Subotič ostaja nadzornik Uniorja, odpoklicali Doverja in Potočnik

Gospodarstvo 05. Jul 202314:43 > 18:43 2 komentarja
Zreški proizvajalec in obdelovalec kovin Unior.
Žiga Živulović jr./BOBO

Na redni letni skupščini Uniorja so bile poleg potrjevanja letnega poročila in odločanja o delitvi 14-milijonskega bilančnega dobička – ta je ostal nerazporejen, saj družba prejema pomoč zaradi povišanih cen energentov – na dnevnem redu kadrovske rošade. Nadzorni svet, ki ga vodi Franc Dover, je predlagal odpoklic člana Tomaža Subotiča zaradi suma kršitev pri trgovanju z delnicami Uniorja, a se je Subotič obdržal. Mali delničarji s Subotičem na čelu pa so uspeli s predlogom razrešitve Doverja ter Andreje Potočnik, ki so jima očitali vrsto nepravilnosti. Novi nadzorniki Uniorja so Marjan Penšek, Robert Vuga in Katja Potočnik.

Predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so na današnji skupščini zreškega Uniorja glasovali za odpoklic člana nadzornega sveta Tomaža Subotiča, a ker je proti glasovalo 33 odstotkov ostalih prisotnih delničarjev, sklep ni bil sprejet.

Subotič je nadzornik zreške družbe od decembra lani, a je predsednik nadzornega sveta Franc Dover na današnji skupščini predlagal njegov odpoklic. Subotič, ki je tudi 2,88-odstotni lastnik Uniorja, naj bi namreč prekršil pravila s tem, ko je 31. marca prodal več tisoč Uniorjevih delnic. Takrat naj bi namreč že teklo 30-dnevno prepovedno obdobje pred objavo letnega poročila družbe, ki je bila po finančnem koledarju predvidena za 21. april. V tem obdobju za osebe z dostopom do notranjih informacij, to pa so tudi nadzorniki, velja prepoved trgovanja.

Subotič je sicer po informacijah N1 7. aprila o poslu obvestil upravo in tudi oddal samoprijavo na ATVP. Do danes ne on ne njegovo podjetje Intertrade CS po informacijah N1 nista bila obveščena, da bi bila v kakšnem postopku, niti nista bila poznana k izjasnitvi.

Primer so obravnavali nadzorniki Uniorja, ki so po navedbah v gradivu ugotovili, da se Subotič s prodajo ni okoristil, saj se je vrednost delnice po tem, ko je izvedel posel, zviševala. Sklenili so, da odločitev o tem, ali naj Subotič ostane nadzornik ali ne, prepuščajo delničarjem. O dogodku pa je tudi uprava obvestila regulatorja, Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kjer so nam potrdili, da so bili obveščeni in da navedeno trgovanje preverjajo. “V primeru ugotovljenih kršitev bomo ukrepali v skladu s predpisi,” pravijo na agenciji.

Delničarji so na današnji skupščini zavrnili sklep o odpoklicu Subotiča.

Zaradi pomoči brez dividend

Podjetje ima dobrih 14 milijonov evrov bilančnega dobička, ki pa je po predlogu uprave ostal nerazporejen. Zreško podjetje je namreč prejemnik pomoči zaradi visokih cen energentov, v prvem polletju je od državnega Spirita prejelo 650 tisoč evrov subvencij.

V navzkrižju s pravili

Na drugi strani pa so mali delničarji, Subotič, Železar Štore, Vladimir Ložak, Port Naložbe in Društvo Mali delničarji Slovenije, ki imajo skupaj 5,66 odstotka kapitala družbe, v zahtevi za širitev dnevnega reda današnje skupščine predlagali odpoklic sedanjega predsednika Doverja in njegove namestnice Andreje Potočnik ter imenovanje treh novih nadzornikov (v začetku junija je namreč odstopno izjavo poslala še nadzornica Simona Razvornik Škofič, sicer zaposlena na SDH).

Dover velja za kader Janeza Janše. V času prejšnje vlade je nekaj časa vodil upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), pod Janševo vlado je tudi prišel na nadzorniški položaj v Uniorju. Potočnik pa je nekdanja poslanka SMC in nekaj časa ožja sodelavka gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Mali delničarji Doverju in Potočnik očitajo več nepravilnosti:

  1. Rhydcon
    Da sta v prvi vrsti odgovorna, da Unior še ni sprožil pregleda poslov in odškodninskih tožb v zadevi Rhydcon. Gre za staro afero, povezano z Uniorjevim hčerinskim podjetjem Rhydcon. Pred leti je podjetje najelo posojilo in kupilo okrog 67 tisoč lastnih delnic Uniorja, ki se je bal sovražnega prevzema s strani Centra Naložbe Boška Šrota. Mali delničarji ocenjujejo, da je bila družba oškodovana za štiri milijone evrov, saj naj vodstvo družbe ne bi imelo sklepa skupščine, ki bi dovoljeval, da delnice kupuje Rhydcon. Uprava to zanika: pridobila je pravno mnenje odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, ki ugotavlja, da ni podana odškodninska odgovornost organov upravljanja in nadzora ter da družba ob upoštevanju in spoštovanju ugotovitev v sodbah ni utrpela finančne škode.
  2. Okoljska nesreča
    Da sta v prvi vrsti odgovorna za “preveliko pasivnost nadzornega sveta” glede oktobrske okoljske nesreče, zaradi česar do danes nihče ni prevzel objektivne ali subjektivne odgovornosti za zapoznelo obveščanje. Spomnimo, da je do nesreče prišlo oktobra, podjetje pa je javnost obveščalo šele tri tedne kasneje. Kot so navajali mali delničarji, nadzorni svet “ni sprejel nobenih ukrepov zoper uprava niti uprava zoper morebitne druge odgovorne”.
  3. Drago financiranje
    Da je nadzorni svet opustil dolžen nadzor nad financiranjem družbe Unior, saj ni bil pravočasno sklenjen dogovor z bankami o refinanciranju. Unior se je s konzorcijem bank dogovoril šele konec maja, za posojila pa zdaj plačuje najmanj 7,35-odstotne obresti, navajajo delničarji. “Delničarji smo družbo na to opozarjali na skupščini dve leti nazaj,” pišejo mali delničarji.

Namesto Janševih Golobovi nadzorniki

Mali delničarji so predlagali, da bi na tri prazna mesta imenovali Rajka Stankovića, predsednika MDS, Simona Čadeža, profesorja računovodstva in revizije na ljubljanski ekonomski fakulteti, in nekdanjega uslužbenca Evropske investicijske banke (EIB) Toneta Ropa. Ta je, omenimo, partner Melite Župevc, trenutno zaposlene v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

Delničarji na čelu z SDH so danes podprli odpoklic Doverja in Potočnik, upravljavec državnega premoženja pa je na skupščino prišel s svojim nasprotnim predlogom za tri nadzorniška mesta: imenovali so Marijana Penška, Roberta Vugo in Katjo Potočnik.

Penšek je nekdanji sodelavec šefa SDH Žige Debeljaka v Gorenju in skupaj z njim že nadzira Gen energijo, Vuga je nekoč vodil Adrio Airways in Adria Airways Tehniko ter naj bi izhajal iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča, Potočnik pa je javnosti manj znana pravnica.

plače v SDH in državnih podjetjih
Žiga Živulovič jr./Bobo

Upravljavec državnega premoženja je podprl odpoklic Franca Doverja in Andreje Potočnik, a je na samo skupščino prišel s svojim nasprotnim predlogom za tri nadzorniška mesta.

Dover o Subotičevem primeru: Pravila igre veljajo za vse

Franc Dover, ki je izgubil relativno dobro plačan nadzorniški stolček – oba s Potočnik sta lani za nadziranje Uniorja prejela po 22 tisoč evrov –, nam je pred skupščino dejal, da so delali profesionalno in transparentno ter zavrnil vse očitke malih delničarjev, sprejel pa bo vsako odločitev lastnika. “Ta ima vedno prav,” nam je dejal.

Ocenil je, da je podjetje lani dobro krmarilo skozi izzive, ki so v prvi vrsti povezani z energetiko, in zavrnil očitke o počasnem dogovarjanju za refinanciranje. “Zakaj to ni bilo prej rešeno, je vprašanje za naše predhodnike. Mi smo v nadzorni svet prišli decembra 2021 in se z vso resnostjo lotili tega vprašanja.”

Kar se tiče okoljske nesreče, je dejal, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin in da je sreča v nesreči, da niso bila ogrožena življenja ter da so bili vplivi na okolje minimalni. Poudaril je, da zunanja revizija, ki jo je po nareku nadzornikov naročila družba, ni pokazala nepravilnega postopanja vodstva. Verjame pa tudi, da so v družbi potem dogodku posodobili protokole in da bi danes komunicirali drugače.

Kar se tiče očitkov Subotiču, pa je dejal, da so sami primer strokovno pregledali, odločitev o njegovem odpoklicu pa prepuščajo lastniku. Namignil pa je tudi na politični kontekst dogajanja: “Pravila igre veljajo za vse. Če bi jaz to naredil, verjetno lastnik ne bi imel dileme, prav tako ne, če bi to naredil član uprave.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje