Omikron v Ljubljani, na Gorenjskem in Primorskem

Koronavirus 20. Dec 202116:21 > 16:371 komentar
Delite:
Praznična Ljubljana gneča epidemija
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Različica omikron se širi tudi po Sloveniji. Potem ko so mikrobiologi prejšnji teden našteli deset primerov, so jih zdaj potrdili še dodatnih osem. Ker ne pregledajo vseh vzorcev, je primerov zagotovo že več. Poleg območja Ljubljane, od koder so bili prvi primeri, so zdaj omikron našli tudi v vzorcih iz Gorenjske in Primorske.

Potem ko okužbe potrdijo s PCR-testi, del teh vzorcev za nazaj pregledajo tudi v dveh laboratorijih: na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) v Ljubljani ter v Nacionalnem laboratoriju za okolje zdravje in hrano (NLZOH) v Mariboru. Tako ugotovijo, katere različice koronavirusa se širijo po državi.

Prejšnji teden so v laboratoriju IMI potrdili prvih deset primerov omikrona. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov, zaznali pa so tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov, vse na območju Ljubljane.

Iz laboratorija NLZOH so danes sporočili, da so različico omikron potrdili pri osmih ljudeh. Ena okužba je iz osrednjeslovenske, tri gorenjske in štiri iz obalno-kraške statistične regije.

Omikron
Foto : NLZOH

Ko v obeh slovenskih laboratorijih iščejo prisotnost različic koronavirusa, ne preverjajo vseh vzorcev okuženih. V rednem postopku pregledajo okrog deset odstotkov pozitivnih na PCR-testih, dodatno pa še vse, za katere epidemiologi ugotovijo, da obstaja tveganje, da so okuženi z določeno različico, v tem primeru omikronom. Primerov je po državo tako zagotovo že več.

Kako nevarna je različica omikron, za zdaj še ni povsem jasno. Epidemiologi vedo, da je še veliko bolj nalezljiva od delte in da pred njo niso varni niti preboleli in cepljeni. Možnost, da ponovno zbolijo preboleli, je pri omikronu petkrat večja kot pri prejšnjih različicah. Cepljeni z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca proti okužbi z omikronom sploh niso zaščiteni, cepljeni z mRNK (Pfizer, Moderna) cepivoma pa zgolj okrog 30-odstotno.

Vsem, ki nočejo zboleti, zato stroka priporoča poživitveni odmerek. V teh dneh se lahko brez naročanja cepite po vsej državi, cepljenje poteka tudi ponoči.

Omikron se širi po Otoku

Potem ko je svojo pot začel na jugu Afrike, se je omikron že razširil v več kot 90 držav. V Evropi se kljub visoki precepljenosti najhitreje širi na Danskem in Norveškem ter v Združenem kraljestvu.

Da omikron res divja kot tornado, kažejo podatki z Otoka, kjer so skupno v zadnjih tednih potrdili 37.101 primer, samo včeraj pa 12.133. Žal se je izkazalo tudi, da pri omikronu ne gre zgolj za prehlad, kot so upali nekateri. Po zadnjih podatkih britanskih zdravstvenih oblasti je število umrlih po okužbi z omikronom naraslo na 12, število hospitalizacij bolnikov, ki so potrjeno ali domnevno okuženi z novo različico, pa je 104. Njihova svetovalna skupina Sage ob tem opozarja, da je število okužb in hospitalizacij bolnikov zelo verjetno še veliko večje, saj pri vseh okuženih ne izvedejo preiskave, s katero bi ugotovili, za katero različico gre.

Namestnik britanskega premierja Dominic Raab je povedal, da zato dodatnega zaostrovanja ukrepov že pred božičem ne more izključiti. Raab je dejal, da podatke še vedno analizirajo. Dodal je, da je država letos zagotovo v “boljšem položaju”, ko gre za možnost preživljanja božičnih praznikov skupaj z bližnjimi, vendar pa vseeno ne more dati nobenih trdnih zagotovil, da bo še naprej tako. Ljudem je medtem svetoval, naj bodo v prihodnjih dneh skrajno previdni.

Komentari

Vaš komentar