V torek nove cene goriv: se splača čakati?

Gospodarstvo 25. Feb 202311:17 3 komentarji
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

Na slovenskih regionalnih cestah so od junija lani ponovno regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizla. Cene za liter se določa vsakih 14 dni, nove cene pa bodo znane v torek.

Prihodnji teden v torek bo znano, koliko bomo na cestah izven avtocestnega križa v naslednjih dveh tednih odšteli za liter 95-oktanskega bencina oziroma za liter dizelskega goriva. Cena teh se namreč določa vsak drugi torek.

Prva sprememba cen bo torej znana 28. februarja, naslednjič pa se bodo cene spremenile 14. marca.

Je bolje počakati do torka ali gorivo natočiti pred tem? Spletne Finance pišejo, da bo liter dizla po novem stal približno toliko kot pred začetkom vojne v Ukrajini.

Do spremembe cene bencina pa tokrat verjetno ne bo prišlo, saj v zadnjih dveh tednih ni bilo bistvene spremembe cen osnovne surovine, kar ohranja tudi enake trošarine. Slednje bi pomenilo, da cene bencina že drugič zapored ostajajo nespremenjene. Za liter bencina bi tako še naprej odšteli 1,355 evra, kar je osem centov manj, kot je stal konec lanskega februarja.

Pocenitve pa se bodo predvidoma razveselili uporabniki dizla – cene tega so na mediteranskih trgih namreč padle. Liter dizla bo po napovedih Financ stal 1,475 evra na liter, ob upoštevanju gibanja evra. Cena je za cent in pol nižja od prejšnje regulacije. Tudi v tem izračunu je predvideno, da država trošarin ne bo spreminjala, vendar pa Finance izpostavljajo, da je dvig dajatev možen scenarij. Če bi se ta uresničil, bi cene dizla ostale na enaki ravni. Liter dizla zdaj stane 1,489 evra.

Z morebitnim dvigom trošarin pa bi se spremenila tudi cena bencina. Za liter bencina bi tako odšteli skoraj natanko toliko kot pred začetkom vojne v Ukrajini.

Časnik Finance spominja tudi, da se je formula reguliranih cen v zadnjih mesecih pogosto spreminjala. Kot pojasnjujejo, so večje pocenitve preprečevale okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost, z lanskim avgustom pa se je zvišala še marža trgovcev.

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu – za določanje cen v Sloveniji so relevantni mediteranski trgi – in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje