Za najem stanovanja v Ljubljani prejeli več kot tisoč prijav

Gospodarstvo 14. Mar 202212:19 0 komentarjev
Stanovanjski sklad

Na razpis za 473 novih stanovanj v ljubljanski soseski Novo Brdo je stanovanjski sklad prejel 1.169 prijav. Prvi najemniki bi se lahko v stanovanja vselili že v mesecu aprilu.

Stanovanjski sklad je v februarju objavil razpis za najem stanovanj, s katerim je bilo med drugim v ljubljanski soseski Novo Brdo na voljo kar 473 novih najemnih stanovanj. Do petka, ko se je razpis zaključil, je prijavo za najem oddalo 1.264 prosilcev, od tega 1.169 za stanovanja v soseski Novo Brdo in 36 za najem stanovanja v Slovenj Gradcu, je na svoji spletni strani sporočili sklad.

Vselitev prvih najemnikov že v aprilu

Kot so sporočili s sklada, so prijave trenutno v fazi pregledovanja in dopolnjevanja, izbor najemnikov pa bo predvidoma 7. aprila letos. “Izbrani prosilci s skladom po zaključenem postopku izbora sklenejo najemno pogodbo in nato prevzamejo stanovanje v najem. Prve vselitve najemnikov v soseski Novo Brdo tako načrtujemo v mesecu aprilu 2022,” so dodali. Najemniki bodo morali ob vselitvi stanovanjskemu skladu nakazati šest mesečnih varščin.

Od 322 do 972 evrov mesečne najemnine

V 17 blokih soseske Novo Brdo je na voljo 52 enosobnih, 164 dvosobnih, 150 trosobnih in 107 štirisobnih stanovanj, prednost pri izbiri pa bodo imele cilje skupine – to so mlade družine, družine in mladi do 35 let. Stanovanja so velika med 25 in 90 kvadratnimi metri, najemnine pa znašajo od 8,50 do 9,46 evra na kvadratni meter. Za mesečni najem enosobnega stanovanja bo tako treba odšteti med 322 in 402 evra, za najem največjega štirisobnega stanovanja pa do 972 evrov mesečno.

Sklad bo pri izračunu najemnine uporabil novo metodologijo, po kateri bo odslej izračunaval najemnino za vsa svoja tržna najemna stanovanja. Gre za t. i. stroškovno najemnino, ki sledi metodologiji določitve neprofitne najemnine tako glede faktorjev za posamezne dele stanovanja (različno za bivalne ter ostale dele, kot sta balkon ali shramba) kot faktorjev velikosti stanovanja (za stanovanja do 45 kvadratnih metrov je faktor večji, za tista nad 65 kvadratni metri pa manjši). Upoštevajo tudi zahtevnost gradnje in lokacijo, če ti dejavniki niso upoštevani že v ceni gradnje oz. zemljišča, je po poročanju STA povedal direktor sklada Črtomir Remec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!