Končana revizija: je bilo ukrepanje Uniorja ob uhajanju kromovih par ustrezno?

Zreški proizvajalec in obdelovalec kovin Unior.
Žiga Živulović jr./BOBO

Uhajanje kromovih par v Uniorju v Zrečah ni imelo posledic na zdravje ljudi in nesprejemljivih vplivov na tla, kaže revizija dogodka, ki jo je naročil nadzorni svet družbe, izvedel pa Institut Jožef Stefan. Inšpektorat v odzivu Uniorja ni našel pomanjkljivosti. Je bilo ukrepanje Uniorja po dogodku, o katerem več mesecev nihče ni vedel nič, ustrezno?

Uhajanje kromovih par v zreškem Uniorju ni imelo posledic na zdravje zaposlenih in prebivalcev ter ni imelo nesprejemljivih vplivov na tla v obratu ali izven njega, v reviziji dogodka ugotavlja Institut Jožef Stefan. Z rezultati revizije, ki jo je inštitut izvedel po naročilu družbe, se je v četrtek seznanil nadzorni svet Uniorja.

Spomnimo, da so kromove pare zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v Uniorju uhajale že 26. oktobra. Deževje in veter sta zmes zanesla na vozila v bližnji okolici. Podjetje je ustavilo proizvodnjo in obvestilo inšpektorat. Vendar o dogodku ni bil obveščen nihče drug. Meritve emisij so izvedli šele dva tedna kasneje, pristojno ministrstvo pa so o nesreči obvestili šele 17. novembra.

Zaradi uhajanja kromovih par je bilo poškodovanih več kot 500 vozil, parkiranih v bližini obrata. Na njih so bili madeži izpuščenih drobnih kapljic kondenzata kromove galvanske kopeli, ki jih je bilo treba odstraniti s poliranjem.

Unior, Zreče, avto
N1

Ali je v tem primeru šlo za nesrečo?

Institut Jožef Stefan se je v reviziji ukrepanja podjetja osredotočil tudi na vprašanje, ali je podjetje ravnalo skladno z zakonom. Opozoril je, da se pojmi delno prekrivajo, kar lahko vodi do nejasnosti, po katerem postopku je treba ukrepati. “Takšne okoliščine v situaciji izrednega dogodka lahko vodijo do negotovosti, odlašanja ali napačnih odločitev pri ukrepih,” je opozorila inštituta v objavi na spletnih straneh borze povzel Unior.

Ker so dogodek interno hitro obvladali in ukrepanje zunanjih sil ni bilo potrebno, je mogoče razumeti, da dogodek ne ustreza definiciji nesreče po zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Podjetje pa bi lahko ukrepalo tudi po zakonu o varstvu okolja. Ta določa, da mora povzročitelj čezmerne obremenitve okolja zaradi nepravilnosti o tem v roku 24 ur obvestiti pristojni inšpektorat in policijo. “Inšpektorat, pristojen za okolje, je bil o izrednem dogodku obveščen v roku ene ure od ugotovitve napake na izpustu. Policije pa družba ni obvestila.”

Unior Zreče
GOOGLE MAPS/POSNETEK ZASLONA

Ob tem je inštitut spomnil, da inšpektorat v odzivu Uniorja na izredni dogodek ni našel pomanjkljivosti.

Priporočene ukrepe bodo izpeljali do konca julija

Inštitut je v reviziji zbral dokazila o tehnološkem sistemu, napravi za čiščenje plinov za izpustno mesto, delovanju in tehnoloških meritvah. Pregledali so tudi komunikacijo v podjetju in z zunanjimi deležniki. Pregledali so dokumentacijo o vodenju podjetja in o odzivu na izredne dogodke glede na zakonodajo. Inštitut je sprejel zaključke in izdal priporočila.

Nadzorni svet družbe se je seznanil z ukrepanjem Uniorja po uhajanju kromovih par in načrtom za izvedbo priporočil, ki jih je podal inštitut. “Večina ukrepov je že izvedena ali pa je v zaključni fazi izvajanja, dokončno pa bodo realizirani do konca julija. Nadzorni svet Uniorja ugotavlja, da je družba odgovorno in sistemsko pristopila k ukrepom za obvladovanje in zmanjševanje tveganj ter ustvarjanju pogojev za ustrezno odzivanje in komuniciranje v primeru izrednih dogodkov,” so še objavili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.