Beović: Starejši od 80 let naj se takoj cepijo z drugim poživitvenim odmerkom

Koronavirus 09. Avg 202216:53 4 komentarji
Bojana Beović
Žiga Živulović jr./BOBO

Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), cepljenje s četrtim odmerkom oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva priporoča ljudem, ki so v posebni nevarnosti za hud potek bolezni, to so predvsem starejši od 80 let in tisti z resnimi kroničnimi boleznimi.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je v izjavi za medije povedala, da število hospitaliziranih zaradi covida-19 še ne upada. Ob tem je po njeni oceni dobra novica, da se število novih primerov ne povečuje. Cepljenje z drugim odmerkom Beović predlaga starejšim od 80 let in ljudem z resnimi kroničnimi boleznimi.

Upočasnjeno padanje števila novih primerov Beović pripisuje temu, da se ljudje vračajo z dopustov, kjer so imeli večje število kontaktov in prenosov bolezni. Kljub temu beležimo manjše število primerov kot pred 14 dnevi, kar je po njeno oceni spodbudno. Vračajočim z dopusta, ki kažejo znake prehlada, priporoča, da se samotestirajo, preden pridejo v stik z ranljivimi skupinami ljudi.

S koronavirusno različico omikron se lahko okužimo večkrat, opozarja. Vendar so te okužbe praviloma blage. “Seveda pa je bolezen še vedno nevarna zlasti za tiste, ki niso cepljeni in je niso preboleli,” je posvarila infektologinja in predsednica zdravniške zbornice. Veliko število okužb se po njenih besedah namreč lahko še vedno pretvori v visoko absolutno številko resno bolnih.

Priporočilo z drugim poživitvenim odmerkom tudi za starejše od 60 let

Cepljenje s četrtim odmerkom oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva zato priporoča ljudem, ki so v posebni nevarnosti za hud potek bolezni, to so predvsem starejši od 80 let in tisti z resnimi kroničnimi boleznimi. Podatki kažejo, da je cepljenje s četrtim odmerkom v tej skupini pametno, saj ščiti pred težjim potekom bolezni. Tej skupini Beović priporoča cepljenje takoj. Manj strogo priporočilo velja za starejše od 60 let.

cepljenje
PROFIMEDIA

Med ogroženimi kroničnimi bolniki je izpostavila onkološke, ki jemljejo visoke odmerke kortikosteroidov, ter ljudi s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom. Najbolje je, da se pri tem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, svetuje. Ob tem je poudarila, da avtoimune bolezni niso kontraindikacija za cepljenje, nasprotno, pametno je, da se ti bolniki cepijo.

Prvi poživitveni odmerek Beović priporoča vsem, medtem ko drugi pri mlajših ni potreben. Bo pa cepljenje za celotno populacijo verjetno smiselno v jesenskem času, skupaj s cepljenjem proti gripi. Med prvim in drugim poživitvenim odmerkom naj preteče tri mesece, dodaja. Sme se sicer cepiti prej, vendar je to obdobje, v katerem stroka pričakuje, da zaščita upade do te mere, da je ponovno cepljenje smiselno.

Sprejeti ukrepi brez večjih omejitev so glede na trenutno stanje po mnenju Beović dovolj. Ob tem opozarja, da lahko začne krožiti bolj nevarna različica, ki bo terjala strožje ukrepe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje