4 lastnosti, ki so potrebne za uspešen partnerski odnos (raziskava)

Magazin 21. Nov 202217:45
Partnerski odnos
Profimedia

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli romantična razmerja. Želeli so ugotoviti, katere lastnosti oseb napovedujejo uspešen partnerski odnos in zadovoljstvo partnerja v njem.

Za uspešen partnerski odnos naj bi potrebovali štiri ključne lastnosti. Vsaj tako pravi analiza 19 obsežnejših študij, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Journal in Research of Personality. Analizo študij navaja vir Psychology Today. Lastnosti naj bi bile naslednje:

Čustvena stabilnost

Najboljši indikator kakovostnega in dolgotrajnega odnosa ter zadovoljstva v razmerju naj bi bila čustvena stabilnost in nizka raven nevrotičnosti pri obeh osebah. Za nevrotičnost sta namreč značilni čustvena nestabilnost in negativna naravnanost, kar naj bi negativno vplivalo tudi na stabilnost partnerskega odnosa. Visoka nevrotičnost naj bi bil sicer povezana tudi s pojavom depresije, impulzivnosti in celo sovražne naravnanosti. Posamezniki z nizko ravnijo nevrotičnosti naj bi bili bolj emocionalno stabilni. Prav tako naj bi se lažje spoprijemali z intenzivnimi čustvi, kot sta jeza ali žalost.

Prilagodljivost in prijaznost

Prav tako naj bi v partnerskem odnosu lažje shajali z ljudmi, ki so prilagodljivi in prijazne narave. Posamezniki, ki jih odlikujejo te lastnosti, naj bi bili tudi bolj privlačni za druge. Nasprotno pa naj bi veljalo za neprijazne, arogantne in nezaupljive osebe. Ob partnerju, ki je prijazne narave, naj bi se lažje sprostili, brez neprijetnega občutka, da moramo hoditi kot po jajcih. Tudi konflikte naj bi lažje reševali z osebo, pri kateri izstopa prijaznost.

Profimedia

Ekstravertnost

Posamezniki, ki so v partnerskem razmerju z ekstravertno osebo naj bi poročali o večjem zadovoljstvu, kot posamezniki, ki so v razmerju z introvertirano osebo. Ekstravertne osebe naj bi bile bolj družabne, imele več energije in nasploh bile bolj odprte. Introvertirane osebe pa naj bi potrebovale več časa zase, si želele manj družbe drugih ljudi ter bile bolj zadržane, kar naj bi imelo slabši vpliv na kakovost partnerskega odnosa, še posebno če je njihov partner ekstraverten.

Profimedia

Odgovornost in vestnost

S partnerjem, ki je dosleden pri izpolnjevanju obveznosti in obljub, naj bi lažje vzpostavili kakovosten in trden partnerski odnos kot z osebo, ki je malomarna, neodgovorna in le redko drži besedo. Odgovornemu in vestnemu partnerju naj bi lažje zaupali. Takšno osebo lahko prepoznamo že na začetku odnosa, saj naj bi bilo zanjo značilno, da le redko zamuja na zmenke in se nasploh drži skupnih dogovorov.

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.