Potrjeno: Lek zapušča Prevalje

Gospodarstvo 31. Maj 202315:06 > 17:21 0 komentarjev
Lek
Lek.si

Vodstvo Leka je danes nekaj več kot 200 delavcem na Prevaljah sporočilo, da podjetje "po temeljiti in poglobljeni oceni vseh razmer" potrjuje svojo namero, da konec tega leta zaustavi proizvodnjo na Prevaljah. S tem se potrjujejo neuradne informacije N1, da farmacevt zapušča koroško mesto.

Namero o prenehanju proizvodnje je Lek sicer napovedal že oktobra 2019 in jo nato podaljšal do konca leta 2023. Tokrat pa je odločitev dokončna, je razumeti iz sporočila po današnjem zboru delavcev. STA je danes poročal, da bo v Slovenj Gradcu Lekov globalni operativni center.

Pri tem iz Leka sporočajo, da njihov lastnik Sandoz “ostaja v celoti zavezan Sloveniji in ključni vlogi, ki jo država zagotavlja pri celotnem poslovanju in inovativnosti podjetja”.

Kot dodajajo, temu pritrjuje nedavno napovedana naložba v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, ki je po navedbah v pisnem odgovoru največja posamična naložba v Lekovi zgodovini in sodi tudi med najvišje v slovenskem gospodarstvu doslej.

“Naša odločenost, da še naprej izboljšujemo dostop slovenskih bolnikov do ključnih zdravil, tako ostaja nespremenjena,” pravijo v Leku.

Prihodnji teden sestanek s sindikati

Kaj bo z zaposlenimi, v Leku ne navajajo, kot smo pisali, pa se je vsaj do nedavnega zanje zanimal mežiški TAB, ki na bližnji lokaciji zdaj postavlja proizvodnjo litij-ionskih baterij.

Predsednica hišnega sindikata v Leku Lidija Mihelčič je po sestanku pisno za STA sporočila le, da jih je vodstvo seznanilo z odločitvijo o prenehanju proizvodnje konec letošnjega leta. “Sindikat se predvidoma naslednji teden sestane s predstavniki delodajalca in predvidevamo, da bomo v nadaljevanju dogovorili ukrepe za zmanjšanje vpliva odločitve za zaposlene,” je dodala Mihelčič.

Krepijo proizvodnjo na Tirolskem

Sandoz bo proizvodnjo širokospektralnega antibiotika amoksiklav preselil v mesto Kundl na avstrijskem Tirolskem, kjer podjetje pravkar širi obrat in uvaja nove proizvodne tehnologije.

Glede na vse to Sandoz pričakuje, da ta odločitev ne bo vplivala na zmogljivost dobave antibiotikov. V podjetju v luči trenutnega pomanjkanja amoksiklava na trgu še dodajajo, da je lani Sandoz skupno proizvodnjo antibiotikov znatno povečal, podobno povečanje pa načrtujejo tudi letos, vse z namenom, da bi okrepili oskrbo s ključnimi zdravili na osnovi penicilina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!