Shell bo slovenske bencinske servise začel prevzemati oktobra letos

Gospodarstvo 30. Maj 202310:58 2 komentarja
Shell bencinska črpalka
Profimedia

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je prejšnji teden Shellu Adria odobrila, da prevzame del premoženja podjetja MOL in OMV Slovenija. S tem bo število bencinskih servisov v Sloveniji povečal na 39, prevzem pa se bo predvidoma začel oktobra letos, so sporočili iz velike svetovne skupine energetskih in petrokemičnih družb.

Potem ko je slovenski varuh konkurence prejšnji teden družbi Shell Adria odobril prevzem dela premoženja podjetij MOL in OMV Slovenija, je ta danes sporočila, da bo prevzem začela letos jeseni.

“Družba Shell Adria bo prevzemanje bencinskih servisov začela predvidoma oktobra 2023,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo slovenskim strankam ponudili dostop do nekaterih izdelkov in storitev, ki za zdaj v Sloveniji še niso bili na voljo. Napovedali so tudi, da bodo servisi sčasoma ponujali več rešitev za čistejšo in trajnejšo mobilnost, “vključno s polnilnicami za električna vozila. Pet od 39 lokacij že ponuja možnost polnjenja električnih vozil.”

“Veseli nas, da lahko slovenskim voznikom ponudimo enako kakovostna goriva, izdelke in storitve, ki jih vsak dan uživa milijone Shellovih strank po vsem svetu. Upamo, da bodo slovenski vozniki uživali v udobju, kakovosti in izbiri, ki jih ponuja Shell,” je ob tem izpostavil izvršni podpredsednik družbe Shell za področje mobilnosti István Kapitány.

Shell
Foto: PROFIMEDIA

Na slovenskem trgu so se na novo premešale karte

Občutne spremembe v slovenski mreži črpalk se dogajajo po tem, ko je madžarska naftna družba MOL podpisala pogodbo za nakup OMV Slovenija. Madžari so pogodbo o nakupu podpisali že junija 2021, vendar so morali počakati še na soglasje Evropske komisije in se za izpolnjevanje vseh zahtev o tržni konkurenčnosti med drugim odreči nekaterim bencinskim servisom. Tako je britansko-nizozemska družba Shell marca letos postala lastnica 39 servisov – delno iz mreže MOL Slovenija in delno iz mreže OMV Slovenija.

Medtem je MOL soglasje prejel sredi maja letos. Prevzemajo 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija, s tem pa tudi občutno povečujejo svojo mrežo bencinskih servisov v Sloveniji.

Prevladujoči ponudnik naftnih derivatov v Sloveniji ostaja Petrol, ki ima skupno 318 bencinskih servisov, MOL pa bo imel po novem drugo največjo mrežo bencinskih servisov – s trenutnih 53 bo skočil na 133. Shell trenutno v Sloveniji upravlja mrežo devetih črpalk, od katerih jih je osem namenjenih tovornjakom – mrežo bo zdaj razširil na 39.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje