Zdaj tudi v gostinstvu pričakujejo omilitev pogoja PCT

Gospodarstvo 18. Avg 202116:23 > 16:51 1 komentar
Natakarica z masko
Bobo

V obrtno podjetniški zbornici pozdravljajo predlog ministra za zdravje Janeza Poklukarja, da bo za delo v vzgoji in izobraževanju dovolj samotestiranje. V gospodarstvu namreč pričakujejo, da bo zanje veljalo isto.

Minister za zdravje Janez Poklukar bo vladi predlagal, da bi namesto obveznega testiranja za necepljene učitelje in vzgojitelje uvedli samotestiranje. V dejavnostih, kjer je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) že obvezen ali je predviden, so to novico pozdravili z odobravanjem. “Če bo tako za šole, mora biti tudi za vse ostale,” pravi predsednik obrtne zbornice Branko Meh.

Enako se je odzval Blaž Car, ki na obrtni zbornici predseduje sekciji za gostinstvo in turizem. “Delodajalci nismo policija, da bomo tako strogo preverjali svoje zaposlene,” je dodal Meh. Drugi predstavniki delodajalcev, s katerimi smo govorili, Poklukarjevega predloga niso želel komentirati. Nekateri so rekli, da ga ne poznajo, drugi pa, da se ne želijo vtikati v odnose med vlado in sindikati javnega sektorja.

“Ali enim zaupamo manj kot drugim?”

Je pa predsednica zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour dejala, da tudi sama pričakuje, da bo v gospodarstvu enako kot v šolstvu. Al Mansour je tudi ravnateljica srednje in poklicne srednje šole Bežigrad, v sklopu katere deluje tudi šola vožnje. “Ni razloga, da morajo inštruktorji vožnje vsakih 48 ur na testiranje, medtem ko bi se profesorji in dijaki testirali sami doma. Ali enim zaupamo manj kot drugim,” se sprašuje.

Po neuradnih informacijah na ministrstvu za gospodarstvu ne razmišljajo o tem, da bi tudi v zasebnem sektorju namesto obveznega testiranja na 48 oziroma 72 ur od zaposlenih zahtevali samotestiranje. Na včerajšnjem sestanku s predstavniki delodajalcev v gostinstvu in turizmu naj bi sicer državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc dejal, da na zahteve o omilitvi PCT pogoja lahko odgovori samo ministrstvo za zdravje, njegovih predstavnikov pa na sestanku ni bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje