Elon Musk za Teslo dela brezplačno

Gospodarstvo 21. Feb 202308:03 3 komentarji
Silhueta Elona Muska ob znaku podjetja Tesla.
PROFIMEDIA

Ameriški milijarder Elon Musk že od leta 2019 ni prejel plače od podjetja električnih avtomobilov Tesla. Takrat se je na njegov račun steklo 23.760 dolarjev oziroma nekaj več kot 22.200 evrov, kolikor je podjetje moralo izplačati zaradi kalifornijske zakonodaje o minimalni plači. Zdi se, da Musk za delo zdaj ne prejema nobenega plačila, kar pa bi se lahko kmalu spet spremenilo.

Generalni direktor proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Elon Musk se je med najbogatejše zemljane uvrstil s koriščenjem delniških opcij, ob pregledu njegovega premoženja piše CNN. Če je podjetje doseglo finančne in tržne cilje, so se mu namreč odprle možnosti nakupa več sto milijonov delnic po bistveno nižjih cenah, kot bi zanje plačal na borzi.

Lani se je Musku iztekel paket opcij, ki mu ga je uprava Tesle odobrila leta 2012: od desetih možnosti za nakup delnic jih je izkoristil devet. Prejšnji mesec so pri Tesli razkrili, da ima njihov direktor na voljo še zadnje opcije, ki so bile del donosnega paketa iz leta 2018.

Preberite še: Elon Musk upa, da bo svojo zamenjavo našel do konca leta

Neizkoriščene opcije

CNN zdaj piše, da Elon Musk v svoj portfelj ne bo dodajal delnic Tesle s koriščenjem novih opcij, ne glede na to, kako uspešno posluje podjetje. Kljub zapisanemu pa direktor Tesle pri plačilu računov ne bo potreboval pomoči – ne nazadnje je Musk po pisanju Forbesa še vedno drugi najbogatejši zemljan. Pred njim se uvršča samo Bernard Arnault, ki si skupaj z družino lasti podjetje LVMH, ki proizvaja in prodaja luksuzno blago.

Muskovo premoženje je danes ocenjeno na okoli 198 milijard dolarjev (186 milijard evrov), s čimer bi lahko še enkrat več preplačal nakup Twitterja, če bi se tako odločil. Vredno je dodati, da se ob dobrem poslovanju Tesle veča tudi njegovo premoženje. Trenutno ima Musk v lasti 412 milijonov delnic, hkrati pa si lasti še opcije za nakup dodatnih 304 milijone delnic, po izredno nizki ceni 23,34 dolarja (21,87 evra) za delnico. Spomnimo, da je Teslina delnica v petek ob koncu dneva kotirala pri 208,31 dolarja (195,20 evra).

Če upoštevamo cene delnic Tesle na trgu, se vrednost Muskovih delnic in neizkoriščenih opcij giblje okoli 142 milijard dolarjev (133 milijard evrov). Čeprav so delnice kalifornijskega proizvajalca električnih vozil lani izgubile 65 odstotkov vrednosti, je bil odboj silovit. V letu 2023 se je cena povečala že za 69 odstotkov, kar je premoženju Muska dodalo 61 milijard dolarjev (57 milijard evrov).

Tesla
Profimedia

Ulice potrebujejo zagotovilo, da Musk ostaja direktor

Nekateri še vedno verjamejo, da bi lahko uprava Tesle Musku kmalu odobrila nov paket izplačil. “Pričakujem pošasten paket za Muska,” je za CNN dejal Daniel Ives, tehnološki analitik pri Wedbush Securities. “Menim, da je Musk življenjska sila Tesle. On predstavlja levji delež visoke cene delnice.” Ives še dodal, da bi nov plačilni paket za Elona Muska investitorji lahko razumeli kot signal, da bo poslovnež in milijarder ostal na vodilnem položaju tudi na dolgi rok in da svoje pozornosti ne preusmerja proti številnim drugim njegovim podjetjem, med katerimi so Twitter, SpaceX, Neuralink in Boring Company.

“Uprava mora poslati signal; ulice potrebujejo zagotovilo, da bo Musk ostal na mestu direktorja Tesle večino prihodnjega desetletja,” je še poudaril Daniel Ives. V preteklosti je del javnosti že nasprotoval plačilnim paketom Elonu Musku. Nekateri delničarji so dogovor iz leta 2018 poskusili izpodbijati celo na sodišču v mestu Delaware, čeprav ga je pred tem potrdila večina delničarjev. Sodnik o zadevi še ni odločil.

Tesla bo 1. marca organizirala tudi dan za investitorje, za tem pa naj bi kmalu najavili, kdaj bo letno srečanje delničarjev. Uprava podjetja bi lahko načrte o novem Muskovem paketu razkrila na kateremkoli od omenjenih dogodkov – če takšen paket sploh nastaja.

Preberite še: Neslavni Guinnessov rekord Elona Muska

“Naj bom jasen, ne odhajam”

Elona Muska so o možnosti novega dolgoročnega paketa izplačil nazadnje vprašali aprila lani, na srečanju investitorjev, kjer pa je odgovoril, da “za zdaj ni nikakršnih dogovorov o kompenzaciji zanj”. Nekateri investitorji so že izkazali skrb, da bi podjetje Tesla ostalo brez Elona Muska. Na zadnjem letnem srečanju delničarjev je Musk glede pomislekov o njegovem nasledstvu dejal, da namerava ostati pri Tesli, dokler bo tak koristen.

“Imamo zelo talentirano ekipo. Zato mislim, da bi bila Tesla še naprej uspešna, tudi če bi me ugrabili nezemljani ali pa bi šel nazaj na svoj planet,” je povedal, za tem pa dodal: “Naj je jasno, da ne odhajam.” Član uprave James Murdoch je lani novembra na zveznem sodišču sicer pričal, da se je Musk že odločil za posameznika, ki ga bo nadomestil, vendar osebnosti ni razkril.

Elon Musk
Mike Blake/REUTERS

Brez plačila tudi Bezos in Zuckerberg

Prakse najbogatejših zemljanov pa se pri ustvarjanju svojega bogastva razlikujejo – CNN tako navaja, da želja po kopičenju dodatnih delnic in opcij ni prisotna pri vseh.

Jeff Bezos in Mark Zuckerberg imata kot ustanovitelja denimo v lasti velik delež svojih podjetij, vendar pa niti eden od njiju ni prejel delnic ali opcij, odkar podjetji Amazaon in Facebook kotirata na borzi. Prvo je svoje deleže javnosti ponudila leta 1997, drugo pa leta 2012.

Tako kot Elon Musk pa tudi Bezos in Zuckerberg nista prejela veliko denarnega plačila. Bezos je kot direktor prejel 81.000 dolarjev (76.000 evrov) letne plače, medtem ko je Zuckerberg v zadnjem desetletju večinoma domov odnesel plačo v višini enega dolarja na leto (0,94 evra).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.