Afera partygate: britanski parlament podprl preiskavo proti Johnsonu

Koronavirus 21. Apr 202220:13 > 20:21 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Britanski parlament je danes potrdil predlog opozicijskih laburistov za začetek parlamentarne preiskave o tem, ali je premier Boris Johnson parlamentu lagal med pojasnjevanjem zabav, ki so v času pandemije covida-19 na Downing Streetu potekale kljub strogim protikoronskim ukrepom.

Preiskavo so poslanci podprli brez nasprotovanja po celodnevni razpravi, v kateri so nekateri Borisa Johnsona znova pozvali k odstopu zaradi afere s spornimi zabavami, ki so jo poimenovali partygate. Preiskavo o tem, ali je Johnson parlament zavajal, bo vodila posebna komisija za standarde in privilegije, ki jo sestavljajo štirje torijci in trije opozicijski poslanci.

Odločitev parlamenta je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za Johnsona, ki je še danes izrazil upanje, da bo odločanje preloženo, velik poraz. V torek se je Johnson v parlamentu sicer opravičil zaradi kršenja protikoronskih ukrepov v času pandemije covida-19, ko so se na Downing Streetu odvijale sporne zabave. Ponovno je zatrdil, da ni zavestno kršil pravil. Vztrajal je, da pozdravlja vsakršno preiskavo svojega ravnanja, vendar je dejal, da želi, da bi poslanci imeli “celotna dejstva”, preden jo sprožijo.

Londonska policija medtem nadaljuje preiskovanje trditev, da so Johnson in vladni uradniki v letih 2020 in 2021 organizirali in se udeležili vsaj ducata zabav in s tem kršili stroge omejitve, ki so jih na Otoku sprejeli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Afera je na Otoku sprožila ogorčenje, saj se je izkazalo, da premier in drugi visoki politiki kršijo pravila, ki so jih sami sprejeli in so jih morali državljani spoštovati ali pa so jim grozile visoke globe.