Kacin: Razlog za nizko precepljenost tudi družinski zdravniki

Koronavirus 15. Sep 202113:14 > 14:26 10 komentarjev

Nacionalni koordinator Jelko Kacin, ki je bil danes gost v N1 STUDIO, med razlogi za nizko precepljenost izpostavlja premajhno angažiranost družinskih zdravnikov. "Njim ljudje zaupajo in bi morali svoje paciente vabiti na cepljenje," je povedal. Okrcal je tudi organizacijo cepljenja v glavnem mestu.

Pred cepilnimi centri se te dni vijejo vrste. Da bi zadostili pogoju PCT, se ljudje želijo cepiti. “Upam, da se bo visoko povpraševanje po cepljenju še stopnjevalo,” je v oddaji N1 STUDIO dejal Jelko Kacin, državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del cepljenja. “Ljudje so spoznali, da bodo s cepljenjem postali del rešitve in ne del problema za družbo.”

Toda kot izpostavlja, v vrstah pred cepilnimi centri stojijo večinoma mlajši in ljudje srednjih let. “Skrbijo me starejši, ki niso cepljeni. Zame je največje razočaranje premajhna angažiranost družinskih zdravnikov. Njim ljudje zaupajo in bi morali svoje paciente vabiti na cepljenje. Ne živijo vsi zraven cepilnega centra, za mnoge od starejših je pot z avtobusom do cepilnega mesta prevelik izziv,” je povedal Kacin.

“Povsod, kjer so se župani angažirali in prišli v najmanjše zaselke, so precepili ogromno starejšega prebivalstva. Dokler ne precepimo teh starejših, se nam pritisk na bolnišnice ne bo zmanjšal,” je pojasnil Kacin. “Družinski zdravniki morajo prevzeti bistveno večji del odgovornosti. Vsak starejši si zasluži telefonski klic svojega zdravnika, ki ga povabi na cepljenje.”

Kacin kritičen do organizacije cepljenja v Ljubljani

“Največji problemi so v Ljubljani,” je izpostavil nacionalni koordinator. “Dolgo smo potrebovali, da smo jih prepričali, da en cepilni center ne bo dovolj. Ljudje z obrobja Ljubljane se ne bodo vozili na cepljenje v središče mesta.”

Dodal je, da ni prav, da v Ljubljani na določen dan cepijo samo z enim cepivom in ljudje ne morejo izbirati. “Ljudje čakajo na svoje cepivo, pri koncesionarju pa ga lahko dobijo naslednji dan. Kaže se prepad med javnim zdravstvom in zasebnimi ordinacijami, ki so veliko bolj prožne.”

“Če se župan in odgovorni za cepljenje ne bodo soočili s tem realnim stanjem, bodo razmere v Ljubljani še naprej slabše kot drugod,” je še dejal Kacin in povedal, da je odgovorne v glavnem mestu že večkrat pozval, naj izboljšajo organizacijo cepljenja.

Kmalu obvezno cepljenje v državni upravi

“Dokler tisti iz zdravstva, ki največ nastopajo v javnosti, nimajo poguma, da bi govorili o katastrofalnih posledicah, če cepljenje ne bo izvedeno v zadostni meri, tudi politika ne more izvajati pritiska in ozaveščati ljudi,” je Jelko Kacin odgovoril na vprašanje, ali se sam zavzema za obvezno cepljenje.

“Dokler zdravstveni delavci niso del rešitve in govorijo, da ne razmišljajo o obveznem cepljenju – obvezno cepljenje ni prisilno cepljenje, ki je edini učinkovit mehanizem, ki ga imamo, tudi politika ne more prehitevati ne po levi ne po desni.”

Povedal je, da je za obvezno cepljenje, za začetek predvsem v državni upravi. “Mi, ki smo državni uslužbenci, moramo biti za zgled. Če mi ne bomo naredili reda in zagotovili zadostne precepljenosti, to težko pričakujemo še drugod. Zato se najbolj intenzivno vlada pripravlja na ta ukrep in smo zelo blizu končni odločitvi. To bo tudi velik miselni preboj. Mislim, da bodo takoj zatem sledili zaposleni v šolstvu.”

Primanjkuje cepiva Janssen

“Mnogi so dobili priporočilo delodajalca, da se cepijo z enim in dokončnim odmerkom, zato se je povpraševanje povečalo. Žal ga v tem trenutku ni dovolj,” Kacin pojasnjuje razloge za veliko zanimanje za cepljenje s cepivom Janssen.

Dobave cepiva Janssen so bile dlje časa motene, je pojasnil Kacin in povedal, da smo danes po dolgem času dobili 9.100 odmerkov, naslednji teden pa jih pričakujemo še 21 tisoč. “Nekatere države, ki ne cepijo več z Janssenom, solidarnostno to cepivo odstopijo drugim. V naslednjih tednih in mesecih bo tudi tega cepiva dovolj.”

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko pogledate spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje