Na sojenju v zadevi Teš 6 pričal nekdanji prvi mož HSE Blaž Košorok

Gospodarstvo 11. Jul 202315:28 1 komentar
Blaž Košorok, sekretar na MZI
Blaž Košorok (Žiga Živulović jr./BOBO)

Na nadaljevanju sojenja v zadevi Teš 6 na celjskem sodišču je bil zaslišan nekdanji prvi mož HSE Blaž Košorok, ki ga je ekipa specializiranih državnih tožilcev v presenetljivo kratkem zaslišanju spraševala predvsem o časih, ko je še bil direktor Termoelektrarne Toplarne (TE-TOL) Ljubljana. Pred počitnicami bo obravnava še v četrtek.

Tožilsko stran so pri zaslišanju Blaža Košoroka zanimale predvsem izkušnje z družbo Sol Intercontinental, ki je bila zaradi svoje vloge pri preplačanem projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) prav tako med obtoženimi. Z omenjenim podjetjem je takrat sodeloval tudi TE-TOL, saj naj bi bilo nekakšen ekskluzivni zastopnik Alstomove hrvaške podružnice v Sloveniji, ki je v ljubljanskem energetskem podjetju že pred njegovim prihodom in tudi pozneje opravljala remontna dela.

Kot je povedal Košorok, se osebno iz Sol Intercontinentala spomni v glavnem le njegovega direktorja Petra Kotarja, saj pri vsebinskih pogovorih ni sodeloval, prisoten je bil le, ko je šlo za izvedbene zadeve. Potem ko so mediji v letu 2008 začeli na veliko pisati o aferi Teš, jih je zanimalo tudi sodelovanje TE-TOL s Solom, zato je želel jasno preveriti, ali drži, da je to podjetje ekskluzivni zastopnik za Alstom. Zahtevali so pojasnila in med drugim od švicarske podružnice Alstoma prejeli celo pogodbo, iz katere je izhajalo, da je res tako.

Šele predsednica senata Mojca Turinek je načela tudi Košorokovo vlogo v zvezi s projektom Teš 6 med letoma 2012 in 2016, ko je stopil na čelo HSE, katere del je tudi Teš. Kot je povedal danes, so bile do njegovega prihoda podpisane že vse pogodbe in aneksi, poleg vseh ostalih tekočih zadev pa se je moral skoraj polovico časa ukvarjati s težavami omenjenega projekta.

Prišlo je namreč do težkega finančnega stanja, Alstom je celo za nekaj časa zapustil gradbišče, zaradi česar je bilo potrebno državno poroštvo, a meni, da jim je do konca mandata marsikaj uspelo razrešiti. “Politika se je projekta otepala, veliko je bilo napačnih informacij, pozneje pa je bila uspešno sklenjena arbitraža,” je spomnil Košorok in dodal, da so tako zadevi le prišli do dna.

Dlje je trajalo pričanje Jadranka Medaka, člana medresorske skupine državnih uradnikov, ki jo je za potrebe priprav strateških projektov, med katerimi je bil tudi Teš, ustanovila takratna vlada. Kot je povedal, so o svojih ugotovitvah poročali pristojnim ministrom in vladni službi za razvoj, sicer pa takrat cena projekta po njegovih besedah sploh še ni bila znana. Po menjavi vlade je bilo delovanje komisije ustavljeno, leta 2010 pa je na prošnjo ministra in svojega nadrejenega na direktoratu za energijo Janeza Kopača postal del skupine, ki naj bi se, potem ko je postalo jasno, da bo ena za projekt zelo visoka, pogajala za ugodnejšo vsoto.

Ob tem se je spomnil, da jim vodstvo Teša sprva ni želelo izročiti že podpisane pogodbe z Alstomom, češ da gre za poslovno skrivnost, a so jo nato vendarle dobili na vpogled. Na današnjem pričanju je Medak brez dlake na jeziku zatrdil, da je bila precej nenavadna in celo škodljiva za investitorja. Iz skupine je pozneje izstopil, se je pa s projektom znova srečal kot član nadzornega sveta HSE, kjer je vodstvu svetoval, da se nekoliko pozabava z vprašanjem glede zagotavljanja premoga in skuša naročiti kakšno neodvisno strokovno mnenje. To so pozneje tudi naredili, a naj bi uprava rudnika bila na prošnje nemškega podjetja, ki je izvajalo analizo, precej neodzivna.

Obramba seveda z njegovim pričanjem ni bila preveč zadovoljna, očitala mu je, da odgovarja na pravna vprašanja, čeprav ni strokovnjak za to področje, očitali so mu celo, da govori drugače, kot kažejo listine v sodnem spisu. Čudil ga je namreč tudi podpis 25 milijonov evrov vredne predpogodbe, ki je bila po njegovem mnenju rezervacijska pogodba, spisana na dveh straneh brez vseh osnovnih elementov.

Sodišče je danes zaslišalo še nekdanjo komercialistko Sol Intercontinentala Meti Unk Pejič, naslednji in hkrati zadnji narok pred sodnimi počitnicami pa je razpisan v četrtek, ko so vabljene priče iz Avstrije in Nemčije. Za njimi bo najprej na vrsti pričanje izvedencev zdravstvene stroke glede tega, ali je trenutno izločeni obdolženi Peter Kotar sposoben za sojenje, zatem pa se obeta med drugim še zaslišanje Janeza Kopača.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje