Kdaj se bo začelo cepljenje otrok proti covidu-19?

Koronavirus 01. Dec 202111:37 > 20:20 1 komentar
Pokorn
Žiga Živulović jr./BOBO

Letošnjo jesen šole in vrtci ostajajo odprti, covid-19 pa se širi tudi med otroki. Evropska agencija za zdravila je pretekli teden priporočila cepljenje otrok med petim in 11. letom starosti, strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn pa upa, da bodo cepljenje otrok na njihovi kliniki začeli prihodnji teden. Po njegovih besedah je cepljenje še posebej priporočljivo za otroke z bolezenskimi stanji, kot so srčne napake, nevrološka stanja in izrazito prekomerna telesno teža. Na NIJZ pa pravijo, da bodo prilagojeni odmerki Pfizerjevega cepiva v Slovenijo predvidoma prispeli 20. decembra.

Podobno kot druga virusna obolenja se covid-19 letošnjo jesen širi tudi med otroško populacijo. Medtem ko so med lanskim septembrom in decembrom med otroki potrdili približno 4.000 okužb, so do konca letošnjega novembra potrdili več kot 30.000 okužb, je povedal strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn. Po njegovih besedah je to posledica odprtih šol in vrtcev.

Po Pokornovih besedah se je po določenih starostnih skupinah prekužila več kot desetina otrok. Doslej so na Pediatrični kliniki zdravili več kot 80 otrok s covidom-19, na Infekcijski kliniki je bilo hospitaliziranih otrok še več. “V enoti intenzivne nege smo zdravili osem otrok s potrjeno okužbo,” je povedal Pokorn in opozoril, da lahko covid-19 tudi otroke resno življenjsko ogrozi. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo tudi nekaj novorojenčkov, ki so se rodili okuženim materam.

Pediatrična stroka za cepljenje otrok

Pokorn je spregovoril tudi o cepljenju otrok proti covidu-19. Evropska agencija za zdravila (Ema) je minuli teden priporočila cepljenje otrok med petim in 11. letom s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech. Priporočila je cepljenje s tretjino odmerka, kot ga prejmejo osebe, starejše od 12 let, saj je imunski odziv po tolikšnem odmerku primerljiv z odzivom pri mladih odraslih. Po Pokornovih besedah se je izkazalo, da je po cepljenju v starostni skupini od pet do 11 let manj stranskih učinkov, kot so bolečine v mišicah in utrujenost, kot v starostni skupini od 12 do 15 let.

Glede na izsledke študij pediatrična stroka, tako Pokorn, cepljenje priporoča. Kot je povedal, je cepljenje še posebej priporočljivo za otroke, ki že imajo določena bolezenska stanja, denimo srčne napake, nevrološka stanja in izrazito prekomerno telesno težo. Cepljenje je smiselno tudi zato, da se otrokom zagotovi normalno opravljanje šolskih in obšolskih dejavnosti, saj bo možnost okužbe in prenosa okužbe pri cepljenih otrocih manjša. Pokorn upa, da bodo na Pediatrični kliniki začeli cepiti prihodnji teden.

Prve otroke bodo, če bo prijav dovolj, cepili prihodnjo sredo ali četrtek. Cepivo proti covidu-19 za otroke bodo odmerjali farmacevti pediatrične klinike, saj je cepivo za starostno skupino otrok od 5 do 11 let enako kot cepivo za odrasle, le odmerek je manjši in manj koncentriran, so v UKC Ljubljana pojasnili za Kanal A.

Posebnih otroških odmerkov namreč do prihodnjega tedna še ne bo v Sloveniji. Na NIJZ so za STA pojasnili, da bodo prilagojeni odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19, ki bodo namenjeni cepljenju otrok, v Slovenijo predvidoma prispeli 20. decembra.

Priporočilo glede cepljenja otrok bo po napovedi zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja pred začetkom podala tudi združena pediatrična stroka v navezi s posvetovalno skupino za cepljenje pri NIJZ. Skupnega sestanka po informacijah STA na to temo še ni bilo, je pa predviden. (STA)

Cepljenje otrok v Italiji
Profimedia

Doslej zdravili 49 otrok z večorganskim vnetnim sindromom

Čeprav otroci okužbo s koronavirusom običajno prebolevajo v blagi obliki, je predstojnik službe za alergologijo in revmatologijo ter klinično imunologijo dr. Tadej Avčin spomnil na morebitne avtoimunske zaplete. Koronavirus povzroča dve skupini bolezenskih stanj, je pojasnil, to so akutne težave in avtoimunski zapleti, ki nastanejo po tem, ko virusa ni več v telesu. Medtem ko so akutne težave pri otrocih redke, saj imajo praviloma dober imunski odziv, se avtoimunski zapleti pojavijo pri enem na 100.000 otrok. Najpogostejši zaplet je večorganski vnetni sindrom.

Na Pediatrični kliniki so do zdaj zdravili 49 otrok s tem sindromom, najmlajši otrok je bil star štiri mesece in pol, najstarejši pa 18 let, je povedal Avčin. Prav tako je dejal, da je bil novembra vsak drugi otrok, ki je bil hospitaliziran po okužbi, aktivni športnik – to so bili torej v osnovi zdravi otroci.

Avčin je pojasnil, da otroci, ki zbolijo za večorganskim vnetnim sindromom, covida-19 ne prebolevajo asimptomatsko. Po okužbi imajo navadno vročino, ki je drugačna od vročine ob običajnih prehladih, četrti ali peti dan po okužbi pa se lahko pojavijo še drugi simptomi, kot so izpuščaj na koži, bolečine v trebuhu, driska.

Glavna medicinska sestra na oddelku intenzivne nege Pediatrične klinike Marinka Purkart je spregovorila o stiskah, ki nastanejo, ko starši otrok s covidom-19 ne morejo spremljati na zdravljenju v bolnišnici. Med otroki, ki so jih obravnavali na intenzivni negi, je bil tudi novorojenček, čigar mame so za čas zdravljenja po besedah Purkart postale kar medicinske sestre. Starši večinoma dobro prenesejo, da otroka ne morejo videti, so pa razmere po njenih besedah stresne tako za starše kot osebje.