MZ: Vsak nakup hitrih testov preko nepooblaščenih prodajalcev ogroža zdravje

Koronavirus 09. Nov 202112:24 > 12:29 1 komentar
Hitri test
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po več opažanjih, da posamezniki na različnih spletnih portalih nepooblaščeno prodajajo hitre teste za samotestiranje na okužbo s koronavirusom, je ministrstvo za zdravje opozorilo, da je nakup testov varen samo pri pooblaščenih prodajalcih. "Vsak nakup preko nepooblaščenih prodajalcev je veliko tveganje za nakup ponarejenih testov, katerih napačni rezultati lahko ogrozijo zdravje mnogih prebivalcev Slovenije," so zapisali.

Kot smo poročali prejšnji teden, so se na različnih spletnih portalih začeli pojavljati oglasi, v katerih posamezniki prodajajo hitre teste za samotestiranje, ki so na voljo v lekarnah in se uporabljajo tudi za brezplačno testiranje šolarjev, dijakov in študentov na koronavirus. Ob tem se je postavljalo vprašanje, ali starši (pre)prodajajo hitre teste, ki so jih brez plačila v lekarnah prevzeli za svoje otroke.

Kot smo poročali prejšnji teden, so v Lekarni Ljubljana denimo izdali nekaj več kot 337 tisoč brezplačnih hitrih testov, v Lekarnah Maribor nekaj več kot 182 tisoč, v Obalnih lekarnah Koper 50 tisoč, v Gorenjskih lekarnah nekaj manj kot 67 tisoč in v Kraških lekarnah nekaj manj kot 19 tisoč hitrih testov.

Prodajalci, s katerimi smo prejšnji teden stopili v stik, niso želeli razkriti, ali so bili testi, ki jih prodajajo, namenjeni njihovim otrokom. Na vprašanje, kje so jih kupili, so večinoma dejali: v lekarni. Cene za hitri test so se gibale med dvema in tremi evri. Za primerjavo, v lekarni je preračunano en test vreden 3,2 evra.

Po teste le v pooblaščene prodajalne

Povezano z nepooblaščeno prodajo testov na različnih spletnih portalih je ministrstvo za zdravje danes opozarilo, da je nakup testov varen samo pri pooblaščenih prodajalcih testov. Le ti namreč prodajajo preverjene in registrirane teste.

Po oceni ministrstva je v vsaki družbi velika večina državljanov, ki spoštujejo načela korektnosti in poštenosti. Vedno pa se na žalost najdejo posamezniki, ki se želijo na račun družbe okoristiti predvsem osebno, so v odzivu na preprodajo testov za samotestiranje zapisali. “Vsak nakup preko nepooblaščenih prodajalcev je veliko tveganje za nakup ponarejenih testov, katerih napačni rezultati lahko ogrozijo zdravje mnogih prebivalcev Slovenije. Zato ministrstvo za zdravje poziva vse, da se teste dvigne samo v pooblaščenih prodajalnah,” so navedli.

Do nedavnega, ko je bilo priporočeno samotestiranje dvakrat na teden, so bili šolarji upravičeni do desetih testov na pet tednov. Vlada pa je konec minulega tedna sprejela strožje ukrepe za zamejitev širjenja covida-19, s katerimi je med drugim določila, da bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov in bo obvezno. Učencem, dijakom in študentom bo tako pripadalo od 15. novembra pripadalo 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec, ki jih prevzamejo v lekarni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje