Slovenija bo kot prva država na svetu izdala NFT

Gospodarstvo 21. Sep 202118:21 > 22. Sep 2021 10:00 5 komentarjev
expo dubai, slovenski paviljon
Nebojša Tejić/STA

Tehnološki park Ljubljana, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in javna agencija SPIRIT Slovenija bodo svojo vlogo pri predstavitvi Slovenije na mednarodni razstavi Expo 2020 v Dubaju okrepili z uvedbo nezamenljivih žetonov, ki bodo služili za promocijo gospodarstva in turističnih destinacij.

Prvo zbirko nezamenljivih žetonov so izdelali za promocijo slovenskega gospodarstva. S tem pa želijo Slovenijo postaviti na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja tehnologije veriženja podatkovnih blokov, so sporočili iz ljubljanskega tehnološkega parka.

NFT bo predstavljal zbirko unikatnih digitalnih 3D-eksponatov ter panoramskih fotografij z visoko ločljivostjo. Vsak obiskovalec slovenskega paviljona pa bo NFT dobil tudi kot darilo. Namero Slovenije je na Evropskem Blockchain tednu najavil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. Dejal je, da bo Slovenija s tem postala prva država na svetu, ki bo za promocijo dosežkov gospodarstva in turističnih destinacij izdala svoj nezamenljivi žeton.

Slovenija se bo na ta način predstavlja kot inovativna, digitalna in pametna destinacija, katere paviljon se bo zaradi edinstvenega zelenega pročelja, zanimivih vsebin, novih podjetniških priložnosti, sploh pa zaradi nezamenljivih žetonov, vsekakor izplačalo obiskati, je še dodal državni sekretar Zajc. Ob obisku slovenskega paviljona bo vsak obiskovalec lahko ustvaril tudi svojo digitalno denarnico na slovenski blockchain tehnologiji.

“V tehnološki skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana se zavedamo, da tehnologija izboljšuje svet. NFT-ji predstavljajo promocijo tehnologij in pripomorejo k razvoju digitalnih kompetenc uporabnikov, zato smo trdno prepričani, da imajo svetlo prihodnost tako na gospodarskem in turističnem kot tudi na drugih področjih,” pa je dejal Aleš Pevc, vodja tehnološko razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana.

Kaj je NFT?

NFT oziroma nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, ki so sad razvoja tehnologije veriženja podatkovnih blokov oziroma t. i. blockchain tehnologije. Ta tehnologija temelji na digitalnih bazah podatkov, ki omogočajo hitrejše in varnejše transakcije kriptovalut. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali.

“En dolar lahko zamenjate za sto penijev in imate še vedno en dolar. NFT ne deluje na tak način. Njegova vrednost je samodefinirana, zato je idealen za svet umetnin,” ponazori Andrej Bohinc, ekonomist, finančni svetovalec in vlagatelj, ki dogajanje v kriptosvetu spremlja od blizu. Potencialni primeri uporabe NFT pa se raztezajo onkraj digitalne umetnosti. NFT je izjemno uporaben tudi za licence in intelektualno lastnino. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje