10 navad za zdravje, ki jih kalifornijski zdravnik predpisuje na recept

Magazin 25. Jan 202210:30
zdravnik
PROFIMEDIA

Kaj če bi zdravniki svojim pacientom na recept predpisovali tudi navade za zdravje in srečo? Stvari, za katere vsi vemo, da so dobre za nas, in to potrjujejo tudi številne raziskave.

Za takšen pristop so se odločili dr. Leif Hass in nekaj njegovih kolegov. 

“Čeprav sem navdušen, ko s pomočjo tehnologije dramatično spremenimo potek bolezni, me hkrati frustrira, ker moji pacienti bolnišnico zapustijo v prepričanju, da je zdravje odvisno samo od tablet in operacij,” pravi dr. Hass, ki deluje v eni izmed bolnišnic Sutter Health v Kaliforniji. Prav zato je začel (skupaj z nekaj kolegi) izdajati recepte stare šole, tiste, ki jih pišejo na papir, a poleg zdravil in terapij predpisuje tudi navade.

Ko je oseba pripravljena na odpust iz bolnišnice, ji med drugim predpišem tudi: “Poj pod tušem, pokliči starega prijatelja ali pojdi na sprehod.” Vsak recept je prilagojen posamezniku glede na njegove vrednote in strasti. Hkrati na recepte vedno doda tudi ”širite ljubezen”. Ni boljšega zdravila, kot je ljubezen. “Spodbujam jih, da ohranijo to idejo in ljubezen v srcih,” pravi dr. Hass.

V nadaljevanju 10 navad za zdravje in srečo, ki jih zdravnik predpisuje svojim pacientom – in jih lahko vsakdo vključi v svoj vsakdan:

1. Nekajkrat globoko vdihnite. Številne raziskave so pokazale, da nam počasno in globoko dihanje pomaga umiriti telo in um.

2. Pokličite prijatelja. Koristi verjetno izvirajo iz takojšnje aktivacije prosocialnih vedenj in dolgoročnih koristi, ki jih prinaša podpora okolice.

3. Nekoga objemite. Z objemanjem se sproščajo oksitocin, ki znižuje raven stresnega hormona kortizola, ter endorfini, ki vodijo do dobrega počutja in sproščenosti.

4. Pomagajte prijatelju v stiski. Ko delujemo v skladu s svojimi vrednotami, to daje občutek namena, ki je temelj smiselnega življenja.

5. Napišite zahvalno sporočilo. Številne študije so pokazale, da so ljudje, ki izražajo hvaležnost, srečnejši in manj depresivni.

6. Pojte pod tušem. Pojte pravzaprav kjerkoli. Ustvarjanje glasbe, zlasti petje, poskrbi za dobro počutje. Za tem stoji več mehanizmov. Ko pojemo, se sproščajo endorfini in raven stresnega hormona pade.

7. Zavrtite svojo najljubšo pesem in zaplešite. Gibanje pozitivno vpliva na naše zdravje, ob glasbi pa ima še dodatne koristi.

8. Pojdite na sprehod v naravo. Po obisku narave se vsi počutimo bolje, vendar še vedno podcenjujemo zdravilno moč te izkušnje. Zato – če lahko, pojdite v naravo vsak dan. Izkoristite vsako priložnost.

9. Nekomu odpustite. Odpuščanje ne pomeni zanikati, da nam je bila storjena krivica. Pomeni, da opustimo jezo in druge nezdrave kognitivne procese.

10. Pogovarjajte se s sabo – prijazno. Pogosto smo sami sebi najhujši kritik, in ko se naše zdravje slabša, lahko nase prenesemo vso krivdo. Sočutje do sebe pomaga, da se naše ”rane” hitreje celijo. Zato se pogovarjajte s seboj, a prijazno. To je zelo dobra praksa, piše dr. Hass.

Komentari

Vaš komentar