Slovenija bi paviljon imela tudi na naslednjem Expu v Osaki

Gospodarstvo 03. Mar 202215:40 0 komentarjev
Expo 2025, Osaka
Profimedia

Slovenija se namerava udeležiti svetovne razstave Expo, ki jo bo med 13. aprilom in 13. oktobrom 2025 gostila Osaka. Vlada je danes za podpis izjave o nameri za sodelovanje pooblastila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Če se bo Slovenija predstavila s samostojnim paviljonom, bodo okvirni stroški po oceni vlade znašali 15 milijonov evrov.

Organizatorji Expa 2025 načrtujejo udeležbo 150 držav in 25 mednarodnih organizacij ter več kot 28 milijonov obiskovalcev, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V primeru predstavitve na samostojnem paviljonu bodo okvirni stroški po predvidevanjih vlade znašali 15 milijonov evrov. Kot so pojasnili na ministrstvu, ocena izhaja iz primerjave cen nastopa Slovenije na Expo Dubaj 2020, upoštevali pa so tudi dejstvo, da so cene materialov in storitev že in še bodo rasle, višji pa bodo tudi stroški logistike zaradi oddaljenosti ter zagotovitve lastnega osebja v času izvajanja predstavitve Republike Slovenije na Expu. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo za leto 2023 sredstva s prerazporeditvami zagotovilo v okviru svojega finančnega načrta, v letu 2024 in 2025 pa jih bo načrtoval ob pripravi proračunov v okviru razreza odhodkov ministrstva.

Razstava naj bi naslovila predvsem izzive preživetja in način za zmanjšanje bolezni, pandemij, naravnih nesreč, pomanjkanja hrane ter drugih težav, s katerimi se sooča celotna mednarodna skupnost. Glavne ideje bodo po navedbah ministrstva predstavitev novih tehnologij in inovacij, ki bodo človeku pomagale v življenju po covidu. Te naj bi postale prelomna točka v boju človeka zoper covid-19 in začetek novega obdobja, nove družbe prihodnosti.

“V tem smislu bo Expo v Osaki ponudil priložnost za preverjanje možnosti doseganja družbe 5.0. Organizatorji si prizadevajo urediti popolno možnost virtualnega ogleda razstave, s čimer bi omogočili številčnejšo publiko iz vseh kontinentov,” so še zapisali na ministrstvu.

Expo 2025, Osaka, Japonska
expo2025.or.jp

Celotno razstavišče bo obsegalo tri območja, ki bodo s paviljoni za uradne udeležence predstavljala tri podteme: reševanje življenj, omogočanje življenj in povezovanje življenj. Vsak uradni udeleženec bo izbral eno ali več podtem kot perspektivo, iz katerih bodo izbrali teme za svoje razstave o življenju, so dodali. Obravnavali bodo tudi enega izmed sedemnajstih ali več ciljev trajnostnega razvoja.

Februarja smo slovenski paviljon na Expu 2022 v Dubaju obiskali tudi mi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!