V PKP 10 ni obveznega cepljenja

Koronavirus 27. Dec 202112:08 > 19:35 1 komentar
protest anticepilci
N1

Poslanci so danes obravnavali deseti protikoronski zakon. Med ukrepi, ki jih predvideva, ni obveznega cepljenja. Prvotna različica zakona je vzpostavljala podlago za "vladanje z odloki", a so poslanci nato sporne člene črtali. Pred parlamentom se je sicer zbrala skupina protestnikov, ki nasprotujejo vladi in z epidemijo povezanim ukrepom.

Poslanci so obravnavali predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, kot se uradno imenuje deseti protikoronski zakon. Kot je bilo predvideno, je bil predlog zakona sprejet, saj ga podpirajo poslanci koalicije in njej naklonjeni poslanci.

Na Trgu republike pred parlamentom se je zbrala skupina protestnikov, ki nasprotujejo vladi in z epidemijo povezanim ukrepom. Geslo protesta je “Skupaj za svobodo”. Nasprotujejo sprejetju PKP 10, saj pravijo, da ga “v hramu demokracije sprejemajo po hitrem postopku in brez javne razprave”. Dodajajo, da bodo s protestom izrazili “jasen odločen ne, saj gre za našo prihodnost in naše zdravje”. Trg republike je ograjen, protest pa spremljajo policisti, med njimi konjenica in posebna policijska enota. Protestniki so se z omenjenega trga odpravili na sprehod po Ljubljani in se ustavili tudi pred stavbo ustavnega sodišča. Nato so se spet vrnili pred DZ, kjer je nekaj časa vztrajala le še peščica, nato so se protestniki razšli.

V zakonu ni nobenega člena, ki bi predvideval obvezno cepljenje – to naj bi bil eden od razlogov, da so se danes pred parlamentom zbrali protestniki. Tudi predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju zapisal, da obveznega cepljenja v PKP 10 ni. Ob tem je dodal, da imamo v svoji zakonodaji podlago za uvedbo obveznega cepljenja že 25 let, saj jo predvideva zakon o nalezljivih boleznih. Če bi vlada želela uvesti obvezno cepljenje (za kar pa, za zdaj, ni političnega soglasja), bi to lahko storila z aktom ministrstva za zdravje, je še zapisal Janša.

Kaj uzakonja PKP 10?

Predlog zakona, ki je pred poslanci, med drugim predvideva:

  • enkraten solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 732 evrov in druge ranljive skupine (kmete brez pokojnin, invalide in vojne veterane);
  • mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov;
  • podaljšanje lanskih turističnih bonov do konca junija 2022;
  • zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63. plačni razred;
  • dodatek 500 evrov za novorojenčke, rojene do 30. 6. 2023;
  • odškodnine za hude posledice ali smrt po cepljenju proti covidu-19;
  • povračilo stroškov za hitre teste za delodajalce in samozaposlene;
  • neizkoriščeni letni dopust za 2020 bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, dopust za 2021 pa do konca leta 2022;
  • delno povračilo izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu, nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka za s. p., družbenike, delničarje, ki so poslovodje, ter kmete.

V petem poglavju (63.–67. člen) zakona je bila zapisana pravna podlaga za “vladanje z odloki” (ureditev zbiranja, opravljanja dela, uresničevanja verske svobode, prometa blaga ali izvajanja storitev). V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP so temu nasprotovali, saj da bi morala vlada pripraviti spremembe in dopolnitve Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) v delu, za katerega je ustavno sodišče ugotovilo, da ni v skladju z ustavo. Na odboru za finance pretekli četrtek so predlog opozicije podprli tudi poslanci koalicije, tako spornih členov ni več v PKP 10, o katerem poslanci razravljajo danes.

Več o tem, kaj predvideva deseti protikoronski zakon, si preberite v članku Deseti protikoronski paket: preverite, ali je v njem kaj za vas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje