Nemčija se je le izognila recesiji: kakšni so obeti?

Gospodarstvo 28. Apr 202314:09 2 komentarja
Nemčija
Profimedia

Prva ocena nemškega statističnega urada kaže, da je bruto domači proizvod največjega gospodarstva območja z evrom na četrtletni ravni v prvem letošnjem četrtletju stagniral. Tuje tiskovne agencije zato poročajo, da se je Nemčija tako izognila tehnični recesiji.

Nemški bruto domači proizvod (BDP) je na četrtletni ravni v prvem letošnjem četrtletju stagniral, je pokazala prva ocena nemškega statističnega urada Destatis. Največje gospodarstvo območja z evrom se je tako izognilo tehnični recesiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Če bi se nemško gospodarstvo po 0,5-odstotnem krčenju v zadnjem četrtletju lanskega leta ponovno skrčilo, bi prišlo do tehnične recesije.

Mila zima preprečila najhujši scenarij

Po mnenju ekonomistov nemško gospodarstvo trenutno nima zagona. Najnovejše napovedi za leto 2023 predvidevajo v najboljšem primeru le rahlo rast, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, uvoz, gospodarstvo
Po mnenju ekonomistov nemško gospodarstvo trenutno nima zagona. Najnovejše napovedi za leto 2023 predvidevajo v najboljšem primeru le rahlo rast. Foto: PROFIMEDIA

Analitiki in vlada so več mesecev napovedovali, da bo rast cen, zlasti energentov, potisnila gospodarstvo v recesijo. Vendar se zaradi mile zime niso uresničili najhujši scenariji, kot je pomanjkanje plina, ki bi pustilo globoke posledice na nemškem gospodarstvu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav se zdi, da se je gospodarstvo izognilo najhujšemu, je bil podatek za prvo četrtletje pod pričakovanji analitikov, ki so jih anketirali pri podjetju za finančne podatke FactSet. Ti so napovedali, da bo gospodarska rast znašala 0,2 odstotka.

Obstaja tudi možnost, da bo podatek o gibanju BDP v končni oceni popravljen navzdol, še poroča AFP.

Evropski statistični urad Eurostat je danes objavil najnovejše podatke o četrtletnem gibanju BDP v območju z evrom in EU. Ti so pokazali, da je bila gospodarska v prvem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi v območju evra 0,1-odstotna, v EU pa 0,3-odstotna. V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem je bila rast tako v območju evra kot EU 1,3-odstotna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje