V 16 letih do 90-odstotnega zmanjšanja izpusta toplogrednih plinov?

Gospodarstvo 06. Feb 202419:06 > 19:19 2 komentarja
toplogredni plini
Foto: Peter Andrews/REUTERS

Evropska komisija je pripravila novo ambiciozno priporočilo, s katerim od članic držav Evropske unije poziva, naj do leta 2040, glede na leto 1990, za 90 odstotkov zmanjšajo izpust toplogrednih plinov. Ukrepe bo morala okrepiti tudi Slovenija. Je cilj uresničljiv?

V okviru zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov za 90 odstotkov do leta 2040, kar je danes priporočila Evropska komisija, bo morala tudi Slovenija okrepiti ukrepe na tem področju.

Kot je ob robu predstavitve zaključkov podnebne konference COP28 pojasnil državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl, bo morala ukrepe na tem področju okrepiti tudi Slovenija. Cilj je po njegovih besedah uresničljiv.

Pri cilju za leto 2030, ki predvideva 55-odstotno zmanjšanje emisij na ravni EU, na primer na področju energetike in industrije, ki sta del sheme trgovanja z izpusti, ni nacionalnih ciljev. Pri drugih sektorjih pa so določeni, je povedal Vajgl.

Kako se bo nova omejitev razdelila med članice, še ni znano

Kako se bo 90-odstotno zmanjšanje razdelilo med posamezne sektorje in za koliko bo morala nato izpuste zmanjšati posamezna članica, še ni znano. “Zagotovo pa to pomeni, da bo treba okrepiti ukrepe. Ti, ki jih trenutno načrtujemo v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu, zadoščajo za izpolnitev cilja do leta 2030,” je dejal državni sekretar.

Po Vajglovem mnenju je cilj zmanjšanja emisij do leta 2040 za 90 odstotkov glede na leto 1990 uresničljiv. Je pa treba zdaj opraviti razpravo, kako ga doseči.

Belgijsko predsedstvo Sveta EU po njegovih besedah načrtuje, da bi članice skupne usmeritve novi sestavi Evropske komisije, ki bo pripravila zakonodajno podlago z nedvoumno določenim ciljem, podale v sklepih junijskega zasedanja okoljskih ministrov.

Po mnenju nevladnih organizacij, ki delujejo v članicah državah Unije, pa predlog 90-odstotnega zmanjšanja toplogrednih plinov, ne bo zadostoval za dosego cilja omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. Po mnenju CAN Europe, ki združuje več kot 200 organizacij iz 40 evropskih držav, bi si morala EU zastaviti cilj neto ničelnih izpustov do leta 2040.

Slovenija se je že pred današnjo predstavitvijo priporočila komisije pridružila pismu, v katerem se je okoli deset držav zavzelo za ambiciozen cilj, ki mora slediti ugotovitvam znanosti.

Evropska komisija je danes priporočila 90-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2040 glede na leto 1990, s čimer se začenja razprava o vmesnem cilju na poti do podnebne nevtralnosti, načrtovane za leto 2050. Zakonodajno podlago bo predstavila šele nova Evropska komisija po evropskih volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje