Preprodaja brezplačnih testov za šolarje po spletu?

Slovenija 04. Nov 202113:25 > 15:06 0 komentarjev
Testi
N1

Na spletu je objavljenih več oglasov, v katerih posamezniki prodajajo hitre teste za samotestiranje. So enaki, kot jih uporabljajo učenci, dijaki in študenti za samotestiranje. Želijo z brezplačnimi testi nekateri zaslužiti?

Epidemija covida-19 se po počitnicah še dodatno zaostruje. Veča se tako število dnevno potrjenih okužb kot zasedenost postelj v bolnišnicah.

Ta teden, po koncu šolskih počitnic, so za šolarje začeli veljati tudi spremenjeni pogoji za samotestiranje. V neobvezno testiranje so zdaj vključeni vsi osnovnošolci, torej od prvega razreda. Ob tem se je za vse (šolarje, dijake in študente) povečala pogostost samotestiranja, in sicer na dvakrat tedensko (v ponedeljek in sredo).

Kdo je upravičen do samotestiranja v šolstvu?

Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, po novem pa priporočilo velja za učence vseh razredov. Prav tako je še naprej prostovoljno testiranje za dijake, za študente pa je samotestiranje obvezno, če ne izpolnjujejo pogoja P (preboleli) ali C (cepljeni).

Na spletu več oglasov za hitre teste

Od novembra se je s prenovljenim odlokom število upravičencev za hitro testiranje povzpelo na približno 220 tisoč, lekarne po Sloveniji pa ta teden opažajo večji naval. Ponekod je zaloga tudi pošla.

Hitre teste je mogoče dvigniti z zdravstveno kartico upravičenca, vsak pa je upravičen do deset hitrih testov na pet tednov. Testi so brezplačni, stroške krije proračun.

Na spletnih portalih je v zadnjem obdobju zaslediti več oglasov, v katerih posamezniki prodajajo hitre teste, ki so na voljo v lekarnah in se tudi uporabljajo za brezplačno testiranje šolarjev, dijakov in študentov. Postavlja se vprašanje, ali starši (pre)prodajajo hitre teste, ki so jih prevzeli za svoje otroke.

Prodajalci, s katerimi smo stopili v stik, niso želeli razkriti, ali so bili testi, ki jih prodajajo, namenjeni njihovim otrokom. Na vprašanje, kje so jih kupili, so večinoma dejali: v lekarni. Eden od prodajalcev nam je povedal še, da lahko dobi še več testov, če jih potrebujemo. Cene za hitri test so se gibale med dvema in tremi evri. Za primerjavo, v lekarni je preračunano en test vreden 3,2 evra.

Samotestiranje
Profimedia

Upravičenci dobijo račun z vrednostjo nič evrov

Upravičenci v lekarni ob dvigu hitrih testov za samotestiranje dobijo račun, na katerem so navedeni znamka hitrih testov, količina in vrednost, na dnu računa, kjer je polje za plačilo, pa je vrednost 0 evrov.

Lekarne so do začetka tega tedna ministrstvu za zdravje izstavile za nekaj več kot tri milijone evrov računov, povezanih s hitrimi testi za samotestiranje v šolstvu, plačila ministrstva pa zamujajo.

V Lekarni Ljubljana so denimo izdali nekaj več kot 337 tisoč brezplačnih hitrih testov, v Lekarnah Maribor nekaj več kot 182 tisoč, v Obalnih lekarnah Koper 50 tisoč, v Gorenjskih lekarnah nekaj manj kot 67 tisoč in v Kraških lekarnah nekaj manj kot 19 tisoč hitrih testov.

Račun hitri testi
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!