3 razlogi, zakaj si s partnerjem že danes namenita več nežnosti (raziskava)

Magazin 27. Apr 202216:45 0 komentarjev
Odnos
Profimedia

Želite izboljšati partnerski odnos? Potem več časa namenite crkljanju s partnerjem.

Študije kažejo, da crkljanje prinaša številne pozitivne učinke. Med crkljanjem se namreč v telesu sprožijo številne kemične reakcije, ki v nas in partnerju prebujajo izjemno prijetna čustva. A strokovnjaki pravijo, da naj bi bilo za crkljanje, ki prinaša omenjene dobrobiti, izjemno pomemben občutek varnosti v odnosu. Ta je namreč osnova, da smo lahko ranljivi, ravno ranljivost pa je tista, zaradi katere se radi pocrkljamo s partnerjem.

Preverite, kakšne koristi še prinaša redno crkljanje s partnerjem.

Povečuje zadovoljstvo v odnosu

Da ima crkljanje zelo pozitiven vpliv na partnerski odnos in njegovo kakovost, je pokazala tudi eksperimentalna študija, ki je trajala štiri tedne. V njo so vključili 80 poročenih posameznikov in jih razdelili v tri različne skupine. Želeli so preveriti, ali več objemanja, dotikanja ter izkazovanje naklonjenosti s crkljanjem zares lahko izboljša zadovoljstvo in kakovost odnosa. V prvi skupini so pari preživljali več časa skupaj, kot ga sicer, druga skupina je dobila nalogo, da več časa namenijo crkljanju, tretja skupina, kontrolna, je nadaljevala ustaljeno življenje. Po štirih tednih so pari v drugi skupini poročali o znatno večjem zadovoljstvu v odnosu v primerjavi s preostalima skupinama, kjer niso poročali o spremenjenem (boljšem) počutju v odnosu.

Zaradi crkljanja naj bi tudi manj razmišljali o skoku čez plot ali sanjarili o drugih osebah, saj naj bi bila zaradi večjega zadovoljstva naša pozornost bolj usmerjena na partnerja.

Profimedia

Več oksitocina, srečnejši odnos

Med crkljanjem naj bi se v našem telesu sproščalo tudi več hormona oksitocina ali t. i. hormona sreče in ljubezni. Zaradi tega hormona čutimo bližino in povezanost s partnerjem. Nasprotno se dogaja, če oksitocina ni dovolj. Prav objemanje, nežni dotiki in crkljanje pa spodbujajo njegovo izločanje. Več oksitocina pomeni tudi več pozitivne naravnanosti in pozitivnih čustev, kar prinaša boljše počutje in zdravje.

Crkljanje po seksu povečuje tudi zadovoljstvo v spolnosti

Crkljanje po spolnem odnosu ima številne koristi. Med njimi tudi večje zadovoljstvo s partnerjem v spolnosti. To je pokazala tudi študija, s katero so ugotovili, da so crkljanje, nežni dotiki in izražanje naklonjenosti po spolnem odnosu pomemben indikator ravni seksualnega zadovoljstva. Pri tem med ženskami in moškimi ni bilo opaziti velikih razlik. Razliko so raziskovalci našli le pri dajanju pomena časa trajanja crkljanja po spolnem odnosu, ženske so namreč poročale o še večjem zadovoljstvu, ko je crkljanje trajalo dlje časa. Študijo so zaključili z ugotovitvijo, da je crkljanje po spolnem odnosu kritičen čas, ki močno določa raven intimnosti in zadovoljstva v odnosu. Prav tako je lahko pokazatelj zadovoljstva v odnosu v prihodnosti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!