Borrell: Rusija bolj odporna na sankcije kot EU na izpade dobave plina

Gospodarstvo 07. Feb 202212:04 > 12:06 2 komentarja
Profimedia

Rusija je v zadnjih letih storila več za odpornost na sankcije Zahoda, kot je Evropska unija glede odvisnosti od ruskega plina, je na svojem blogu zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Ena od možnih rešitev za zmanjšanje odvisnosti od ruske dobave je povečanje uvoza utekočinjenega plina iz ZDA.

“Rusija je v zadnjih letih povečala zaloge tujih valut in s tem postala bolj odporna na gospodarske sankcije, kot je EU odporna proti potencialnim motnjam v dobavi plina,” je v svojem blogu zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

Borrell je zapisal še, da mora Unija pripraviti strateške rezerve plina ter razmisliti o prostovoljni skupni nabavi članic, kar je priporočala že Evropska komisija. Več kot 40 odstotkov zemeljskega plina, ki ga uvozi EU, namreč prihaja iz Rusije.

Eurostat: Uvoz plina v EU

Borrell in komisar za energetiko Kadri Simson bosta v naslednjih dneh s predstavniki ZDA v Washingtonu na energetskem srečanju iskala rešitve za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina.

Med možnostmi je tudi povečanje dobave ameriškega utekočinjenega plina. “ZDA so že sedaj največji evropski dobavitelj utekočinjenega plina, sodelovanje pa še dodatno krepimo za zagotavljanje varne in zanesljive zaloge plina v prihodnjih mesecih,” je pred odhodom v Washington zapisal Borrell.

EU se za povečanje dobave utekočinjenega plina pogovarja še z Norveško, Katarjem, Azerbajdžanom, Alžirijo in drugimi.

Gazprom dodatnih pošiljk ne bo dostavil

Rusija sicer izpolnjuje pogodbene zaveze o dobavi zemeljskega plina v EU, je pa državno podjetje Gazprom zavrnilo več prošenj po dodatnih pošiljkah plina za popolnitev evropskih skladišč, kar je nervozo na tržišču še povečalo.