Deseti protikoronski paket: preverite, ali je v njem kaj za vas

Gospodarstvo 19. Nov 202115:52 8 komentarjev
denar paket
Profimedia

Vlada v desetem protikoronskem paketu predlaga nove enkratne dodatke za najranljivejše, je dejal finančni minister Andrej Šircelj. V načrtu so dodatki za upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete, prostovoljce. Podjetjem bi vlada povrnila stroške nakupa hitrih testov. Z zdravstvenega vidika je pomembna uvedba odškodnin za hujše zaplete po cepljenju ali prejemu zdravila za zdravljenje koronavirusne bolezni. Obenem vlada podaljšuje veljavnost turističnih bonov. Cena? Celoten paket naj bi proračun olajšal za 180 milijonov evrov.

Pripravili smo pregled, kaj prinaša deseti protikoronski paket (PKP 10), ki ga je vlada potrdila včeraj in danes.

Dodatki za posamezne skupine prebivalcev

Upokojenci, ki imajo nižjo pokojnino od 510 evrov, bodo dobili 300 evrov dodatka, tisti s pokojnino do 612 evrov 230 evrov, tisti s pokojnino do 714 evrov pa po 130 evrov. Izplačilo naj bi pokojninski zavod izvedel v decembru.

Kmetje z manj kot 591 evri pokojnine naj bi dobili dodatek v višini 150 evrov.

Enako visok dodatek je predviden tudi za invalide.

Prostovoljci, to so predvsem pripadniki civilne zaščite, študenti in dijaki, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, bodo prejeli poseben dodatek, ki se bo izplačal na dnevni osnovi, in sicer po 30 evrov na dan za pripadnike civilne zaščite ter po 25 evrov za študente oziroma dijake.

upokojenci
Srdjan Živulović/BOBO

Povračilo za karanteno

Vlada predlaga tudi delno povračilo izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu, nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka za espeje, družbenike, delničarje, ki so poslovodje, ter kmete.

Za vsako odrejeno 10-dnevno karanteno naj bi dobili 250 evrov, za 20-dnevno 500 evrov, za cel mesec karantene 750 evrov.

Delno povrnjen izgubljeni dohodek je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

karantena
PROFIMEDIA

Povračilo stroškov za hitre teste

Vlada bo podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim … povrnila stroške za hitre teste v znesku 60 evrov za delavca (zaposlenega na podlagi pogodbe o delovnem razmerju ali druge oblike zaposlitve), ki se mora testirati.

Podjetje bo lahko zaprosilo za povračilo za obdobje od 8. novembra do konca leta (možno pa je, da bo vlada ukrep podaljšala za do šest mesecev).

Podjetje bo moralo do 15. januarja 2022 na Furs predložiti posebno izjavo, v kateri bo navedlo število delavcev, ki se morajo testirati, na dan oddaje izjave, za katere uveljavlja pomoč. Če bo oddalo lažne podatke, podjetju grozi od 200 pa kar do 100 tisoč evrov kazni.

testiranje na okužbo s covidom-19
PROFIMEDIA

Odškodnine za tiste z zapleti po cepljenju

Vlada predlaga uvedbo denarnih odškodnin za tiste, ki bi po prejemu cepiva oziroma zdravila proti covid-19 utrpeli “resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij”.

Predlog predvideva 60 tisoč evrov odškodnine za posameznika s težjimi posledicami. V primeru smrti, ki bi bila posledica cepljenja ali zdravljenja, bi partnerju oziroma staršem, če gre za otroka, pripadalo 10 tisoč, otrokom pa 20 tisoč evrov odškodnine.

Več v članku Odškodnine za stranske učinke ali smrt po cepljenju: za koga, kolikšne, kdaj?.

Cepljenje, covid-19, koronavirus
PROFIMEDIA

Podaljšanje veljavnosti lanskih bonov

Vlada predlaga podaljšanje veljavnosti lanskih turističnih bonov do 30. junija prihodnje leto. Pričakovati je, da bodo enako naredili tudi za letošnje bone, a po Šircljevih besedah za to ni potrebna zakonska podlaga, dovolj je vladni sklep.

Dolenjske toplice
PROFIMEDIA

Zakonska podlaga za odloke

Vlada je v predlogu zakona določila, da se pravno podlago za urejanje življenja, zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in storitev lahko uredi z odloki. “To pomeni, da to vlada lahko na podlagi strokovnih ocen ureja z odloki za največ 15 dni, o čemer mora obvestiti DZ,” je še povedal Šircelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje