Novi ukrepi, ki se jih morate od danes držati

Koronavirus 08. Nov 202105:45 > 08:23 3 komentarji
N1 STUDIO: PCT pogoj
Žiga Živulovič jr./BOBO

Z današnjim dnem so začeli veljati strožji ukrepi glede izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), nošenja mask, javnega zbiranja, odpiralnega časa gostinskih lokalov. Naslednji ponedeljek, 15. novembra, pa se spreminjajo tudi pravila o režimu samotestiranja za šolarje in dijake, ki bo zdaj obvezno.

Z današnjim dnem začnejo veljati naslednji ukrepi:

– POGOJ PCT: Izpolnjen je, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje. Starost oseb, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se zniža s 15 na 12 let.

– MASKE: Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene.

– ŠOLE: Maske so med poukom obvezne za vse učence od 6. leta, dijake, študente in zaposlene. Obvezna je kirurška maska ali maska tipa FFP2, maske iz blaga niso več dovoljene. Izjeme, ko maska ni potrebna, najdete tukaj.

GOSTINSKI LOKALI: Za vstop v lokal je obvezno izpolnjevanje PCT. Strežba je mogoča le sedečim gostom, in sicer med 5. in 22. uro. Določeno je največje število oseb v lokalu. Obratovanje gostinskih lokalov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program (diskoteke, nočni klubi), ni dovoljeno.

TRGOVINE: Trgovine morajo za vsakega obiskovalca zagotoviti najmanj deset kvadratnih metrov površin, ob vhodu v trgovino pa mora pisati, koliko ljudi je lahko naenkrat v trgovini.

ZBIRANJE LJUDI: Zbiranje je dovoljeno le, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Začasno so prepovedane vse javne prireditve, javni shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti.

JAVNE KULTURNE PRIREDITVE: Dovoljene so le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask. Med uporabniki mora biti eno sedišče prosto. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT.

JAVNE ŠPORTNE PRIREDITVE: Dovoljene so le na prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask. Med uporabniki mora biti eno sedišče prosto. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT.

VERSKI OBREDI: Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT, uporabljati zaščitne maske in vzdrževati medsebojno razdaljo 1,5 metra.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati:

– osebam, ki so mlajše od 12 let,
– uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu-19, gripi ali testiranje na novi koronavirus,
– v primeru nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, pod pogojem, da je na osebo zagotovljenih najmanj deset kvadratnih metrov površine.

V ponedeljek, 15. novembra, začnejo veljati naslednji ukrepi:

OBVEZNO SAMOTESTIRANJE V ŠOLI: Samotestiranje bo obvezno za vse učence osnovne šole in dijake, opravlja se v šoli, in sicer trikrat tedensko. Samotestiranja ne bo treba izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT, in še nekaterim skupinam (več informacij najdete tukaj). Učencem, dijakom in študentom od 15. novembra pripada mesečno 15 testov HAG za samotestiranje.