“Tega, kar se dogaja s pljuči, še nisem videla”

Koronavirus 24. Nov 202112:23 > 14:40 0 komentarjev
Izjava UKC Ljubljana
N1

Zdravniki, ki delajo s covidnimi bolniki, se spoprijemajo s hudimi zdravstvenimi stanji. Medtem ko nekaterim ne morejo pomagati niti aparature, je ena od redkih možnosti tudi transplantacija pljuč. A kot opozarjajo zdravniki, je to zahteven postopek in vse prej kot primeren za vsakega bolnika.

Ker je širjenje covida-19 v razmahu, so še naprej polne slovenske bolnišnice, v katerih že tako sistemsko primanjkuje kadra. V bolnišnicah se zdravi 1.168 covidnih bolnikov, od tega 283 na enotah intenzivne nege. Zdravniki iz UKC Ljubljana Vojka Gorjup, Tomaž Štupnik, Matevž Harlander in Matjaž Turel so opisali svoje izkušnje pri delu s covidnimi bolniki.

Pljuča “dobesedno razpadajo, pokajo”

“Po 40 letih dela, od tega 30 let v intenzivni enoti, nisem še srečala bolnikov s tako težkimi pljučnicami,” je povedala Gorjup. Na začetku pandemije ni pričakovala, da bo covid-19 povzročil toliko hudih stanj. A zdaj smo v četrtem valu in se vidi, da je hudo. “Tega, kar se dogaja s pljuči, še nisem videla,” je poudarila.

Bolnikom, ki morajo na ventilator, pove, da jih bodo uspavali, da bodo pljuča med zdravljenjem z ventilatorjem počivala, nato pa jih bodo prebudili, ko si bodo pljuča dovolj opomogla. A so scenariji, ki ne gredo po tej poti. “Pljuča dobesedno razpadajo, pokajo. Namesto da bi bili to majhni mehurčki, nastanejo velike bule,” je opisala Gorjup. Dodatno je hujše poteke covida-19 mogoče zdraviti tudi z zunajtelesnim obtokom, ki poleg ventilatorja predstavlja še dodatno pomoč. Včasih pa tudi to zdravljenje ni uspešno.

Zdravnica je prav tako opisala eno od dilem, s katero so se na oddelku soočili danes. “Odločati smo se morali o mladi ženski v 26. tednu nosečnosti. Priklopili smo jo na aparat. Postavljeni smo bili pred dilemo, ali narediti carski rez in s tem tvegati, da otrok ne bo preživel. V tem primeru smo se odločili, da bomo skušali rešiti oba,” je povedala Gorjup. “Vsak dan imamo dileme, imamo težave,” je povzela.

Strogi kriteriji: novih pljuč ne more dobiti vsak

V UKC Ljubljana so doslej presadili pet pljuč pri covidnih bolnikih, je povedal Štupnik. Letos so sicer presadili 12 pljuč. “Lahko si privoščimo, da presajamo tudi nekatera pljuča covidnih bolnikov, darovalcev je v Sloveniji dovolj,” je dejal, a opozoril, da prav vsak, ki mu pljuča odpovedo, novih ne more dobiti. Kriteriji zanje so zelo strogi: možnosti uspeha morajo biti dobre, drugi organi morajo delovati, teža bolnika ne sme biti prevelika, prav tako morajo pljuča v celoti odpovedati.

“Sama transplantacija je, kot včasih povem, en odstotek celotnega zdravljenja. To je zahtevno in naporno zdravljenje. Tako zdravljenje in rehabilitacijo zmorejo le mlajši bolniki, ki so bili prej v dobri formi,” je povedal Štupnik. Okrevanje covidnih bolnikov je daljše kot pri drugih. Nazadnje so pljuča presadili pred dvema tednoma, in sicer ženski po porodu, ki je zbolela za hudo obliko covida-19.

Da je presaditev pljuč metoda zdravljenja, ki je “rezervirana za izbrane bolnike, ki s tem nekaj pridobijo”, je povedal tudi Harlander. Kot je izpostavil, se med epidemijo na ta način ne morejo zdraviti vsi, ki so jim odpovedala pljuča. Prav tako po njegovih besedah oseba s transplantiranimi pljuči ne more biti več popolnoma zdrava. Vse življenje je treba jemati zdravila, prav tako lahko pride do zavrnitve in odpovedi pljuč, je opozoril.

Je pa, tako Turel, med epidemijo tudi razlog za optimizem. Analize kažejo, da se bolnikom, ki jih spremljajo po covidu-19, stanje izboljša. Ob tem je opozoril, da je covid-19 bolezen, ki prizadene celo telo, in da mišice lahko potrebujejo mesece, da si opomorejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!