V torek nova sprememba cen goriv: je bolje pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 15. Jan 202320:23
French Gas Stations Fuel Shortages, Solaize, France - 10 Oct 2022
Foto: PROFIMEDIA

Kaj se nam obeta v torek? Bodo cene goriv poskočile ali lahko s točenjem počakamo do torka in tako vsaj malo prihranimo?

Pred nami je teden, ko bo znano, koliko bomo na cestah izven avtocestnega križa v naslednjih dveh tednih odšteli za liter 95-oktanskega bencina oziroma za liter dizla. Cena teh se namreč določa vsak drugi torek. Naslednjič torej ta torek, 17. 1., nato pa se bo cena spet spremenila zadnji dan januarja, v torek, 31. 1.

Kaj se nam obeta? Finance pišejo o višjih cenah bencina na mediteranskih trgih ter o krepitvi evra, v luči česar pričakujejo drugo zaporedno podražitev bencina. Obenem se bodo v torek pocenitve razveselili lastniki dizelskih jeklenih konjičkov.

Cena bencina naj bi od torka naprej znašala 1,29 evra, kar je za približno dva centa več od trenutne regulirane cene. Vredno je izpostaviti, da čeprav gre za podražitev, bo liter bencina stal pet centov manj, kot je stal pred vojno v Ukrajini oziroma pred energetsko krizo. V drugo smer naj bi šla cena dizla, ki bo ob regionalnih in lokalnih cestah predvidoma stal 1,47 evra oziroma okoli dva centa manj od zdajšnje cene. Tudi ta cena se bo gibala okoli vrednosti, ki so veljale pred začetkom ukrajinske vojne.

Finance ob zapisanem še poudarjajo, da se je formula reguliranih cen v zadnjih mesecih pogosto spreminjala. Kot pojasnjujejo, so večje pocenitve preprečevale okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost, z lanskim avgustom pa se je zvišala še marža trgovcev.

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar