Vlada lahko naftnim trgovcem povrne škodo “ali pa tudi ne”

Gospodarstvo 28. Dec 202217:07 7 komentarjev
naftni-trgovci
BOBO

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je na torkovi skupščini družbe izpostavila, da škoda zaradi državne regulacije cen energentov v Sloveniji znaša 106,9 milijona evrov. Škoda je nastala letos spomladi, ko je država uvedla omejitev cen, nekateri naftni trgovci pa so vladi takrat začeli pošiljati škodne zahtevke in hkrati močno lobirati za povračilo škode. Neuradno je povračilo obljubil tudi takratni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, medtem ko trenutna administracija na resornem ministrstvu poudarja, da je odločitev o povračilu škode v rokah vlade, ki ima pri tem tudi diskrecijsko pravico. Zakon o kontroli cen državi tako ne nalaga obveznosti povrnitve škode Petrolu ali kateremukoli drugemu naftnemu trgovcu.

Gospodarska javnost je v torek z zanimanjem spremljala dogajanje na skupščini Petrola, kjer so uprava in delničarji družbe sporočili slovenski in tudi hrvaški vladi, da bodo vztrajali z zahtevami za povračilo škode zaradi državne regulacije cen energentov.

Spomnimo namreč, da je naftni trgovec letos spomladi utrpel škodo pri poslovanju, ko je slovenska vlada uvedla omejitev cen, hkrati pa trgovcem zapovedala poslovanje z izgubo. Omejitev je trajala približno dva meseca in pol, takratni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je trgovcem obljubil povračilo, okoli katerega se zdaj zapleta.

“Nevzdržno” poslovanje Petrola na Hrvaškem

Podobno odločitev, kot jo je spomladi sprejela slovenska vlada, so sprejeli tudi na Hrvaškem, kjer pa še danes veljajo regulacije marž, ki Petrolu ne omogočajo niti pokritja stroškov. Od lani oktobra in do danes naj bi Petrol na Hrvaškem ustvaril 45,9 milijona evrov izgube. Petrol je danes v znak protesta točno opoldan za eno uro zaprl svoje črpalke na Hrvaškem in tamkajšnjo vlado pozval, da sedejo za isto mizo in najdejo rešitev.

Regulacija marž je medtem od junija vzdržna v Sloveniji, zato do zaprtja bencinskih črpalk ni prišlo v Sloveniji.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je na torkovi skupščini škodo zaradi državne regulacije cen energentov v Sloveniji ocenila na 106,9 milijona evrov. Skupna škoda zaradi regulacije vseh energentov na vseh trgih v letu 2022 po besedah Drobne Popović znaša 210 milijonov evrov.

Spomladi letos so naftni trgovci začeli vladi pošiljati tudi škodne zahtevke in hkrati lobirati za povračilo škode, vendar denarja do danes niso videli in ni zagotovila, da ga sploh bodo.

Vlada za zdaj brez odločitve o primernem nadomestilu

Da so podjetja v preteklih mesecih na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pošiljala “obvestila o škodi”, so za N1 potrdili tudi na ministrstvu, kjer pa poudarjajo, da gre za samoiniciativna dejanja in ocene, “ki ne štejejo za uradne zahtevke”.

Škodni zahtevki, ki jih je poslal bodisi Petrol ali kateri drug trgovec z naftnimi derivati, dejanskega učinka nimajo, saj je vrstni red naslednji: vlada mora za povračilo škode najprej določiti kriterije, merila in potrebna dokazila, šele s tem lahko podjetja dokazujejo “občutno škodo”.

Omenjene metodologije vlada za zdaj še ni pripravila, zato ni presenečenje odgovor ministrstva za gospodarstvo, da vlada še ni sprejela odločitve o nadomestilu trgovcem: “Vlada še ni sprejela odločitve o primernem nadomestilu trgovcem z naftnimi derivati zaradi morebitne občutne škode, povzročene zaradi ukrepa kontrole cen. Torej, ne zaradi same regulacije cen, temveč zaradi določene obveznosti prodaje blaga kljub ukrepom kontrole cen oziroma določitvi najvišjih dovoljenih cen nekaterih pogonskih goriv.”

Izredna seja DZ RS Golob Boštjanèiè
Petrol napoveduje, da bo januarja državnemu odvetništvu Slovenije in Hrvaške poslal zahtevek za povračilo. Če ne bo odziva vlad, bo slovensko podjetje šlo v tožbo. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ministrstvo spomnilo na diskrecijsko pravico

Na ministrstvu ob tem še poudarjajo, da zakon o kontroli cen državi ne nalaga obveznosti povrnitve gospodarske škode in izgubljenega dobička oziroma odškodnine. “Zakon o kontroli cen v 14. členu namreč vladi podeljuje diskrecijsko pravico določitve primernega nadomestila podjetjem, ki jim ukrep kontrole cen povzroči občutno škodo. Vlada primerno nadomestilo podjetjem torej lahko določi ali pa tudi ne,” so jasni na gospodarskem ministrstvu.

Prav tako lahko vlada sama določi tudi obliko primernega nadomestila, ki je lahko na primer finančno povračilo, davčne ugodnosti, druge oblike finančnih spodbud in tako naprej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje