bil Silvo Šarkanj (podpora skupine volilcev). Aktualna županja je ob 1.152 oddanih glasovih za zgolj 6 glasov premagala svojega izzivalca. Do tretjega mandata jo je vodilo 50,26 odstotka prejetih glasov. Volitev se je udeležilo 65,85 odstotka volilnih upravičencev. 3 glasovnice so bile neveljavne.

9. Hodoš

Tudi v občini Hodoš je na nov mandat stavil župan Ludvik Orban (podpora skupine volilcev), ki pa mu ga je preprečil Denis Tamaško (podpora skupine volilcev). Tamaško je zmagal s 57,98 odstotka prejetih glasov in dobil prvi mandat na čelu občine Hodoš. Dosedanji župan je prejel 42,02 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 73,75 odstotka volilnih upravičencev. 3 glasovnice so bile neveljavne.

10. Kobilje

V občini Kobilje so izbirali med dvema kandidatoma. Dozdajšnjega župana Darka Horvata (SLS) je v tekmi za županski stolček izzval Matej Bukovec (Vesna). S 76,54 odstotka glasov je zmagal Darko Horvat, ki je občino prevzel lani, po smrti takratnega župana Roberta Ščapa. Volitev se je udeležilo 71,87 odstotka volilnih upravičencev. 3 glasovnice so bile neveljavne.

11. Križevci

V občini Križevci je bil na izbiro zgolj en kandidat, in sicer Branko Slavinec (podpora skupina volilcev). Križevci tako dobivajo novega župana, saj se aktualni župan Branko Belec ni odločil za vnovično kandidaturo. Volitev se je udeležilo 43,92 odstotka volilnih upravičencev. 80 glasovnic je bilo neveljavnih.

12. Kuzma

Tudi v občini Kuzma je bil samo en kandidat – Jožef Škalič (podpora skupine volilcev). Škalič nastopa že svoj šesti mandat na čelu občine Kuzma. Volitev se je udeležilo 46,62 odstotka volilnih upravičencev. 51 glasovnic je bilo neveljavnih.

13. Lendava

V občini Lendava so kandidirali trije kandidati. Poleg aktualnega župana Ivana Koncuta (SD) še Janez Magyar (SDS in NSi) in Peter Oletič (podpora skupine volilcev). Sprva je kazalo, da bo zmago odnesel Magyar, a nato je sledil preobrat: po vseh preštetih glasovnicah se je izkazalo, da bo v Lendavi potekal še drugi krog. Magyar je namreč dobil 48,81 odstotka glasov in se je v drugem krogu moral pomeriti z Ivanom Koncutom (SD), ki je dobil 28,28 odstotka glasov. Oletič je dobil 22,91 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 45,96 odstotka volilnih upravičencev. 40 glasovnic je bilo neveljavnih.

V drugem krogu je s 55,21 odstotka glasov slavil Magyar. V drugem krogu se je volitev udeležilo 40,56 odstotka Lendavčanov.

Magyar je bil sicer župan tudi ob izvolitvi za poslanca v državni zbor aprila letos, a mu je mandat prenehal, saj sta funkciji nezdružljivi. Če mu uspe vrnitev na županski stolček, ga bo v državnem zboru nadomestil Andrej Kosi.

14. Ljutomer

V Ljutomeru so se za župansko funkcijo potegovali štirje kandidati. Trenutna županja Olga Karba (podpora skupine volilcev), Jasminka Dukić (DeSUS), Bojana Gošnjak (Gibanje Svoboda) in Ciril Magdič (SD). Dosedanja županja je dobila še svoj četrti mandat na čelu občine Ljutomer. Zanjo je glasovalo 62,78 odstotka volilcev. Ciril Magdič je prejel 27,30 odstotka glasov, Bojan Gošnjak 7,42 odstotka glasov, Jasminka Dukić pa 2,50 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 49,55 odstotka volilnih upravičencev. 41 glasovnic je bilo neveljavnih.

15. Moravske Toplice

V občini Moravske Toplice so imeli pet kandidatov, in sicer aktualnega župana Alojza Glavača (podpora skupine volilcev), Franca Cipota (podpora skupine volilcev), Tatjano Vokić Vojkovič (Vesna), Tomaža Gregorca (Gibanje Svoboda) in Tadeja Henzla (podpora skupine volilcev). S 54,45 odstotka glasov je slavil aktualni župan Alojz Glavač. Tomaž Gregorc je prejel 19,56 odstotka, Franc Cipot 14,51 odstotka, Tadej Henzel 9,36 odstotka, Tatjana Vokić Vojkovič pa 2,13 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 66,29 odstotka volilnih upravičencev. 16 glasovnic je bilo neveljavnih.

16. Murska Sobota

V Mestni občini Murska Sobota so za župana kandidirali Blanka Denko Čeh (Akacije), Mitja Horvat (Gibanje Svoboda), Andrej Mešič (SDS) in Damjan Anželj (SD). V drugi krog sta se uvrstila Damjan Anželj (41,86 odstotka glasov) in Andrej mešič (32,72 odstotka glasov). Mitja Horvat je v prvem krogu prejel 23,09 odstotka, Blanka Denko Čeh pa 2,34 odstotka glasov.

V drugem krogu volitev je zmagal kandidat SD Anželj, ki je prejel 64,76 odstotka glasov, Mešič pa je prejel 35,24 odstotka glasov. Več o drugem krogu volitev v tej mestni občini si preberite v članku Mestna občina Murska Sobota: prepričljiva zmaga Anželja, SD po nov mandat.

17. Odranci

Občina Odranci je imela na letošnjih lokalnih volitvah tri kandidate. Barbaro Ferenčak (podpora skupine volilcev), Sebastjana Brunca (podpora skupine volilcev) in Maria Balažica (podpora skupine volilcev). S 67,44 odstotka glasov je zmagala Barbara Ferenčak, ki je tako nasledila Ivana Markojo, ki se ni potegoval za nov mandat. Drugi je bil Mario Balažic s 27,54 odstotka glasov, tretji pa Sebastjan Brunca s 5,02 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 63,89 odstotka volilnih upravičencev. 3 glasovnice so bile neveljavne.

18. Puconci

V občini Puconci se je za županski mandat potegovalo pet kandidatov. In sicer Jožef Ficko (podpora skupine volilcev), Branko Ritlop (SD), Sašo Šraj (podpora skupine volilcev), Ivan Pintarič (podpora skupine volilcev) in Uroš Kamenšek (SLS). V drugi krog sta se uvrstila Branko Ritlop z 29,78 odstotka glasov in Uroš Kamenšek s 25,69 odstotka glasov. Tretji je bil jožef Ficko z 20,89 odstotka glasov, sledila pa sta Sašo Šraj s 15,52 odstotka glasov in Ivan Pintarič z 8,11 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 59,64 odstotka volilnih upravičencev. 26 glasovnic je bilo neveljavnih.

V drugem krogu je zmagal Kamenšek s tesnimi 50,95 odstotki glasov volilcev, ki so se volitev v drugem krogu udeležili 50,51-odstotno.

19. Radenci

V občini Radenci je poleg aktualnega župana Romana Leljaka (podpora skupine volilcev) kandidiral tudi Toni Žitek (Gibanje Svoboda). Še drugi mandat na čelu občine Radenci je dobil Roman Leljak. Volilci so mu namenili 55,26 odstotka glasov, njegovemu nasprotniku pa 44,74 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 70,72 odstotka volilnih upravičencev. 38 glasovnic je bilo neveljavnih.

20. Razkrižje

V občini Razkrižje je kandidiral samo dolgoletni župan Stanko Ivanušič (podpora skupine volilcev). Na čelu občine Razkrižje bo tako že sedmi mandat. Volitev se je udeležilo 33,30 odstotka volilnih upravičencev. 47 glasovnic je bilo neveljavnih.

21. Rogašovci

V občini Rogašovci so v prvem krogu lokalnih volitev kandidirali štirje posamezniki, in sicer Anton Perša (SDS), Slavko Buček (Gibanje Svoboda), Rihard Peurača (podpora skupine volilcev) in Martin Ficko (podpora skupine volilcev). V drugi krog sta se uvrstila Rihard Peurača s 46,35 odstotka glasov in Martin Ficko z 28,96 odstotka glasov. Anton Perša je prejel 15,06 odstotka glasov, Slavko Buček pa je prejel 9,63 odstotka glasov. Volitev se je v prvem krogu udeležilo 59,73 odstotka volilnih upravičencev. 6 glasovnic je bilo neveljavnih.

V drugem krogu volitev je zmago slavil Peurača. Zanj je glasovalo 65,52 volilnih upravičencev, Ficko pa je prejel 34,48 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila v drugem krogu 53,81-odstotna.

22. Sveti Jurij ob Ščavnici

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici so znova kandidirali župan Anton Slana (skupina podpore volilcev), njegova protikandidata pa sta Jani (Janez) Kosi (podpora skupine volilcev) in Andrej (Andrej) Vrzel (podpora skupine volicev). V drugi krog sta se uvrstila Andrej (Andrej) Vrzel z 42,17 odstotka glasov in aktualni župan Anton Slana z 31,11 odstotka glasov. Jani (Janez) Kosi je prejel 26,71 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 68,19 odstotka volilnih upravičencev. 4 glasovnice so bile neveljavne.

23. Šalovci

V občini Šalovci sta se za županski stolček potegovala dva kandidata – dozdajšnji župan Iztok Fartek (podpora skupine volilcev) in Albin Gubič (SDS – konferenca občinskega odbora Šalovci). Z 69,15 odstotka glasov je zmagal aktualni župan Iztok Fartek, ki je tako dobil še svoj četrti mandat. Volitev se je udeležilo 70,19 odstotka volilnih upravičencev. 5 glasovnic je bilo neveljavnih.

24. Tišina

V občini Tišina je poleg aktualnega župana Franca Horvata (SLS) kandidiral tudi Miro Berke (podpora skupine volilcev). Z 58,15 odstotka glasov je zmagal aktualni župan Franc Horvat, Miro Berke pa 41,85 odstotka. Volitev se je udeležilo 62,61 odstotka volilnih upravičencev. 32 glasovnic je bilo neveljavnih.

25. Turnišče

V občini Turnišče sta kandidirala zdajšnji župan Borut Horvat (SDS) in Tina Hozjan Žižek (Vesna). S 83,13 odstotka glasov je svoj drugi mandat dobil aktualni župan Borut Horvat. Volitev se je udeležilo 49,39 odstotka volilnih upravičencev. 11 glasovnic je bilo neveljavnih.

26. Velika Polana

V občini Velika Polana je kandidiral dosedanji župan Damijan Jaklin (podpora skupine volilcev), njegova protikandidatka je bila Zlatka Ternar (podpora skupine volilcev). Nov mandat na čelu občine je s 77,26 odstotka prejetih glasov dobil aktualni župan Damijan Jaklin. Zlatka Ternar je dobila 22,74 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 60,22 odstotka volilnih upravičencev. 5 glasovnic je bilo neveljavnih.

27. Veržej

V občini Veržej so se za županski mandat potegovali trije kandidati — Rastko Škrjanec (podpora skupine volilcev), Drago Legen (podpora skupine volilcev), Borut Kapun (podpora skupine volilcev). V Veržeju je bil potreben drugi krog, v katerem sta se pomerila Legen in Škerjanec.

Nov župan Veržeja je v drugem krogu postal Drago Legen, prejel pa je 53,75 odstotka glasov. Volilna udeležba v drugem krogu je bila 73,56-odstotna.

Borut Kapun je v prvem krogu prejel 20,60 odstotka glasov. Volitev se je tedaj udeležilo 72,45 odstotka volilnih upravičencev. 1 glasovnica je bila neveljavna.

Na lokalnih volitvah so državljani poleg županskih kandidatov odločali tudi o kandidatih za občinski svet ter kandidatih za četrtne, krajevne ali vaške skupnosti. Drugi krog lokalnih volitev je bil 4. decembra.

Poglejte tudi, kdo so vsi kandidati za župane v vseh 212 občinah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!