Madžarska do jeseni podaljšala izredne razmere

Koronavirus 19. Maj 202115:06 > 16:31 0 komentarjev
Viktor Orban
Francisco Seco/Pool via Reuters

Madžarski parlament je v torek zaradi epidemije covida-19 izglasoval podaljšanje izrednih razmer v državi do jeseni.

To madžarski vladi omogoča, da samostojno uveljavlja ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, za katere bi morala v običajnih okoliščinah pridobiti odobritev parlamenta.

Desna, nacionalistična madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je ukrep utemeljila z navedbo, da bo to zagotovilo, da veljavni predpisi ne bi postali neveljavni po izteku trenutnega izrednega stanja 22. maja.

Opozicija vladi očita, da zlorablja izredne razmere

Madžarska opozicija je vladi očitala, da izredne razmere, ki jih je sprejela zaradi epidemije, zlorablja za predpise, ki nimajo nič skupnega z bojem proti novemu koronavirusu. Kritiki Orbanu očitajo tudi, da je zlorabljal pooblastila z naslova izrednih razmer tako, da je dopustil razmah korupcije in odpravil avtonomijo univerz na Madžarskem.

Na Madžarskem so izredne razmere za 15 dni uvedli v začetku novembra lani, nato so jih dvakrat podaljšali.

Na Madžarskem trenutno beležijo upad števila novih okužb z novim koronavirusom, a je dvotedenska incidenca – število novih okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh – nedavno bila najvišja v EU, in sicer 193,66 primera.

Na Madžarskem z okoli deset milijoni prebivalci so doslej cepili približno 5,7 milijona ljudi, od tega je 2,7 milijona prejelo že drugi odmerek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!