Če se je okužil vaš otrok, pazite na simptome večorganskega vnetnega sindroma

Koronavirus 07. Feb 202210:42 > 14:24 0 komentarjev
večorganski vnetni sindrom simptomi
Profimedia

Otroci v primerjavi z odraslimi večinoma okužbo s koronavirusom prebolevajo v blažji obliki. Pri približno enem na tisoč otrok pa se po okužbi pojavi večorganski vnetni sindrom. To so otroci, ki imajo sicer zdrav, dobro delujoč imunski sistem. Na katere simptome morate biti pozorni pri otroku, ki je prebolel covid?

Otroci imajo v primerjavi z odraslimi v povprečju bistveno blažji potek okužbe s koronavirusom. Se pa, ravno obratno, v primerjavi z odraslimi, bistveno pogosteje pri njih pojavi prekomeren sistemski vnetni odziv, večorganski vnetni sindrom (angleško Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C). Več o tem v članku Otroški imunolog Tadej Avčin: Skrbi me nepredvidljivost virusa.

Spodaj odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o večorganskem vnetnem sindromu.

Kateri so simptomi večorganski vnetni sindroma?

Simptomi, ki jih navaja ameriški Center za nadzor nalezljivih bolezni, so dlje časa trajajoča vročina in več kot eden od naslednjih simptomov:
– bolečine v trebuhu,
– krvave oči,
– driska,

– omotica,
– kožni izpuščaji,
– bruhanje.

Kdaj po okužbi se pojavi sindrom?

Večorganski vnetni sindrom se pojavi od dva do šest tednov, najpogosteje pa približno štiri tedne po okužbi, ki je navadno blaga ali celo povsem brez bolezenskih znakov.

Pri kateri starosti so otroci najbolj ogroženi?

Večorganski vnetni sindrom se pojavi v praktično vseh pediatričnih starostnih skupinah. Najmlajši bolnik, ki so ga zdravili na ljubljanski Pediatrični kliniki, je bil star štiri mesece, najstarejši 18 let.

Ali je pojav večorganskega vnetnega sindroma odvisen o prebolevanja covida?

Ne. Sindrom lahko prizadene tudi otroke, pri katerih je bil potek bolezni blag ali celo asimptomatski in ki niso imeli povečanega tveganja za hujši potek covida.

So katere skupine otrok, z morebitnimi predhodnimi zdravstvenimi težavami, posebej nagnjene k razvoju večorganskega vnetnega sindroma?

Ne. Večina otrok z večorganskim vnetnim sindromom ni imela popolnoma nobene predhodne kronične bolezni. Večorganski vnetni sindrom se pojavlja povsem naključno, pri zdravih, športno aktivnih otrocih.

Kako pogost je večorganski vnetni sindrom?

V povprečju se pojavi pri enem od 500 do 1000 otrok po preboleli bolezni.

Skupaj smo pri nas potrdili že več kot 800 tisoč okužb s koronavirusom, samo od 1. januarja 2022 okrog 330 tisoč. Med njimi je bilo tudi veliko otrok.

Kako nevaren je sindrom?

“Otrok z večorganskim vnetnim sindromom potrebuje zdravljenje v bolnišnici, včasih tudi v enoti za intenzivno terapijo, prizadeti so številni organski sistemi. Bolezen zdravimo s protivnetnimi zdravili in podpiramo delovanje organov, predvsem pa je za uspešno obravnavo teh otrok ključno sodelovanje pediatrov različnih subspecialnosti,” pravi pediater in infektolog, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana dr. Marko PokornV akutni fazi bolezni so ti otroci izjemno prizadeti. Če je stanje prepoznano prepozno, so lahko težje prizadeti notranji organi, predvsem srce, lahko pa je tudi smrtno. Zato je pomembno, da sindrom prepoznamo pravočasno.

Ali otroci povsem okrevajo?

“Kar zadeva dolgoročne posledice, še ne moremo podati dokončnih sklepov, saj bolezni še ne poznamo dovolj dolgo. Vse otroke natančno spremljamo, predvsem smo pozorni na morebitno prizadetost srca,” pravi dr. Avčin. “Pri otrocih, ki so preboleli večorganski vnetni sindrom, natančno spremljamo tudi kognitivno nevropsihološko stanje. Med 15 in 20 odstotkov otrok ima določena odstopanja – motnje pozornosti, motnje koncentracije, oteženo sledenje pouku v šoli …”

Ali lahko preprečim, da bi moj otrok dobil večorganski vnetni sindrom?

Da, s cepljenjem. Po cepljenju otrok z dvema odmerkoma se večorganski vnetni sindrom praktično ne pojavlja več.

“Glede na to, kar vidimo na našem oddelku, kot zdravnik odločno podpiram cepljenje otrok, v prvi vrsti za preprečevanje avtoimunskih zapletov, kot je večorganski vnetni sindrom, pravi dr. Avčin. “Doma imam dva 9-letna otroka, ki smo ju takoj cepili, v prvi vrsti za preprečevanje avtoimunskih zapletov. Če se takšen zaplet pojavi v enem na tisoč primerov okužb, se mi zdi to razmeroma veliko tveganje. Vemo pa, da s cepljenjem razvoj večorganskega vnetnega sindroma preprečimo.”

Zakaj smo v Sloveniji po številu primerov večorganskega vnetnega sindroma glede na število prebivalcev v svetovnem vrhu?

Po številu primerov večorganskega vnetnega sindroma pri otrocih je Slovenija glede na število prebivalcev v svetovnem vrhu. Število teh primerov je dober pokazatelj, kako razširjen je virus v populaciji. Deloma bi to lahko pripisali tudi dobri diagnostiki, torej dejstvu, da prepoznamo in zdravimo velik delež teh bolnikov.

Ali lahko tudi odrasli dobijo večorganski vnetni sindrom?

Da, vendar je ta pojav pri odraslih še redkejši kot pri otrocih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!