Kitajski znanstveniki razvili masko, ki zazna prisotnost koronavirusa

Koronavirus 22. Sep 202210:03 0 komentarjev
Kitajki z maskama
PROFIMEDIA

Kitajski znanstveniki so razvili bioelektronsko masko, ki ima vgrajen senzor, s pomočjo katerega uporabnik lahko zgolj v desetih minutah zazna, ali je bil v stiku z bolno osebo.

Kitajski znanstveniki so razvili masko, ki lahko zazna, ali je bil njen uporabnik v stiku z virusom gripe ali koronavirusom. Z masko želijo predvsem najranljivejšim skupinam prebivalstva omogočiti, da se izognejo morebitni okužbi z virusom SARS-CoV-2.

V masko je vgrajen senzor, ki naj bi v desetih minutah zaznal prisotnost virusa gripe podtipa H5N1 in H1N1 ter koronavirusa, nato pa na napravo, s katero je povezan, pošlje obvestilo. Izsledki raziskave, ki jo je vodilo šest znanstvenikov s šanghajske univerze Tongji, so bili objavljeni v znanstveni reviji Matter prejšnji ponedeljek.

Kot so še ugotovili znanstveniki, je bioelektronska maska najučinkovitejša v zaprtih prostorih, kjer je tudi možnost okužbe večja. Senzor se namesti na zunanjo stran maske in je opremljen z litijevo baterijo, ki jo lahko ponovno napolnite. Novo napravo pa so preizkušali tako, da so v zaprtem prostoru razpršili patogene ter s tem simulirali realni scenarij, ko okužena oseba v naši bližini govori oziroma kašlja. Senzorji na maski so se odzvati na prisotnost virusa, ki je bila od 70- do 560-krat manjša od prisotnosti virusa, če v naši neposredni okolici bolna oseba kihne.

Čeprav so po svetu v številnih državah že opustili obvezno nošenje mask, se na Kitajskem še vedno držijo strogih ukrepov. Velik delež prebivalstva je namreč nošenje mask nadaljeval tudi zatem, ko uradna priporočila tega niso več zapovedovala.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!