Kaj se zgodi, če se med dopustom okužite s koronavirusom?

Koronavirus 14. Avg 202219:04 > 15. Avg 2022 13:03 5 komentarjev
dopust koronavirus maska
Profimedia

Lani poleti so se pred mejnimi prehodi vile dolge kolone čakajočih, ker so policisti poleg osebnih dokumentov pregledovali tudi potrdila o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Marsikdo pa je pred vrnitvijo domov na dopustniški destinaciji mrzlično iskal testirno mesto. Letos je vse drugače - na meji pri vstopu v Slovenijo vas nihče ne bo vprašal po zdravstvenem stanju. Toda okužba v tujini lahko kljub temu zaplete pot domov. Če potujete v skupini prek turistične agencije in med potovanjem ugotovite, da ste okuženi, boste ostali v tujini in domov ne boste mogli potovati z ostalimi potniki.

Našo bralko je koronavirus ujel med dopustovanjem v Bosni in Hercegovini. “Ker sem se slabo počutila, sem v lekarni kupila test, ki je pokazal dve črtici, da sem torej okužena. Nato sem opravila še test v zdravstvenem domu, ki je bil prav tako pozitiven, niso pa mi dali nobenih navodil o izolaciji oziroma omejitvah,” nam je povedala.

Osebnega zdravnika v Sloveniji je o tem obvestila, da ji je odobril bolniški dopust. Odgovorno se je odločila, da spremeni svoje načrte in še dober teden ostane na destinaciji ter se ne vrne v Slovenijo. “Počutila sem se slabotno, zato se mi ni zdelo pametno, da bi sedla za volan,” pravi.

Pri prehodu meje omejitev pri vstopu v Slovenijo ni. Tako na meji od vas ne bo nihče zahteval potrdila in domov lahko iz sosednjih držav pridete, tudi če ste okuženi. Vsekakor pa to ni priporočljivo in odgovorno o do tistih, ki bodo na poti z vami v stiku.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo, naj oseba, ki je znano okužena, ostane v samoizolaciji in naj torej ne potuje. “Če se kdo znano okuži na poti, je vračanje v Slovenijo odvisno od prevoznega sredstva in zahtev o izkazovanju statusa neokužene osebe strani prevoznikov v posameznih državah. Velja navodilo: če si bolan, ostani doma, ne glede na morebiten negativni test na SARS-CoV-2,” so zapisali.

Pozitiven hiter test
Profimedia

“Vsak, ki potuje, mora ravnati odgovorno do sebe in drugih,” pravijo na zunanjem ministrstvu. “Potrebno je upoštevati nacionalna pravila (osamitev, karantena, testiranje …) tranzitnih in ciljnih držav, kjer se ureditve razlikujejo.”

Medtem ko v državah Evropske unije omejitev ni, to ne velja za nekatere druge priljubljene destinacije, med njimi so denimo Maroko, Tunizija in Združeni arabski emirati. Ponekod potrebujete, ne glede na to, ali ste bili cepljeni, negativen PCR-test, izpolniti pa morate tudi dokumentacijo o svojem zdravstvenem stanju in preteklih potovanjih.

Kje dobite informacije, kaj velja v kateri državi?

Dobite jih na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, kjer je objavljena tabela s povezavami informacije o tem, kakšni covid ukrepi veljajo v posameznih državah. 

Omejitve veljajo tudi znotraj držav. “Omejitve so predvsem na področju javnega prevoza in gibanja oseb v javnih prostorih. Nekatere države strogo uveljavljajo pravila, ki so jih sprejela v primerih okuženih oseb. Kršitve so lahko podvržene denarnemu ali drugim oblikam kaznovanja,” opozarjajo na zunanjem ministrstvu. V zadnjem času sicer ne beležijo zaprosil za pomoč slovenskim državljanom, ki so zaradi okužbe ostali v tujini.

Maske na letalih

Ne glede na vstopne pogoje po državah pa ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa ponekod veljajo na letališčih in letalih. Pri Fraportu, ki upravlja brniško letališče, v skladu s priporočili stroke od konca julija v potniškem terminalu priporočajo nošenje zaščitnih mask.

“Letalski prevozniki sprejemajo svoje preventivne ukrepe, zato se velja pred potovanjem o teh pozanimati na njihovih spletnih straneh,” priporočajo. “Kar nekaj jih trenutno na krovu letala zahteva nošenje zaščitnih mask.”

O tem, kateri ukrepi veljajo po državah, se je mogoče pozanimati tudi prek interaktivnega zemljevida Mednarodnega združenja za zračni transport (IATA).

“Ker se pogoji lahko spremenijo zelo hitro, potnikom priporočamo, da se o ukrepih pozanimajo tik pred potovanjem,” še svetujejo pri Fraportu.

letalo maske korona potovanje
Profimedia

Turistične agencije: Okuženi ostanejo v tujini

Kaj pa se zgodi, če se okuži ali zboli nekdo od potnikov v skupini turistične agencije? “Potrjeno pozitivnega potnika žal ne moremo sprejeti na prevoz domov, saj bi s tem ogrožali ostale na letalu ali avtobusu. V takem primeru nudimo pomoč pri organizaciji nadomestnega prevoza za kasnejši povratek,” pojasnjujejo v agenciji Relax.

“Za čas karantene na destinaciji nudimo asistenco, če potnik potrebuje pomoč pri organizaciji namestitve ali kaj podobnega.” Enako pravijo pri Kompasu – okuženi do preteka izolacije ostanejo na destinaciji.

Protokoli po državah so različni. Medtem ko je lani ponekod veljalo, da so hoteli v primerih okužb dožni nuditi namestitve, je treba letos podaljšanje bivanja oziroma namestitev v novem hotelu ponovno organizirati in plačati.

Ker podaljšanje dopusta pomeni stroške, agencije potnikom priporočajo, naj sklenejo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki vključuje tudi primer obolelosti za covidom.

hotel
Profimedia

Na Kompasu pojasnjujejo, da to zavarovanje krije stroške zdravstvene oskrbe, ki je enaka, tudi če potrebujejo pomoč zaradi drugih zdravstvenih težav (pregled pri zdravniku, zdravila, hospitalizacija), poleg tega pa še stroške testa, ki ga naroči zdravnik, ne glede na rezultat.

“Preventivni testi na letališču ob povratku domov ne glede na rezultat niso kriti, saj potnik že pred potovanjem v tujino ve, da ga bo moral opraviti,” pojasnjujejo. “So pa pokriti vsi nadaljnji stroški v primeru pozitivnega testa: stroški karantene/samoizolacije (za zavarovanca, ki je pozitiven na test, pa tudi  za njegove družinske člane ali sopotnika, če jim je bila odrejena samoizolacija in imajo to zavarovanje).”

Zavarovanje krije stroške podaljšane nastavitve, a maksimalno do 150 evrov noč za 2 osebi, do dneva, ki je bil določen na karantenski odločbi ali do dneva, ko zavarovanec prejme negativen test – kar od tega se zgodi prej. Kriti so tudi stroški poznejše vrnitve v domovino. V zadnjem času so sicer letalske vozovnice pogosto fleksibilne, v tem primeru je možno let prestaviti brezplačno, še pojasnjujejo v turističnih agencijah. 

“Na destinaciji gostu nudimo vso potrebno pomoč: urejanje administracije, urejanje namestitve za čas karantene, usklajevanje s hoteli, prinašanje hrane do sobe, urejanje povratka domov,” pojasnjujejo pri Relaxu.

Kaj pa, če zbolite pred odhodom v tujino? “Ob rezervaciji strankam ponudimo zavarovanje rizika odpovedi potovanj, ki ga tržimo prek ene izmed slovenskih zavarovalnic, pravijo v Kompasu. “To krije stroške odpovedi v primeru, če stranka zboli za covidom-19 pred odhodom na potovanje ali počitnice.”

Pri Relaxu je mogoče riziko uveljavljati do 24 ur pred odhodom. “Pri aranžmajih v naši organizaciji dobi stranka v tem primeru povrnjen vplačan denar, zadržimo le 5 odstotkov rizika. V primerih, ko posredujemo za druge organizatorje, pa nudimo zavarovanje za odpoved od zavarovalnic,” so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.