Premier Golob bo sprejel odstop pravosodne ministrice Švarc Pipan

Slovenija 06. Feb 202416:52 > 17:32 22 komentarjev
Dominika Švarc Pipan, Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so sporočili, da bo premier sprejel odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki mu ga je ponudila na ponedeljkovem sestanku.

V ponedeljek sta se znova sestala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in predsednik vlade Robert Golob. Ministrica je zaradi afere sodna stavba premierju ponudila odstop.

Dan kasneje so iz premierjevega kabineta sporočili, da bo predsednik vlade odstop sprejel. Dodali so, da sta se z ministrico dogovorila, da ga bo predvidoma v roku enega tedna seznanila s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski.

Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih postopkih. Predsednik vlade bo predvidoma v prihodnjem tednu začel pogovore za čimprejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice.

Premier mora po prejemu pisne odstopne izjave najkasneje v sedmih dneh državni zbor obvestiti o odstopu Švarc Pipan.

Obvestilo o odstopu se mora najkasneje sedem dni po prejemu obvestila uvrstiti na dnevni red seje državnega zbora, ministru pa funkcija preneha po seznanitvi poslancev z odstopom. Premier mora nato skladno s poslovnikom državnega zbora v desetih dneh predlagati novega ministra ali državni zbor obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

To je že peti odstop v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Državni zbor pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Povod za odstop napetosti v koaliciji in stranki

Pravosodna ministrica je sicer še v ponedeljek v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija dejala, da naj bi ji Golob po ponujenem odstopu predlagal, naj na položaju ostane, dokler se ne razčistijo nepravilnosti okoli spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti.

Povedala je še, da je odločitev, da bo ponudila odstop, sprejela konec tedna, kot razlog pa je navedla napetosti v koaliciji in njeni stranki SD pa tudi očitke, da se oklepa stolčka. Predsedstvo stranke jo je namreč po spornem nakupu stavbe večkrat pozvalo, naj odstopi z vrha pravosodnega ministrstva. Po informacijah N1 naj bi v SD zaradi “javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena” začeli tudi izključitev Švarc Pipan iz stranke. 

Prav tako je stranka SD večkrat pozvala Goloba, naj ministrico Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu razreši sam. V preteklih tednih se je sicer Golob večkrat dobil tako z ministrico kot poslansko skupino, od obeh strani pa zahteval dodatna pojasnila glede domnevne vpletenosti ostalih članov stranke v posle pravosodnega ministrstva.

Žibert po obtožbah o vpletenosti zapustil mesto generalnega sekretarja SD

Prejšnji teden je namreč Švarc Pipan navajala, da so jo ob nakupu prostorov novega sodišča zavajali, da so bili dokumenti, s katerimi je bila seznanjena, potvorjeni, prst pa je uperila med drugim v nekatere uslužbence ministrstva. Vpletanje v posel je očitala tudi generalnemu sekretarju SD Klemnu Žibertu, ki je danes prav tako odstopil s te funkcije.

Golob je v minulih dneh že dejal, da “ministrica za pravosodje ni kdorkoli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice”. Njene obtožbe je namreč označil za zelo resne, zahteval je tudi pojasnila SD, ki ga je sicer večkrat pozvala, naj predlaga razrešitev Švarc Pipan, ki sprva ni želela sama odstopiti. Zadevo preiskujeta tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje