Na Hrvaškem za 1000 kun kupil ponarejeno covidno potrdilo

Koronavirus 28. Nov 202117:48 > 17:55
PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

Na Hrvaškem te dni odmeva zgodba treh moških, ki so spregovorili za hrvaški časnik Jutarnji list ter predstavili svoje zgodbe o tem, kako enostavno se je dokopati do lažnega covidnega potrdila. Dva sta tik pred nakupom potrdila s kriminalnim dejanjem odnehala, tretjemu pa je nakup uspel in je za ponarejeno covidno potrdilo odštel tisoč hrvaških kun.

Trije moški srednjih let so za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnili, kako so se z medicinskim osebjem v dveh zdravniških ordinacijah, v Zagrebu in Karlovcu, dogovorili za lažno cepljenje. Tako so se dokopali tudi do lažnih covidnih potrdil.

Na Hrvaškem lahko trenutno do covidnega potrdila dostopajo samo državljani, ki so polno cepljeni, so covid-19 preboleli ter osebe, ki imajo negativen PCR ali hitri antigenski test. Tako kot pri nas pa tudi pri naših južnih sosedih ostaja še ena skupina ljudi – posamezniki, ki koronavirusne bolezni niso preboleli, se proti covidu-19 niso cepili ter ne želijo izgubljati časa s testiranjem. Gre za skupino ljudi, ki si covidna potrdila enostavno kupi.

Na Hrvaškem je tako te dni javnost presenetila zgodba treh moških, ki so spregovorili za Jutarnji list. Moški, stari med 35 in 50 let, so predstavili vsak svojo zgodbo. Eden se je v zameno za 1000 kun (dobrih 132 evrov) dokopal do ponarejenega covidnega potrdila. Drugi se je z enako namero odpravil v zdravniško ordinacijo, a ga je med plačevanjem zdravniku zmotila medicinska sestra, zato je tik pred nakupom potrdila s kaznivim dejanjem prenehal. Tretji moški pa se je premislil še pred odhodom v ordinacijo, a je bil za nakup potrdila že dogovorjen.

Belgija, koronavirus, covid-19
PROFIMEDIA

Verjetno ni županije brez ordinacije, ki izdaja ponarejena potrdila

Covidna potrdila lahko na Hrvaškem, tako kot v Sloveniji, izda le ustrezni zdravstveni delavec. V primeru izdaje lažnega covidnega potrdila tako zagreši kaznivo dejanje ponarejanja listin in zlorabe položaja ter pooblastil. Po poročanju hrvaškega portala Index hrvaške oblasti ne morejo oceniti v kolikšnem obsegu se vršijo tovrstne zlorabe pooblastil, vendar pristojni menijo, da verjetno ni hrvaške županije, kjer ne bi bilo vsaj ene ordinacije, ki izdaja lažna covidna potrdila.

Hrvaška policija je od začetka pandemije, natančneje, od 16. novembra, odkar so v veljavi covidna potrdila, razkrinkala eno veliko kriminalno mrežo ponarejevalcev covidnih potrdil. V mrežo je bila vključena medicinska sestra, ki je bila pooblaščena za vnos podatkov cepljenih oseb v informacijski sistem ter je za dve osebi vnesla neresnične podatke. Iz podatkov, ki jih je vnesla medicinska sestra, je bilo moč razbrati, da sta bili osebi cepljeni avgusta, a se je kasneje med kriminalistično preiskavo izkazalo, da osebi nista prejeli nobenega odmerka cepiva.

Kot še poroča hrvaški Index, na terenu stvari delujejo precej enostavno. V zdravniških ordinacijah zdravstveni delavci namreč izvajajo lažna cepljenja, kjer je potek postopka soroden pravemu cepljenju. Razlika je le v tem, da zdravstveni delavec cepivo injicira v prazno. Tovrstne prevare so tako praktično nedokazljive, storilce in lažno cepljene posameznike pa je nadvse težko izslediti.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje