Južna: Vlada zavestno škoduje Petrolu, ne zaveda pa se posledic

Gospodarstvo 27. Dec 202206:23 > 17:23 23 komentarjev
Darij Južna
Žiga Živulović Jr./BOBO

Uprava in delničarji na današnji skupščini, sklicani na zahtevo družb okoli Darija Južne, tako slovenski kot hrvaški vladi sporočajo, da bodo vztrajali z zahtevami za povračilo škode zaradi državne regulacije cen energentov. V Sloveniji škodo ocenjujejo na 108,9 milijona evrov, na Hrvaškem pa na 34,6 milijona evrov. Državnemu odvetništvu obeh držav bodo januarja poslali zahtevek za povračilo, če ne bo odziva, podjetje, ki ga vodi Nada Drobne Popović, napoveduje tožbo.

Iz Petrola so ob objavi devetmesečnih rezultatov sporočili, da se jim je zaradi regulacije cen goriv v Sloveniji prilagojeni kosmati poslovni izid zmanjšal za 108,9 milijona evrov, na Hrvaškem pa še za 34,6 milijona evrov.

Na današnji skupščini so se delničarji seznanili z višino škode in prizadevanji uprave, da bi obe državi nadomestili škodo. Predlog malih delničarjev, da bi upravi naložili tudi sodno ukrepanje, je bil prepozen, zato je bila danes na dnevnem redu le seznanitev s škodo. A po poročanju Financ je uprava Nade Drobne Popović danes delničarjem sporočila, da bo zaostrila zahteve. Petrol bo tako v Sloveniji kot na Hrvaškem januarja državnemu odvetništvu poslal predlog za mirno rešitev spora s trimesečnim rokom za odgovor. Če tega ne bo, pa bo šel v tožbo.

Prodajali z izgubo

Škoda izvira iz sredi marca uvedene omejitve cen, s katero je vlada trgovcem zapovedala poslovanje z izgubo. Trajala je približno dva meseca in pol. Kot smo kasneje razkrili na N1, naj bi nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob prvi uvedbi regulacije trgovcem obljubil povračilo, česar pa nato ni izpolnil.

Naftni trgovci so spomladi vladi pošiljali škodne zahtevke in močno lobirali za povračilo škode. Golobova vlada je v sredini junija spremenila sistem regulacije. Nova ureditev velja do junija prihodnje leto. Obenem je vlada poleti sprejela regulacijo cen elektrike in zemeljskega plina, pri kateri je celotno breme prav tako prevalila na trgovce. Tem obljublja nadomestila, a mehanizem za zdaj še ni znan. Podoben manever z regulacijo je ubrala tudi hrvaška vlada Andreja Plenkovića.

Južna o bankrotu

Predsednica uprave Nada Drobne Popović je po poročanju Financ danes dejala, da je uprava od začetka regulacije na gospodarsko ministrstvo poslala 19 dopisov, uprava je naročila tudi dve pravni mnenji Mihe Juharta in Tomaža Ilešiča, ki sta bili danes predstavljeni na skupščini

Pobudnik skupščine Dari Južna pa je po poročanju Financ druge delničarje pozval: “Ukrepati moramo, sicer nam bodo firmo spravili v bankrot.” 

Drobne Popović je kasneje omenila, da bo v primeru nadaljnje regulacije potrebno razmisliti, ali naj Petrol še prodaja vse energente. Ker gre za velikega ponudnika goriv, elektrike, plina, bi sicer opuščanje katerega koli od teh segmentov vodilo v motnje v oskrbi.

“S poročilom nismo zadovoljni,” je po skupščini dejal Dari Južna. “Država škode ni povrnila in žalostno je, da jo moramo terjati po sodni poti. Država krši lastni zakon o kontroli cen, ki je neustaven.”

Če odziva ne bo, bo potrebno prestrukturirati prodajni program Petrola, je še dejal Južna. Medtem ko je regulacija goriv od junija dalje vzdržna, je vlada Roberta Goloba s septembrom regulirala še cene elektrike in zemeljskega plina, še danes pa ni jasno, kako bo trgovcem povrnila škodo. “To je nedopustno. Mislim, da vlada zavestno škoduje Petrolu in ostalim trgovcem, ne zaveda pa se posledic za to družbo in širše.”

Južna pravi, da je v istem času, ko so trgovci izgubljali, država pobrala še dodatnih 97 milijonov dajatev. Promet na Petrolu se je namreč v času regulacije povečal, ker je bilo gorivo cenejše kot v sosednjih državah, država pa je pobirala polne dajatve (teh ni zmanjšala).

Gazprom nehal pošiljati plin

Kot pišejo Finance, je Petrol danes na skupščini prvi povedal, da jim Gazprom ne dobavlja več plina. To je bilo sicer pričakovati, saj je po Gazpromovem zmanjšanju dobav konec decembra Geoplin (hčerinska družba Petrola) ruskemu podjetju poslal škodni zahtevek.

Finance pišejo, da je Gazprom dobave prekinil, ker je Geoplin nehal plačevati plin z obrazložitvijo, da dolg kompenzira z ocenjeno preteklo škodo.

Protestno enourno zaprtje črpalk na Hrvaškem

Petrol bo v znak protesta proti ravnanju tamkajšnje vlade v sredo med 12. in 13. uro zaprl vse črpalke, razen tistih ob avtocesti.

V času protesta bo omogočeno točenje goriva reševalnim in drugim intervencijskim vozilom. Kot pravijo v Petrolu, želijo s tem ukrepom opozoriti na resnost situacije in preprečiti motnje v oskrbi ter morebitno pomanjkanje naftnih derivatov na Hrvaškem. Strankam se opravičujejo in se jim zahvaljujejo za razumevanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.