Strokovna skupina vladi predlagala širšo uveljavitev pogoja PC

Koronavirus 25. Sep. 202119:102 komentarja
Delite:
Mateja Logar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po poročanju Radia Slovenija je strokovna svetovalna skupina za covid-19 vladi predlagala širšo uveljavitev pogoja PC, saj testiranje po besedah vodje svetovalne skupine Mateje Logar ni dovolj učinkovito.

Kot je za Radio Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, je “testiranje samo neka možnost, da prepoznavamo ljudi, ki so okuženi, nič pa ne prispeva k temu, da se ti ljudje ne bi okužili, da ne bi zboleli in širili okužbe naprej”. Zato v svetovalni skupini poudarjajo, da je cepljenje tisto, ki vpliva na širjenje samega virusa, vladi pa so predlagali širšo uveljavitev pogoja PC.

Poročali smo že o tem, da je strokovna skupina uvedbo pogoja PC predlagala za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. To predstavlja približno 150 intenzivnih postelj. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bodo predlogu svetovalne skupine, če bo treba, tudi sledili.

V Sloveniji se je v zadnjih dneh zmanjšalo število aktivnih okužb in sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, pa tudi 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev, a kot je opozorila Logar, tega še ni mogoče pripisati cepljenju. Interes za cepljenje se je po uvedbi pogoja PCT za skoraj vse dejavnosti in storitve v državi sicer povečal.

Po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 na trenutno situacijo vpliva tudi sončno vreme, saj smo več časa zunaj in se manj zadržujemo v zaprtih prostorih, tudi ona pa je izpostavila pogoj PCT. Tisti, ki so okuženi, se tako prej prepoznajo in se zaradi tega ne zadržujejo v prostorih, kjer bi to okužbo lahko širili, je še pojasnila za Radio Slovenija.

V petek so sicer ob 5.534 PCR testih potrdili 1.005 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnici se skupno zdravi 381 oseb s covidom-19, od tega 102 na intenzivni negi. Najmlajši hospitalizirani na navadnem covid oddelku ima 24 let, na intenzivni negi pa 27 let. Umrlo je še pet covidnih bolnikov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.113.778 ljudi oziroma 53 odstotkov, z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 987.512 oseb oziroma 47 odstotkov celotne populacije.

Komentari

Vaš komentar